Een podcast gesprek voeren – 5 tips die het beter maken.

Bij het starten van een podcast zul je veel gesprekken voeren met verschillende karakters. Als podcast editor hoor ik tientallen gesprekken per dag en hierdoor hoor ik vaak dezelfde patronen langskomen. Neem het van mij aan, een podcast gesprek voeren kan heel lastig zijn. Lijkt eenvoudig, toch? Maar het zal je verbazen hoe moeilijk het is om dit doel voortdurend te raken.

Bij evaluatie met klanten komen regelmatig dezelfde punten aan bod. Aan de hand van deze tips kun je je gesprekken echt verbeteren en betere gesprekken betekenen een gelukkig en loyaal podcastpubliek.

Een podcast maken kan veel stress met zich meebrengen. Je wilt immers elke keer presteren, jezelf onderscheiden van de rest en er zelf ook nog plezier aan hebben. Dit kan zorgen voor creatieve burn-outs, vermoeidheid en soms brengt het ook technische uitdagingen met zich mee. Een manier om hier goed mee om te gaan is je kwaliteiten identificeren en deze tot een unieke hoogstand te brengen. Waar jouw kwaliteiten liggen? Dat is een kwestie van uitproberen. Deze punten vallen me altijd op waar beginnende podcasthosts moeite mee hebben bij het voeren van een podcast gesprek.

Hopelijk kunnen deze tips je inspireren.

1. Maak het persoonlijk.

De familiegeschiedenis is een van de langstlopende verhalen die we vertellen. Of je vader nou een ex-gedetineerde is, een topnotch zakenman of een rioolwerker is – de verhalen die je ouders je vertellen scheppen de wereld om je heen.
Hoe verhoudt je jezelf tot de verhalen die je ouders hebben verteld, met welk denkbeeld ben je opgegroeid. Vragen zoals “Wat vond je moeder van je reis naar Brazillie op zo’n zwaar moment in het leven?” of “Waarom denk je dat je vader je zo vaak verschillende rockbands uit de 70s liet horen?”

Bestaat er iets als te persoonlijk?

Misschien dat je het idee hebt dat deze vragen te persoonlijk zijn, of geen belangrijk inhoudelijk punt maken. Het tegendeel kan waar zijn, soms kan het gesprek daardoor los komen of snijd je onbewust een onderwerp aan waardoor de gast zich volledig opengooit en het gesprek veel meer diepgang krijgt.
Wees zakelijk op de serieuze momenten maar geef jezelf ook de ruimte om de gast goed te leren kennen, dat begint vaak bij familie. Je kunt ook een voorzetje geven door, bij het voeren van een podcast gesprek, zelf een anecdote te geven over je eigen familie en vervolgens de vraag aan je gast stelt.

2. Onderwerpen mengen is geen probleem.

In mijn tienerjaren stond ik bekend als iemand die zelden een verhaal kon afmaken. Ik maakte constant zijwegen in m’n verhaal waardoor ik uiteindelijk het oorspronkelijke doel van het verhaal was vergeten. Na training heb ik dit volledig naar mijn hand kunnen zetten en heb ik er juist een van m’n specialiteiten van gemaakt.

Is er überhaupt een structuur nodig?

Wat ik regelmatig hoor bij het editen van een podcast is dat de podcasthost een velletje papier voor zich heeft en het lijstje afgaat zonder actief met het gesprek bezig te zijn. Er is geen “beste manier” om een podcast gesprek te voeren. Een luisteraar houdt van enige consistentie maar zal je absoluut niet afrekenen als onderwerpen wat verschillen per gast. Voor de een is het namelijk interessanter om het onderwerp diversiteit vaker te laten terugkomen, waarbij het bij een andere gast beter kan zijn om het onderwerp familie vaker terug kan laten komen. De structuur van een podcast is prettig voor consistentie maar het kan ontzettend succesvol zijn om soms bewust een patroon te doorbreken door wat onverwachts te doen of te vragen. De luisteraar zal perplex staan van jouw manier van een podcast gesprek voeren.

3. Altijd nieuwsgierig blijven

Een diamant in de oceaan

Nieuwgierig zijn is misschien het allergrootste voordeel wat je als kan hebben als gespreksvoerder. In het boek Writting Better Lyrics gebruikt Pat Patterson het voorbeeld van een diamant op de bodem van de oceaan. De oceaan is een metafoor voor het brein, wanneer je geweldige teksten wilt schrijven moet je door een oceaan van gedachten voordat je een geweldige tekst hebt. Hoe dieper je gaat, des te zwaarder het wordt om dieper te gaan. Uiteindelijk door veel inspanning (en training) kom je bij “de diamant”. Deze metafoor geldt ook voor gesprekken voeren, er zit namelijk altijd meer achter een verhaal.

Luister. En luister daarna harder

Het is de taak van de podcast host om aan te voelen waar de zogehete diamant zich verbergt en bij het voeren van een podcast gesprek, de gast laag voor laag te ontwapenen. Uiteindelijk zul je een oor krijgen voor diamanten en het opvolgen. Luister naar je gast, luister nog een keer. Vind je niets? Luister harder. Bij het voeren van een podcast gesprek laat de gast constant broodkruimels achter in het gesprek. Vaak onbewust geeft de gast al aan in welke hoek de diamanten liggen. Geeft je gast ineens een emotioneel antwoord op een vraag, terwijl dat eerder niet het geval was? Gaat de gast plots op een andere toon verder, zoals zachter of juist heviger. Dit zijn allemaal voorbeelden waarop je oren gespitst moeten zijn bij het voeren van een podcast gesprek.

4. Praat met het publiek

Hoewel het misschien niet zo voelt als je in de studio opneemt, een podcast is een dialoog met een publiek. Je hoort ze niet, je ziet ze niet maar ze zijn net zo veel een deel van het gesprek als de gast tegenover je. Succes heb je niet zonder een publiek die elke keer weer blijft luisteren, erken het belang van hun aanwezigheid en dat je het uiteindelijk voor hen doet. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Je kunt voordat je het gesprek voert, luisteraars een mogelijkheid bieden om vragen op te sturen en een kleine luisteraarssectie toevoegen aan het einde van het gesprek.

Je kunt een poll maken welke gast je de volgende keer wilt ontvangen met een paar opties.

Ook kun je de aanwezigheid van het publiek bevestigen door ze aan te spreken in de podcast. Een voorbeeld: “Als je net zo geschokt bent als ik nu nadat je dat verhaal hebt gehoord – wacht maar, het wordt nog erger.”

Maak een community

Laat ze deel uitmaken van het verhaal, een community zou je het kunnen noemen. Een mooi voorbeeld die dit geweldig doen zijn de gebroeders Hank & John Green. Samen hebben ze meerdere razend populaire Youtube kanalen en podcasts. Ze hebben eenvaste kern genaamd “Nerdfighters”, uit de community “Nerdfighteria”. Zelf volg ik deze broers al jarenlang en je voelt echt de saamhorigheid tussen deze mannen en de volgers. Er moet nog een online community voorbij komen die het beter doet.

5. Geef ruimte om te ademen

Frequentie van gesprekken

Dit geldt zowel voor de frequentie van de gesprekken maar ook de manier van een podcast gesprek voeren. Zoals eerder al gemeld, luisteraars houden van enige consistentie. Kijk bijvoorbeeld naar een ritme van een podcast uitbrengen die zorgt voor kwalitatieve gesprekken met prachtige inhoud. Bij podcasts is het altijd kwaliteit boven kwantiteit, zorg dus dat je genoeg tijd reserveert om het podcast gesprek te voeren, te editen (of door ons laten doen!) en ook tijd incalculeert voor wanneer een gesprek niet de kwaliteit kan bieden die je eerder bracht. Hij vervelend dit ook kan zijn, de luisteraar zal dit je niet kwalijk nemen mits het niet te vaak gebeurd.

Manier van een podcast gesprek voeren

Dan heb je ook nog de letterlijke ruimte om te ademen. Bij eerdere artikelen heb ik al vaker het belang van stilte lopen agenderen. Een matige podcasthost zal door gesprekken lopen, de vragen stellen, inpakken en wegwezen. Een geweldige podcasthost zal een podcast gesprek voeren en geen ongemak ervaren bij moeilijke vragen en zonder blikken of blozen een stilte laten vallen na een vraag. Soms kunnen die lang duren, wel 15-20 seconden. Wanneer de gast stil is na een vraag, geef de gast dan genoeg ruimte om tot een goed antwoord te komen. De stilte is goud waard omdat je zeker weet dat er een interne strijd is in de gast die jij hebt aangewakkerd.

Wil je meer weten over een goed podcast gesprek voeren? Hier is een artikel die ingaat op het interview houden, die zich verdiept in de vraagstellingen van een goed podcastinterview. We kunnen het editen van je podcast volledig overnemen en uiterlijk binnen 48 uur een geedite podcast opsturen. Interesse? Stuur ons een berichtje of kijk onze prijspagina!

https://www.youtube.com/watch?v=RXRdu-0XBDc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *