Een bedrijf podcast beginnen -een eenvoudig stappenplan.

Een podcast voor een bedrijf beginnen wordt steeds populairder om aandacht te generen voor je bedrijf. Hier leggen we een stappenplan neer dat kan helpen bij het opzetten van de bedrijf podcast. Voordat de podcast online kan gaan zul je een paar stappen moeten zetten. Je kunt alle stappen zelf uitvoeren, dit kost tijd maar dat het veel voordelen kan hebben zullen veel andere bedrijven beamen. Wij kunnen ook een helpende hand bieden, doormiddel van deze blog maar ook op andere manier. Graag willen uitbesteden? Stuur ons een berichtje of bekijk onze tarieven.

Enfin, laten we de verschillende stappen op een rij zetten:

 • De bedrijf podcast organiseren en uitlijnen
 • Het schrijven van een bedrijf podcast
 • De bedrijf podcast opnemen
 • De bedrijf podcast bewerken
 • Je bedrijf podcast promoten
 • Bonus: De bedrijf podcast verbeteren

De bedrijf podcast organiseren en uitlijnen.

Als je publiek of potentiele klanten geïnteresseerd zijn in podcast onderwerpen waarin jij dat zelf niet bent, sta je voor twee opties:

 • Een nieuwe richting inslaan in onderwerpen waar je voorheen nog weinig ervaring mee hebt
 • Andere onderwerpen aankaarten met als risico sommige luisteraars te verliezen

Het is hiermee dus vooral de vraag: Hoeveel geef je om je eigen podcast onderwerpen te behandelen of ben je bereidt om sommige onderwerpen te laten schieten?

Zoals veel andere podcasters is de kans groot dat je een andere baan hebt en andere verantwoordelijkheden hebt die buiten de podcast ook meespelen. Dit betekent dat je veel moeite zult besteden in je vrije tijd. Het is dus logisch dat je graag je vrije tijd besteed aan podcast onderwerpen die in lijn staan met je doelen en perspectieven in de toekomst. Doe je dit namelijk niet, zul je zien dat je binnen weken of maanden dat het niet de moeite waard is om de podcast voort te zetten. Blijf daarom bewust dat je zelf wel degelijk controle hebt over welke luisteraars je wilt trekken. Jouw persona bepalen welke luisteraars blijven hangen en met welke podcast onderwerpen zij zich willen verrijken. De eerste podcast onderwerpen zullen een publiek samenbrengen waarvoor het de moeite waard wordt om inhoud voor te maken voor je luisteraars.

Het schrijven van een bedrijf podcast

Een veel voorkomend gedachtengoed is dat de maker denkt de podcast vooral voor zichzelf te maken. Dat zie ik keer op keer mis gaan bij beginnende podcasters. Je maakt namelijk geen inhoud voor jezelf, je maakt het voor je luisteraar. Zoals een muzikant geheel afhankelijk is van de fans, zijn podcasters dat van de luisteraar.

Begin met het kijken naar je eigen interesses, passies en vooral je expertise. Hoewel het handig kan zijn om expertise te hebben op een bepaald vakgebied, hoeft dit natuurlijk niet altijd noodzakelijkt te zijn. Dit zal geheel afhangen van je publiek. Joe Rogan is één van de allergrootste podcasters ter wereld. Hoewel hij soms matial arts deskundige in de podcast heeft (waar zijn expertise in ligt) behandeld hij ook regelmatig onderwerpen waar hij niet kundig in is. Door zijn manier van praten en charisma kunnen dit soort onderwerpen nog steeds erg interessant zijn om te luisteren. Wanneer je eenmaal een podcast onderwerp hebt gekozen, kun je vervolgens onderzoeken wat voor podcast onderwerpen jouw luisteraars zouden willen horen. Hiermee bouw je een fanbase op en krijg je steeds meer maandelijkse luisteraars op je podcast. Wil je weten hoe je de demografie van je luisteraars kunt vinden, kijk dan hier!

De bedrijf podcast opnemen

Voordat je show uitgroeittot een bekende podcast, is het belangrijk om eerst te begrijpen welk formaat het beste aansluit bij je publiek en doelen. Er zijn een aantal indelingen om uit te kiezen, maar als het gaat om het selecteren van de logische opties zijn deze hier:

 • Realistisch
 • Herhaalbaar
 • Duurzame
 • Haalbaar

Als je zakelijke doel is om bijvoorbeeld beter contact te maken met huidige of potentiële klanten, kun je een podcastgesprek voeren. In dit formaat kunt je met bestaande klanten praten over problemen oplossing in een organisatie of een saamhorigheidsgevoel creeren.

Hier is de vraag: Heb je genoeg klanten om te interviewen? Zullen ze bereid zijn hun inbreng te geven?
Heb je bovendien de juiste apparatuur om een ​​interview op afstand of persoonlijk op te nemen? Allemaal belangrijke vragen die je moet stellen voordat je een podcastgesprek gaat voeren.

Er zijn een aantal meest voorkomende podcast-indelingen waar je gebruik van kunt maken.

Het interview

Ongeacht het thema of onderwerp, interviews kunnen een aantal voordelen opleveren voor een bedrijf podcast. Het meest prettige van een podcastgesprek voeren is dat je publiek kan genieten van een nieuw perspectief van een vakexpert, of een nieuw inzicht kan krijgen in onderwerpen waar ze eerder weinig van af wisten.

Helaas is het plannen van een interview volledig afhankelijk van het schema van de gast. Dit zorgt voor extra stress en tijd dat je moet besteden aan het organiseren van het gesprek. Gelukkig kunnen we in deze tijd ook veel online doen. Maar laten we eerlijk zijn, de beste gesprek gebeuren vaak face-to-face. De vraag is of je er de tijd voor wilt nemen.

Solo-cast

Een enkele gastheer en een eenzame microfoon of camera aan de voorkant, zijn solo-castshows vaak gericht op een specifiek of gespecialiseerd onderwerp. Thema’s kunnen boek-/filmrecensies, reistips of filosofische kwesties zijn. Een van mijn favoriete solo-cast is een aflevering van Sam Harris over het begrijpen van de Islamitische Staat en volgers; waarom wij nooit als gelijken zullen worden gezien in hun optiek.

Het grote voordeel van een solo-cast-indeling is dat de timing en structuur van de opnamesessie volledig is in te delen op jouw manier. Dit biedt ontzettend veel flexibiliteit maar het benadrukt ook meteen belang voor de podcasthost om voorafgaand aan elke sessie adequaat onderzoek te doen. Een monoloog moet namelijk vol zitten met inhoud en moet je ook blijven boeien voor x-aantal minuten.

Bij een solo-cast zal het vaak voorkomen dat je zelf de bedrijf podcast opneemt. Daardoor zal alle voorbereiding ook op jouw schouders leunen. Het is het beste om een ​​solide, maar relatief eenvoudige installatie te kiezen die goede resultaten boekt.

Wij helpen graag met het uitkiezen van apparatuur en kunnen je ondersteunen in het proces van alles opzetten.

Audio voorbeeld van een solo-cast

https://open.spotify.com/episode/3IMpmAMfyJlDCszYFt3rHP?si=51fe29055cd94013

Met twee personen een podcastgesprek voeren.

De meeste podcastluisteraars – en consumenten in het algemeen – zijn bekend met shows voor twee personen of een 1-op-1-stijl. Deze vorm is gepopulariseerd door de vele tv en radio interviews die zijn gehouden door de jaren heen.

Shows voor twee personen zijn zo succesvol omdat ze bij elke opname een heen-en-weer gespreksstijl hebben. In veel gevallen is er een hierarchie waar één persoon de meeste vragen stelt en de ander die deze beantwoord. Er heerst meer rust omdat beide personen de ruimte kunnen geven voor elkaar.

Met 3 of 4 personeneen podcastgesprek voeren.

In dit formaat geldt deze rust dus niet. Bij drie of vier personen wordt het podcastgesprek voeren al een stuk lastiger. Wanneer je gasten uitnodigt, zijn dit vaak personen die graag praten over hun ervaringen, problemen en onthullingen. Als er twee of drie van deze personen aanwezig zijn, gaat het gesprek voeren regelmatig van hop naar her zonder een dominante podcast host.  
En Wanneer dit echter op de juiste manier wordt uitgevoerd, biedt zo´n gesprek wel degelijk een aantal voordelen. Je krijgt meerdere opvattingen, karakters en kan de dynamiek laten floreren.

Met drie of vier personen een podcastgesprek voeren is, naast de technische overweging, een behoorlijke klus. Je moet de rust bewaren en altijd de leider zijn van het gesprek, helemaal wanneer je dominante personen in je bedrijf podcast hebt. Een voorbeeld van hoe je een podcastgesprek kan voeren, als je iemand tegenover je hebt die dominater is dan jij, en finaal mis gaat.

Een grote uitdaging is de juiste apparatuur vinden zodat jij zonder zorgen een podcastgesprek kan voeren. Aangezien er veel microfoons mogelijk zijn om een podcasthost te huisvesten. Het kan ook moeilijk zijn om meerdere persoonlijkheden te vinden die een onderwerp goed genoeg begrijpen om een ​​podcastdiscussie leuk en informatief te houden. We kunnen je adviseren en ondersteunen om zo zeker mogelijk keuzes te maken in je organisatie.

Dat is de reden waarom voor zakelijke podcasts die leads willen laten groeien, deze formaten mogelijk het beste werken. Drie of vier leidinggevenden van verschillende afdelingen zouden bijvoorbeeld kunnen samenwerken en de huidige problemen rond hun branche en hoe deze zich verhoudt tot consumenten bespreken.

De bedrijf podcast bewerken

De stappen hiervoor zijn vooral arbeidsintensief werk maar heeft weinig ruimte voor creativiteit. Deze fase is te vergelijken met koken. Zie de eerdere stappen als het snijden van de groentes en het vlees en aanbakken. De stemmen naar voren laten komen en ruis weghalen kun je zien als het specerijenkastje waardoor je meerdere smaken kan toevoegen. De meest gebruikte “smaken” in audio mixen zijn als volgt:

 • Equalizer (EQ)
 • Compressie (Compression)
 • Verzadiging (Saturation)
 • Ruisonderdrukking (Noise Reduction)
 • Reverb (Galm)

Het uploaden van een bedrijf podcast

De podcast promoten

Social pressence & de community

promoten podcast

Dit is misschien voor sommige mensen een ongewenste tip, toch is het hebben van een ‘social pressence’ uiterst belangrijk voor je bedrijf podcast. Het gaat hierbij niet zozeer om het promoten van de content in je podcast maar wel om het onderhouden van je community. Veel podcasters zullen in het begin niet meteen wekelijks een podcast maken. Dit kost immers veel tijd en geld om te verwezelijken en als er nog geen inkomsten worden gegenereerd wordt het al gauw een dure hobby. Daarom is het wel belangrijk dat je contact houd met je groeiende community.

Gebruik Instagram, Facebook of Twitter voor promotie

Doormiddel van Instagram, Facebook, Twitter en in sommige gevallen zelfs Tik Tok kun je contact hebben met je community. Je kunt ze vragen stellen over hun voorkeuren voor gespreksonderwerpen of gasten. Door deze vragen te stellen krijg je een beter beeld van je luisteraars. Ook zorg je ervoor dat je luisteraars graag bij je blijven. Op langere termijn zul je je luisteraars steeds beter begrijpen en kun je content produceren waar je luisteraars op wachten. Het is dus niet zo dat social media direct effect heeft op het promoten van je bedrijf podcast. Wel is het essentieel dat je op andere mediums te vinden bent. Dit doe je om je community aan te horen, te begrijpen en te spreken.

Youtube en promoten podcast

Ondanks de groeiende populariteit van podcasts zijn er nog veel mensen die het prettig vinden om podcastvideos te kijken. Joe Rogan, de grootste podcaster van Amerika, heeft een ontzettend grote community op Youtube. Met bijna 9 miljoen volgers op Youtube kun je stellen dat er een grote groep liever luistert via andere mediums. Bij het maken van video moet je er wel rekening mee houden dat er altijd cameras op je gericht zijn. Ook al moet je er geen gebruik van moet maken. Als je items alleen laat zien via de camera zonder toelichting zul je je audioluisteraars te kort doen. Door videos te uploaden op Youtube kun je je podcast dus ook promoten. Door een publiek aan te spreken die anders eerder niet naar je zouden luisteren.

De podcastmuziek uitkiezen

1. De podcastmuziek kiezen

Voordat je iets anders doet, moet je de muziek voor je bedrijf podcast-intro selecteren. Dit komt omdat het het beste is om uw voice-over-segmenten aan te passen aan de muziek die u heeft gekozen. Als je intro onsamenhangend of ongebruikelijk klinkt, zal het als een pijnlijke duim uitsteken, en dat wil je niet!

Zorg er ook voor dat de muziek die je selecteert overeenkomt met de toon van je podcast. Als je een podcast hebt over thuisonderwijs voor kinderen, is het waarschijnlijk niet het beste om een ​​heavy metal gitaarsolo te kiezen als achtergrondmuziek voor je podcast-intro.

Stel jezelf de vraag: “Als mijn podcast een tv-programma was, wat voor soort themalied zou het dan hebben?”

Waar kun je het gratis vinden als je podcastmuziek moet kiezen?

We hebben niet zo lang geleden een diepe duik genomen op de beste websites om gratis muziek te vinden. Maar voor iets dat je van plan bent in elke bedrijf podcast-aflevering te gebruiken, raden we je aan een hoogwaardig nummer van bijvoorbeeld Soundstripe te kopen.

Met AudioJungle kun je door duizenden nummers en geluidseffecten bladeren en degene kiezen die je het leukst vindt. Zodra je er een hebt gevonden die je leuk vindt, kun je de rechten kopen om dat nummer in je podcast te gebruiken zonder je zorgen te maken dat je onderweg in de problemen komt (en muzieknummers beginnen bij slechts $ 1).

Soundstripe is een uitstekende optie als je van plan bent verschillende nummers en nummers in je podcastafleveringen te gebruiken. Voor een vast tarief van $ 135 per jaar kun je een onbeperkt aantal royaltyvrije nummers downloaden.

Pro-tip: gebruik alleen instrumentale tracks. Nummers met vocalisten zullen botsen met het gesproken element van je podcast-intro.

Orginele podcastmuziek dat we hebben gemaakt en waarbij onze klanten hebben kunnen kiezen.

2. Schrijf je podcast-introscript

Zodra je je muziek hebt geselecteerd en deze hebt aangepast tot de 20-30 seconden die je wilt gebruiken, is het tijd om je script te schrijven. De intro-vertelling is waar je jezelf en de bedrijf podcast, introduceert en mensen enthousiast maakt om te luisteren naar wat er in de aflevering komt.

Hier zijn drie dingen die je moet opnemen in je podcast-intro:

Wie je bent…

Dit kan zo eenvoudig zijn als: “Hallo, mijn naam is Tony, een ervaren psycholoog die geinteresseerd is in de diepere vragen van de mens.

Waar gaat je bedrijf podcast over…

Hoewel je podcastnaam een ​​grote hint zou moeten zijn, moet je expliciet aangeven waar je podcast over gaat. Door gesprekken te hebben met diverse personen uit allerlei omgevingen probeer ik diepere vragen te beantwoorden in een dialoog.

Hoe ze zullen profiteren van het luisteren naar je bedrijf podcast…

Dit is het meest weggelaten, maar toch belangrijkste onderdeel wat je kunt kiezen naast de podcastmuziek. Je moet de luisteraar vertellen hoe de podcast hun leven gaat verbeteren.

Als je duidelijk kunt aangeven hoe de bedrijf podcast de luisteraar kan helpen, zullen nieuwe luisteraars zich in de toekomst eerder abonneren en naar meer afleveringen luisteren.

3. Neem de voice-over op

Wanneer je de tekst voor het intro hebt kunnen kiezen, kun je de voice-over opnemen over de podcastmuziek.

Het is handig om meerdere takes te doen (soms tien of meer), zodat je vertrouwd kunt raken met het script. Ook kun je gebieden identificeren waar je het kunt aanscherpen en je veel opties hebt om uit te kiezen wanneer je begint met bewerken.

Uiteindelijk wil je dat je intro mensen naar de podcastaflevering trekt, dus hoe duidelijker en zelfverzekerder je kunt overkomen, hoe beter.

Een andere optie is om een ​​stemacteur in te huren om je introscript voor te lezen. Dit is een populaire keuze voor veel podcasts. Hoewel het zeker niet verplicht is dit te kiezen, kan het een heel andere dynamiek geven aan de bedrijf podcast als je een stemacteur gebruikt onder de podcastmuziek.

4. Voeg je nieuwe intro toe aan je presets.

Zodra je de podcastmuziek hebt kunnen kiezen en de juiste voice-over hebt bewerkt, kun je deze toevoegen aan je presets. Aangezien je podcastmuziek en voice-over aan het begin van elke aflevering wordt weergegeven, kun je een speciale track maken, de podcast-intro toevoegen en ben je snel klaar om verder te gaan.

Bonus: De bedrijf podcast verbeteren

Als je alle stappen hebt doorlopen is het natuurlijk nog steeds geen zekerheid dat je podcast direct succes zal hebben. Zoals bij zoveel podcasten, muziek en andere kunst – want dat is het – komt er geluk en doorzettingsvermogen bij kijken.

Een podcast is niet direct een luistercijferkanon. Je zult altijd moeten schaven, perfectioneren en experimenteren. Hoe kun je aanpassingen maken zonder dat je luisteraar de charme van de bedrijf podcast verliest?

Allereerst is het belangrijk dat je een groep van luisteraars hebt waar je regelmatig vragen aan kunt stellen. Bijvoorbeeld doormiddel van polls, reviews of enquetes. Zo kun je bij nieuwe concepten polsen bij een vertrouwd publiek. Als sommige concepten hartelijk worden ontvangen dan weet je dat mogelijk goud in handen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *