Een medische podcast gemaakt voor specialisten.


Het is een steeds populairder fenomeen; een medische podcast gemaakt door specialisten uit de medische wereld voor andere specialisten. De podcastindustrie heeft inmiddels meerdere functies, denk aan educatie, amusement of detective gebaseerde podcasts maar de industrie begint inmiddels te inoveren. Podcasts worden nu ook gebruikt als vorm om experts op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen in hun vakgebied.

Zelf aan het nadenken om een medische podcast op te starten? Neem contact op en krijg vandaag nog reactie!

Het afgelopen half jaar hoor ik steeds vaker de wens van specialisten in de zorg om een podcast te maken waar zij recente ontwikkelingen en eigen casussen delen. In het podcast landschap zie ik hier ook steeds meer ruimte voor ontstaan. Het aantal luisteraars maakt in 2022 inmiddels niet meer zoveel uit, een medische podcast hoeft niet altijd zoveel mogelijk luisteraars aan hun te verbinden. Platformen zoals Spotify worden steeds meer een centraal punt waar je hoge kwaliteit informatie kunt vinden over niche branches.

Wij hebben meerdere podcasts voor stichtingen/zorginstellingen opgenomen die zich specifiek richten op o.a. longziektes, medicijnen en vaccines die bedoelt zijn voor andere professionals in het vak. 

Hoewel ik steeds vaker medici & artsen spreek die denken aan het starten van een podcast, zie ik nog veel onbenutte kansen. Het conceptualiseren van een medische podcast is in dit vakgebied namelijk niet altijd even makkelijk. Om te bepalen wat de juiste toon en structuur is, beantwoord deze vragen:

Een medische podcast een opkomende trend in de zorgsector.

– Is de medische podcast gemaakt voor andere artsen of patienten?

– Wat is het kennisniveau van de luisteraar?

– Hoeveel vakjargon kan ik dan gebruiken?

– Geef ik informatie over plekken waar de luisteraar zelfonderzoek kan doen?

Om wat meer inzichten te geven in het structureren van een podcast, hebben we een stappenplan gemaakt voor starters.

Casus besprekingen en Autoriteit Persoonsgegevens

Adviserende beroepen moeten altijd handelen volgens de AVG hun beroep uitoefenen. Het is daarom niet opmerkelijk dat dit soort bereoepen en podcasts niet zo snel in dezelfde zin staan. Toch zou ik het tegendeel willen bewijzen en willen pleiten voor meer (desnoods prive) podcasts waar casusbesprekingen aan bod komen. Mensen in opleiding hebben veel informatie nodig over diverse casusen om zo zelf na te denken over de prognoses of verdere behandeling. Ook kunnen deze medische podcasts andere professionals informeren over ontwikkelingen in hun vakgebied.

Voor veel studenten en nieuwkomers is het niet mogelijk om alle patienten mee te maken of met anderen te spreken. De meeste zullen ook graag informatie willen hebben over de manier waarop doktoren tot een prognose komen. Ook zouden ze willen weten op welke manier ze met moeilijke situaties moeten omgaan. Dit kan middels een medische podcast van artsen door artsen De “oude” manier van opleiden is ontzettend tijdconsumerend voor beide partijen. Doktoren zullen tijd moeten vrijmaken om doktoren in opleiding bij te leren over hun ervaringen.

Een maandelijkse medische podcast met casusbesprekingen

Stel je voor: 3 doktoren komen maandelijks eenmalig bij elkaar om casussen te bespreken van die maand. Vanzelfsprekend worden er geen namen genoemd (of een verzonnen naam toegeeindigd). Doktoren kunnen vrijuit praten over hoe ze de patient hebben kunnen helpen, zowel mentaal als fysiek. Deze bespreking kan in extranet verborgen worden zodat alleen andere (huis)artsen bij deze medische podcast kunnen komen. Doktoren in opleiding zullen op een langere termijn een gigantische database hebben aan informatie waar ze met echte situaties kunnen nadenken over hun eigen handelen. De tijd van doktoren is waardevol en tijd spenderen aan doktoren in spe is kostbaar. Waarom daarom niet via een podcast casussen bespreken en eventueel extra opdrachten toevoegen om de student zelf te laten nadenken?

Longtalks

Een prachtige medische podcast die hier al mee bezig zijn is Longtalks. Een groep longartsen komen maandelijks bij elkaar en bespreken casussen en ontwikkelingen in hun vakgebied. Onderwerpen zoals ABPA, COPD en uiteraard Covid komen voorbij en is bedoeld voor andere longartsen in de sector. Hieronder een aflevering van deze podcast:

Huisarts podcast

De Huisarts podcast brengt al bijna een 2 jaar op een hoog tempo vele podcasts uit met ontzettend boeiende verhalen. Zoals zij zelf de medische podcast beschrijven: Een podcast door (huis)artsen, voor (huis)artsen – Nascholing wanneer het jou uitkomt. Ze nemen in de podcast graag de tijd om diep in de materie te duiken. Dit resulteert dus ook in een sterk wisselende tijsduur. Elke maand bespreken ze het nieuws in de medische sector en publiceren ze een groot onderwerp. Onderwerpen zoals dementie, chiropractie en manuele therapie bij lage rugklachten en labaratoriumbepalingen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *