Podcast opzetten – het complete stappenplan.

Hoe kun je het beste een podcast opzetten? Veel podcasters beginnen een project en komen er na 10 afleveringen achter dat het niet werkt. Vaak zijn daar logische redenen voor. Daarom hebben we een stappenplan samengesteld die je het hele proces uitlegt. Sommige dingen hoef je misschien niet zelf te regelen als je een podcasttechnicus hebt, maar er zijn nog wel een paar andere zaken om rekening mee te houden. Hier is een klein overzichtje van de onderwerpen waar we in het stappenplan verder op in gaan:

 

  1. Wat is het doel van de podcast?
  2. Selectie van gasten
  3. Voorbereiding van het gesprek
  4. Gespreksstijlen en karaktereigenschappen
  5. Opname-apparatuur, ruimte en techniek
  6. Publicatie en marketing

Het bestaansrecht van de podcast, is het nodig?

Onthoud dit: bedrijven benaderen ons vaak met het idee om een ​​podcast te beginnen, helaas hebben ze niet vaak een langetermijnvisie. In een wereld vol ontzettende mooie en boeiende podcasts moeten we extra moeite doen om de aandacht van luisteraars te trekken. Een podcast opzetten is al een aardige investering en een sterke community opbouwen heeft tijd nodig. Hoewel sommige podcasts succesvol zijn vanwege hun informele stijl, is dit slechts een klein deel van de podcastindustrie. Neem de luisteraar serieus als je een goed beluisterde podcast wilt maken.

Wie zijn je luisteraars?

Om te begrijpen wat je luisteraars willen, moet je eerst een demografie opstellen van je ideale luisteraar, oftwel een target audience creëren. Wat zijn hun interesses, leeftijd, hobby’s, favoriete podcasts en artiesten? Hoe meer je over je ideale fan weet, hoe beter je keuzes kunt maken bij het opzetten van je podcast.

Waarom verdienen jij en je podcast kostbare tijd? Het is essentieel om een ​​geweldig verhaal te creëren. Identificeer waarom luisteraars jouw podcast moeten kiezen boven anderen. Betrek je persoonlijke ervaringen, interesses en expertise in het verhaal om een unieke waarde te bieden.

Doelgroep bepalen. Definieer je doelgroep voordat je verder gaat met het opzetten van je podcast. Begrijp wie je wilt bereiken en gebruik deze informatie bij het maken van keuzes voor je podcast.

Het selecteren van gasten.

Begin met iemand die je goed kent als je weinig ervaring hebt. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je gasten uit je netwerk kiezen op basis van hun bijdrage aan de podcast, of het nu educatief of entertainment is. Kies daarom altijd gasten die iets waardevols aan het podcast gesprek kunnen toevoegen.

Interessante gasten bij het opzetten van de podcast

Bouw een community op zodat je de interessante gasten ook echt gaat verdienen. Zoek naar experts in het vakgebied van je podcast en stuur ze een berichtje. Laat ze een eerdere podcast luisteren en zorg ervoor dat jij een waardig gesprekspartner bent voor deze expert. Begin met minder bekende namen die toch waardevolle inzichten kunnen bieden. Je kunt bijvoorbeeld mensen opzzoeken die actief zijn op LinkedIn, die over onderwerpen praten waar jij de podcast over wilt laten gaan.

Wanneer je de podcast aan het opzetten bent zul je niet meteen de grootste namen krijgen, maar dat is geen probleem. Je kunt het rustig opbouwen!

Voorbereiding en opzetten van het podcast gesprek

De voorbereiding varieert afhankelijk van het aantal mensen die aan de podcast deelnemen. Solo-casts bieden flexibiliteit maar vereisen grondig onderzoek. Podcasts met twee personen hebben een heen-en-weer gespreksstijl, terwijl podcasts met drie of vier personen een uitdaging vormen qua organisatie en structuur.

Gespreksstijlen en karaktereigenschappen. Een positieve wending in een interview vereist flexibiliteit om dieper op het onderwerp in te gaan. Organiseer je vragen in blokken van belangrijkheid om de focus te behouden. Anticipeer op mogelijke negatieve reacties en heb een bruggetje klaar om het gesprek in een andere richting te sturen.

Podcastapparatuur, ruimte en techniek. De kwaliteit van de ruimte is essentieel voor een goede opname. Een goede microfoon, zoals de SM7b, is belangrijk, maar zelfs een goedkope microfoon kan goed presteren in een optimale ruimte. Optimaliseer de ruimte met meubels en tapijten om de akoestiek te verbeteren.

Publicatie en podcastmarketing. Publiceer je podcast zelf via een RSS-feed, bijvoorbeeld op platforms als Soundcloud. Als je het distribueren wilt uitbesteden, wees dan voorzichtig met eventuele kosten en zorg dat je podcasts online blijven staan na het stopzetten van betalingen.

Het opzetten van een podcast vergt zorgvuldige planning en aandacht voor detail, maar met de juiste aanpak kun je een boeiende en succesvolle podcast creëren.

De SM7B, de beste microfoon voor een podcasters studio of luisterboeken opnemen.

Workshop opzetten podcast

Wil je graag één op één leren om een podcast op te zetten of in je bedrijf je werknemers dit aan te leren? Aan de hand van een podcast workshop gaan we samen aan de slag om 90% van alle andere podcasts achter je te laten. Concepten uitwerken, gesprekstijlen oefenen, podcasts bewerken, goede muziek vinden en nog veel meer.. Stuur ons een berichtje en je krijgt vandaag nog een gesprek!