Een podcast starten – het stappenplan voor bedrijven.

Een podcast starten voor je bedrijf kan heel gemakkelijk, maar waar begin je? Bij Vita Voca krijgen we op dagelijkse basis deze vragen in de inbox. Voor veel bedrijven klinkt podcasting toch als onbekend terrein. Wat onderscheidt nou een podcast met een interview of een los gesprek? Ik zal in dit artikel een plan van aanpak uitleggen die we voor elk bedrijf gebruiken als ze bij ons komen. Dit plan van aanpak kun je zo overnemen en implementeren in het bedrijf.

Waarom wil ik eigenlijk een podcast starten?

Dagelijks zie ik als professional bedrijven die een podcast starten omdat iedereen dat doet. Dit is echt zonde! Een goede podcast vereist goede voorbereiding, een interessant concept en een gedegen uitvoering. Ik heb talloze bedrijven gehoord die denken dat de podcast vanzelf gaat lopen vanwege hun naamsbekendheid. Helaas is dit zelden het geval. De meeste bedrijven die een podcast starten moeten eerst een gezicht en gevoel krijgen, het moet een emotie opwekken. Voor een bedrijf is dat extra moeilijk als het een grote concern is, de “gewone” mens zien grote bedrijven als ordinaire geldmachines.

We worden steeds meer verwend met podcasts, dat is iets moois! We zullen alleen steeds meer moeite moeten doen om de aandacht van de luisteraar te houden. Het is niet leuk om te zeggen maar de waarheid is dat we vaak niet zo grappig, interessant of entertainent zijn als we denken..

Ben ik het waard om gehoord te worden?

Iedereen is het waard om gehoord te worden maar dit geldt niet in de podcastwereld. Het kost veel tijd en moeite om een memorabele podcast te starten. Vooral een podcast die een community weet op te bouwen. Een paar podcasts hebben succes omdat ze een “leuke babbel” hebben, maar dit is een fractie van de podcast industrie. Eerlijk gezegd hebben veel van deze podcasters al een bestaande fanbase of waren ze al populair met een ander medium. Voor een bedrijf gelden net wat andere regels, deze hebben niet van nature een gunfactor.

Neem je luisteraar – en dus ook deze vraag – zeer serieus als je een goed beluisterde podcast wilt maken. Wanneer de luisteraar hoort hoeveel aandacht en tijd erin is gestoken, zullen ze steeds vaker terugkomen. Denk hier dus aan als je succesvol een podcast starten.

Target Audience

Wie zijn dan je luisteraars? Dit moet je gaan onderzoeken. We praten hier over de ‘Target Audience’, deze moet je definiëren voordat je verder gaat met het starten van de podcast. Er zijn genoeg plekken die je hiermee kunnen helpen. Dit is een pdf waar de target audience uitgebreid wordt behandeld. We gaan er verder niet veel dieper op in, er zijn nog andere onderwerpen aan te stippen. Wij willen jouw kostbare tijd ook goed gebruiken!

Welke gasten moet ik uitkiezen?

Wanneer je voor de eerste keer begint met een podcast starten, raden we aan om de eerste gast iemand te laten zijn die je goed kent. Het gesprek komt zo makkelijk op gang en voel je een stuk meer op gemak. Als je al een paar gesprekken hebt gehad kun je kijken naar je netwerk welke gast iets nuttigs kan bijdragen aan de podcast, dat kan educatief maar ook zeker entertainment.

Bij het kiezen van een gast bij het starten van je podcast moet je altijd rekening houden met de belangrijke vraag: wat voegt deze persoon toe aan het gesprek? Als deze vraag niet een direct antwoord heeft is het waarschijnlijk niet de juiste gast.
Voordat je begint de zoeken naar potentiële gasten, is het belangrijk dat de structuur helder is. Een template voor podcast workflow kan hierbij helpen bij je podcast starten.

Het podcast gesprek starten

Waar sommige podcastinterviewers de fout in gaan, is jezelf te veel verdiepen in het onderwerp dat je wilt bespreken. Meen ik dit echt? Ja, echt! Te veel voorbereiding zorgt er voor dat je luisteraars niet meegenomen worden in het proces. Het is makkelijk om te vergeten dat je de podcast juist voor anderen maakt. Veel podcasters hebben een voorgesprek voordat ze starten met de podcast aflevering. De luisteraars heeft dit voorgesprek nooit meegekregen, het is dus mogelijk dat er iets wordt besproken waar de luisteraar niet bij is geweest.

Je moet wel genoeg kennis hebben om de goede vragen op te stellen in het interview. Dit is de andere kant van de munt. Wanneer je een lang podcast gesprek moet houden, komt het weleens voor dat je gasten over onderwerpen praten waardoor jouw vragen irrelevant worden. Streep dus vooral deze vragen door als je in het interview zit zodat de flow mooi door blijft lopen. Neem dus een kladblod/laptop en de vragenlijst mee op je tafel. HIermee zorg je voor een goedlopend gesprek zonder herhaling. De vragen bij het interview blijven zo relevant en laat zien dat je luistert.

De opname apparatuur

Er zijn heel veel smaken in microfoons om te gebruiken bij een podcast starten. We gaan er dieper in bij dit artikel. De SM7b is mijn favoriete microfoon om mee op te nemen. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon als je het goed gebruikt. Het fijne bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon opneemt met wenig achtergrond geluiden. Zo kan je deze microfoon ook in minder goede akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt. Dit is vooral er prettig bij nieuwe bedrijven die een podcast starten in hun eigen kantoor.

Het enige nadeel van deze microfoon is dat ze iets prijziger zijn dan andere microfoons die vele gebruiken bij podcasts. Ze kosten ongeveer 360 euro maar ik gebruik mijn SM7b al jaren zonder enig probleem. Ik kan je ook garanderen dat je na zo’n aankoop nooit meer hoeft te kijken naar een ander podcast apparatuur voor wat betreft microfoons. Grote namen zoals Joe Rogan, No Such Thing As A Fish en Philip DeFranco gebruiken deze podcast microfoon al jaren en dit zijn podcasters met “diepe zakken”. Dat zij dus kiezen voor een microfoon die “maar” 360 euro is, zegt wat over de kwaliteit die deze microfoon kan bieden.

Neem contact op, vrijblijvend even sparren..

We horen graag je ideeën aan, ook als je besluit om niet met ons samen te werken. We bellen of mailen met iedereen die een podcast wilt starten om even te sparren. Misschien kunnen we wat extra perspectief aanbieden en nieuwe ideeën opbrengen, we hebben al aardig wat uren in onze oren zitten..