Podcast training voor groepen of individuen.

Via een podcast training binnen een paar uur alle tools leren om te starten als professionele podcaster? Ik ben er voor jou! Al 7 jaar begeef ik me in de podcastindustrie door podcasts te maken, editten, opnemen op locatie en muziek ervoor te schrijven. In deze jaren ben ik alle allerlei soorten podcasts tegengekomen, van goed tot slecht en van minimalistisch tot bombastisch. Net zoals bij film is er bij podcasts een formule wat werkt en wat niet werkt, aan de hand van deze basisprincipes ga ik je in deze training leren wat een goede podcast maakt en hoe je dat zelf kunt uitvoeren. Hier een selectie van onderwerpen die we kunnen aansnijden. Uiteraard maken we graag een podcast training dat volledig op maat is.

Wat ga je leren in de podcast training?

Stappenplan voor het organiseren van een podcast.

Een podcast organiseren kan op het begin als een grote taak voelen. We beginnen in de podcast training met het stellen van je doel voor de podcast, wat wil je vertellen en wie wil je bereiken? Het is belangrijk om te weten waar je kwaliteiten liggen en op welke manier deze het best tot stand komen.

Welke apparatuur is er en welke past perfect bij jou?

Afhankelijk van je podcast gaan we kijken naar wat voor soort apparatuur er nodig is voor jouw specifieke podcast. Wil je alle gesprekken thuis voeren of in de studio en met video? Dan is er andere apparatuur nodig voor als je veel onderweg bent en door het land heen gaat om podcast gesprekken te voeren. Op basis van jouw benodigheden zorgen we in de podcast training ervoor dat we de juiste apparatuur vinden voor de podcast.

De SM7B, de beste microfoon voor een podcasters studio of luisterboeken opnemen.

Het benaderen van gasten voor een podcast.

Als je nog geen naamsbekendheid hebt, kun je door bekende gasten uit te nodigen een grote stap zetten om meer luisteraars te krijgen. Hoe kun je het beste een persoon benaderen die je nog niet kent en ze tegelijkertijd geïnteresseerd laten raken om deel te nemen? We leren je een aantal trucjes en hoe andere personen je voor zijn gegaan om succes te krijgen met dit soort situaties.

Een podcast training in het voorbereiden en houden van een interview.

Een podcast gesprek houden heb je in allerlei vormen en maten. Samen gaan we aan de slag om jouw eigen interview stijl te ontdekken en hoe je deze vragen kunt opstellen. Sommige gasten hebben al talloze interviews gehad dus wees creatief zodat ze niet de standaard vragen krijgen, dat vinden ze zelf ook veel interessanter.

Een belangrijk gedeelte van het interview is de voorbereiding. Buiten het feit dat het wordt gewaardeerd als je de gast goed door hebt genomen, zorgt een goede voorbereiding ook voor betere content. Welke dingen je moet opschrijven voor het interview en hoe kun je het gesprek leiden met dominantere personen?

Een podcast bewerken & editen op top niveau.

Hoe je het beste een podcast kunt bewerken (via o.a. Audacity).

Het bewerken van een podcast is voor vele misschien het moeilijkste. Gelukkig gaan we deze zorgen helemaal wegnemen in de podcast training!

Het bewerken van een podcast is te vergelijken met koken: het vereist voorbereiding, techniek en een beetje creativiteit. Begin met het luisteren naar het volledige audiofragment en verwijder onnodige stiltes of momenten waarop niets belangrijks gebeurt. Dit is als het snijden van je groenten. Daarna komt het technische gedeelte, te vergelijken met het toevoegen van kruiden aan je gerecht. Hier gebruik je verschillende audio-effecten zoals:

video podcast voor bedrijf.

 

  • Equalizer (EQ): Dit is om het geluid in balans te brengen.
  • Compressie: Dit maakt het volume van de gehele podcast evenwichtig.
  • Verzadiging (Saturation): Dit geeft een voller geluid aan de stemmen.
  • Ruisonderdrukking (Noise Reduction): Dit verwijdert achtergrondgeluiden.

Bij elk effect gaan we erop in hoe je in elke situatie het beste geluid kan krijgen, door 8 jaar podcast editing ervaring weten we alle kleine handigheidjes zodat je makkelijk je eigen podcast kunt bewerken.

Wie gaat de podcast training geven?

Mijn naam is Rick Doorneweerd, opgegroeid in Hilversum en vanaf een jonge leeftijd geïnteresseerd in mooie verhalen en muziek. Na een muziekstudie in Utrecht en Brighton ben ik het bedrijf ‘Vita Voca’ gestart. De podcastindustrie stond nog in de kinderschoenen maar ik besefte me dat dit nog weleens erg populair kon gaan worden. Zo begon ik met het componeren van podcast intro muziek, dat groeide uit naar bewerken, opnemen op locatie en vervolgens eigen producties maken en de podcast training geven. Ik ben gefascineerd door podcasting omdat het heel veel informatie op een entertainende manier verteld kan worden. Je hoeft er niet voor te zitten maar kan het luisteren op de fiets, in de auto of tijdens het sporten.

Helaas zie ik op dagelijkse basis veel fout gaan bij podcasts, vaak fouten die makkkelijk op te lossen zijn met minimale inspanning. Graag wil ik daar verandering in brengen zodat de podcastindustrie wordt verzadigd met nog meer goede content!

Podcast freelancer - Rick. Voor op locatie of online. Ook beschikbaar voor podcast workshop / cursus & evenementen.

Waar en hoe je de podcast kunt publiceren.

Een podcast publiceren is het laatste gedeelte van het hele proces (buiten de promotie). In de podcast training zullen we tot slot aandacht besteden aan de verschillende manieren om een podcast te publiceren. Dit kan gemakkelijk zelf gratis maar je zou het ook kunnen uitbesteden.

Benieuwd naar wat we allemaal nog meer kunnen aanbieden? Neem gerust contact op en we kunnen vandaag al even bellen om ideeën te delen. Uiteraard kan elke training op maat gemaakt worden, bijvoorbeeld een masterclass in alleen maar podcast bewerken of een goed podcast gesprek houden.

 

Podcast opnemen met Vita Voca in 2024.