Een podcast opnemen 2024 – wat je moet weten.

Een podcast opnemen in 2024 zal voor veel podcasters weer een nieuwe uitdagingen brengen maar zeker ook veel voordelen. Want kijkend naar de groei en diversificatie van de podcastindustrie is om blij van te worden. Ondanks enkele tegenvallers, zoals ontslagen en bezuinigingen bij Spotify, geloven veel mensen uit de podcast industrie dat er weer een opwaardse trend aan de gang is. Zij verwachten dat podcastadvertenties weer zullen groeien, zelfs na een eerdere terugval van deze advertenties.

Een belangrijke ontwikkeling is de steeds globaliserende werking van podcasts met hulp van AI. Dit zullen we bij het opnemen van een podcast in 2024 steeds meer van zien. We denken dat er een grote rol voor AI komt bij het vertalen, speech-to-text en het inspreken van podcasts in meerdere talen. Hierdoor kunnen makers makkelijker toegang krijgen tot wereldwijd publiek. Dat klinkt als iets wat we met z’n allen willen als podcast liefhebbers, toch?

De SM7B, de beste microfoon voor een podcasters studio of luisterboeken opnemen.

Waar kun je aan verdienen bij een podcast opnemen in 2024?

Ondanks wat interne veranderingen bij Spotify, wil het zich uitbreiden naar nieuwe doelgroepen met audioboeken en unieke samewerkingen. Naast advertenties wordt het voor de podcast steeds belangrijker om diverse vormen van inkomstenstromen te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan reclames in de podcast, maar ook merchandise of zelfs Patreon. Zowel de platforms als de originele producers kijken naar mogelijkheden zoals podcastabonnementen en het gebruik van videopodcasts om nieuwe luisteraars aan te trekken. Podcast opnemen in 2024 zal dus ook steeds meer gaan over niet alleen audio maar ook video. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de Youtube-kijkers, zo kunnen ze alsnog bewegende beelden zien die zij belangrijk vinden maar in veel podcasts nog geen plek hebben.

Hoewel er op basis van AI veel nieuwe ontwikkelingen zijn in 2024, is een persoonlijke studio of podcast opnames op locatie nog steeds essentieel. We hebben een prachtige podcast studio om te huren naast Naarden-Bussum, of komen graag bij je op locatie!

Artificial Intelligence (AI) bij podcasts opnemen in 2024

Een podcast opnemen in 2024 wordt kunstmatige intelligentie (AI) steeds belangrijker in podcast producties vanwege een paar eenvoudige redenen:

  • AI zal helpen bij het vertalen van podcasts naar verschillende talen, waardoor jij een groter publiek kunt bereiken. Dit kan heel interessant zijn voor jouw potentiële luisteraars in andere landen want taal hoeft niet meer een barriere te zijn.
  • AI zal het productieproces efficiënter en gebruikersvriendelijker maken voor vele podcastmakers. Het kan taken automatiseren, zoals het omzetten van gesproken woorden naar tekst, of zelf ondertitels en social media snippets maken voor marketing. Hierdoor hebben makers meer tijd voor creatieve ideeën, wat in mijn optiek alleen maar voordelen heeft.

Ook gaat AI gepersonaliseerde content mogelijk maken. Het leert van hoe jij naar podcasts luistert en doet suggesties op basis van jouw interesses. Zo krijg je meer van wat je leuk vindt.
Kortom, door AI te gebruiken, wordt het makkelijker voor podcastmakers om wereldwijd te gaan, hun content te verbeteren en zelfs geld te verdienen met een podcast opnemen in 2024. Het maakt podcasting handiger, slimmer en leuker voor zowel makers als luisteraars.

Podcast opnemen met Vita Voca in 2024.

De nieuwste podcast ontwikkelingen (zonder AI)

In 2024 verwachten we een mooie groei in de podcastindustrie, zelfs los van kunstmatige intelligentie. Een interessante trend is de toenemende specialisatie en de focus die steeds meer wordt gericht op nichecontent. Podcastmakers zijn zich steeds meer aan richten op specifieke onderwerpen en thema’s. Hierdoor ontstaan er een breed scala aan gespecialiseerde podcasts. En als er een goede marketing strategie voor wordt bedacht er een ontzettend geïnteresseerde doelgroep kan ontstaan.

Een andere ontwikkeling in een podcast opnemen in 2024 is de groei van abonnementsmodellen en exclusieve inhoud voor fans. Podcastmakers zullen de aankomende jaren mogelijk meer neigen naar betaalde abonnementen. De luisteraars krijgen daan toegan tot premium content, exclusieve afleveringen en hopelijk nog meer. We worden inmiddels overspoelt door abbonementen, dus een podcast abbonement kan alleen rendabel zijn als er echt mooie voordelen bij zitten. Dit kan leiden tot een competitieve markt waar grote platforms exclusieve deals moet sluiten met andere podcast makers.

Community en toekomst van de podcast

Interactiviteit en het bouwen van een community zullen zo’n belangrijk onderdeel worden van een podcast opnemen in 2024. Makers zullen streven naar een sterke band met het publiek door middel van live Q&A-sessies, peilingen en andere vormen van betrokkenheid. Kijk bijvoorbeeld naar podcast shows zoals Europa Draait Door of No Such Thing As A Fish. Hoewel ze eerder alleen als podcasters werden gezien, verkopen ze momenteel theaterzalen uit voor een enkele podcast..

De invloed van grote podcastnetwerken zoals Podimo, Tonny Media (en Vita Voca) zal naar verwachting blijven groeien. Deze netwerken kunnen bijdragen als belangrijke spelers in de industrie en nieuwe samenwerkingen aangaan. In sommige gevallen kunnen ze helaas ook de markt satureren met overbodige en niet creatieve content. Hopelijk kijken podcast bedrijven hier ook naar in 2024 om ruimte te bieden aan creatieve initiatieven plaats van de standaard BN’ers voor een microfoon te zetten.