Hilversum is mijn uitvalsbasis. Op een steenworp afstand van het MediaPark en veel creatieve zelfstandigen maken dit een prachtige omgeving om vanuit te werken. Muziek, audiotechniek, podcaststudio, editing en produceren zorgen voor volle intensieve dagen. Hieronder kort een paar highlights van de afgelopen jaren.

Ontwikkeling binnenland & buitenland

Op de Herman Brood Academie werd ik opgeleid tot zelfstandig ondernemer in de muziek- en audiowereld. In deze jaren ontwikkelde zich een liefde voor de vakken die ik eerder op de middelbare school had gemist. Zo begon ik aandachtig de Nederlandse (en buitenlandse) politiek en tech industrie te volgen en startte ik met studeren van marketing en psychologie. Het krijgen van nieuwe informatie werd een lichtelijke obsessie in mijn dagelijks leven. Een veelvraat van dagelijkse informatie rondom mijn vak is voor mij een constante stimulus. Een eigen band, eigen muziekproducties samen met veel ontwikkelingen in mijn vakgebied maakt het extra boeiend.

In deze periode was de podcast een opkomende trend in Amerika. Er werd voorspeld dat de hype rondom podcasts binnenkort zijn intrede zou maken op de Nederlandse markt. Na de Herman Brood Academie ben ik een jaar psychologie gaan volgen aan de VU te Amsterdam en verhuisde ik naar de Engelse stad Brighton waar ik op de University of Sussex een Bachelor of Arts heb afgerond.

Vita Voca

De podcast was destijds niet het begrip wat het nu is en in alle eerlijkheid, kostte het mij ook een aantal maanden om de charme en potentie te ondervinden. Nadat ik diverse podcasts had geluisterd, realiseerde ik pas hoeveel nieuwe informatie ik op een dag kon innemen, zonder andere activiteiten af te zeggen of te minderen. Het voordeel was dat ik onderweg naar afspraken, vlak voor het slapen gaan of tijdens een douche nog steeds naar interessante informatie kon luisteren.

Helaas was het tenenkrommend om naar sommige interessante podcasts te luisteren. De podcast was slecht opgenomen, harde ruis op de achtgrond, vervelende echo in de opname, etc. Als er een boeiend verhaal is, verdient het een goede kwaliteit opname. Is dit niet het geval, haken luisteraars zoals ik, moedeloos af.

Met deze kansen en valkuilen in het achterhoofd richtte ik in 2016 ‘Vita Voca’ op. Een bedrijf dat zich inzet voor kwalitatieve podcasts, met het best haalbare geluid.

Opname studio in ‘t hart van het Gooi 

Na een aantal prachtige jaren in Brighton verhuisde ik terug naar Bussum en kreeg ik een professionele podcastruimte naast CS Naarden-Bussum om podcasts op te nemen, muziek te produceren en verschillende designs te maken. Het doel was om de ruimte zo te maken dat het huiselijk aanvoelt, in tegenstelling tot vele andere studio’s. Na 4 jaar aan diverse podcasts te hebben gewerkt, kan ik met zekerheid zeggen dat de content, opnamekwaliteit en de ruimte, de belangrijkste onderdelen zijn voor een goede podcast. Onze expertise zit vooral in “het aankleden” van de podcast; goede editing, nette complete shownotes, spannende intro en outro. En soms componeren we er eigen originele muziek bij.

Het doel waarmee Vita Voca is opgericht is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Als een podcaster een goed verhaal heeft, moet de kwaliteit van de podcast gelijk te staan met de informatie die wordt gegeven.