Een luisterboek opnemen in studio Noord-Holland.

Een luisterboek opnemen kan een tijd duren voordat het volledig is opgenomen, maar dat is geen probleem. In meerdere sessies nemen we jouw boek of die van een ander op en zorgen we dat het als totaalpakket wordt afgeleverd. Makkelijker kan niet! Het voordeel bij onze studio is dat we zeer flexibel zijn met onze tijden. Een luisterboek opnemen zul je in tegenstelling tot een podcast niet in één dag kunnen regelen. Soms komt er ook nog een baan bij kijken of vele afspraken die tussen de normale 9 tot 5 werkdag moet gebeuren. In onze studio kun je in het weekend en in de avonden óók opnemen zodat je normale schema niet overhoop gehaald hoeft te worden.

Hoe gaan we te werk bij een luisterboek opnemen?

Elk luisterboek wordt anders opgenomen, sommige vinden het heerlijk om meerdere dagen achter elkaar op te nemen, andere verspreid over een paar weken tot maanden. Het hangt dus altijd af van je persoonlijke voorkeur, we zijn er voor jou. Hoe ziet dan een gemiddelde opname sessie eruit?

  • We hebben eerst een bespreking hoe we de opname sessies zullen behandelen.
  • Er wordt in de studio afgesproken of bij jouw thuis met de beste apparatuur.
  • Koffie & thee staat klaar, de (digitale) tekst heb je voor je en we kunnen beginnen.
  • Het luisterboek opnemen doen we in het geheel zodat er een mooi verhalende toon in zit.
  • Als zinnen net niet goed lopen wordt er onderbroken door de voice-over of de editor.
  • De zin wordt opnieuw opgenomen en de editor haalt dit er later uit zodat het mooi doorloopt.
  • Na de opname gaat de editor ermee aan de slag en stuurt de bewerkte opname binnen een paar dagen terug.
  • Toch een zin of woord wat je niet mooi vindt? Geen probleem! We kunnen op een later moment deze alsnog aanpassen, we zijn gewend aan revisies en dus geen extra kosten.
  • Wanneer het volledige boek af is wordt er een laatste mix en master gedaan zodat het gepubliceerd kan worden.

Onze apparatuur en waarom we op elke locatie kunnen opnemen:

De juiste microfoon bij een luisterboek opnemen kan sterk verschillen. Vaak voor podcasts raad ik podcasters aan om de SM7b te kopen, dit is in mijn optiek de beste microfoon voor podcasting en gebruik deze zelf het liefst. De SM7b is een dynamische microfoon die een mooie volle & diepe klank heeft. Het prettige bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en weinig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Voor de liefhebbers & kenners hebben we de Neumann TLM 102, een prachtige condensator microfoon die ontzettend mooi op o.a. vrouwenstemmen werkt. Een luisterboek opnemen met deze microfoon is alleen verstandig in onze luisterboek opname studio of een goed geïsoleerde ruimte. In deze microfoon zit heel dynamiek, deze microfoon zouden we aanraden als je graag met meer emotie het luisterboek inspreekt. Een beetje ervaring met microfoon techniek zou niet misstaan als je deze wilt gebruiken.

De SM7B, de beste microfoon voor een podcasters studio of luisterboeken opnemen.
Neumann TLM 102 voor podcast opnemen in de studio of luisterboek opnemen.

Ondersteuning bij beginners of een veteraan in luisterboek opnemen.

Sommige luisterboek voice overs beginnen pas net, dat is helemaal niet erg want we hebben alles al voorbij zien komen. De luisterboek editor is opgeleid als zangcoach en weet dus hoe je correct je stem moet gebruiken. Een luisterboek opnemen kan best een flinke aanslag op je stem zijn, ook voor een langere periode. Dat is vervelend want daarmee kun je geen tempo maken met het opnemen. Als je aangeeft dat je nog beginnend bent zullen we elke sessie kort 15 minuten besteden om je stem op te warmen.

Als je al ervaring hebt met het opnemen van een luisterboek zullen we alleen advies of meningen geven als dat gewenst is. Je kent jouw eigen stem beter dan wie dan ook en ook de spreekstijl kan per persoon verschillen. We willen dat jouw stijl het mooist naar voren komt bij het luisterboek, advies wordt dus alleen gegeven als dat gewenst is, anders houden wij ons alleen bezig met waar we het beste in zijn: de beste audio kwaliteit leveren voor de mooiste verhalen!

Uiteraard kun je een luisterboek ook zelf thuis realiseren, kijk hier dan even verder. Een volledig stappenplan waar je rekening mee moet houden en welke apparatuur je nodig hebt om een degelijk luisterboek te publiceren.

Even een kennismaking?

We vertellen je graag meer over wat we voor je kunnen betekenen en we horen graag wat je ideeën zijn. Dat mag via de mail maar dat kan ook telefonisch of via Whatsapp op +31613908176, gegarandeerd reactie binnen een paar uur.