Een podcastgesprek voeren met deze geweldige stijlen en vormen

Als je het gevoel hebt dat je als podcasthost geen script of structuur nodig hebt om een goed podcastgesprek te voeren ben je ofwel: een getrainde interviewer met tientallen jaren ervaring in het begeleiden van gesprekken en je gasten zijn allemaal ook doorgewinterde sprekers en gesprekspartners.

Geen verplichte toewijding aan het gesprek.

Een podcastgesprek voeren solo-podcast.

Zelfs als je dit beide niet bent of hebt, kun je nog steeds zonder structuur of planning een podcast opnemen.  Je doet dit namelijk helemaal voor jezelf en hebt op geen enkel moment de ambitie om een ​​publiek op te bouwen of te profiteren van je podcast. Het maakt je oprecht niet uit of iemand ooit naar je show luistert. Wanneer jij dit bent is dat super tof. Maar er is een grote groep die wel een project wilt opbouwen en laten groeien.

Succes is een abstract concept waar iedereen anders over denkt, ik zal je daarom niet vertellen “hoe je succesvol gaat worden”. Dit is typisch zo iets waar mensen in de podcastindustrie mee heen en weer zwaaien om de aandacht te trekken van beginnende podcasters die onzekerheid ervaren in hun voorbereiding. Wanneer je een podcast gaat maken wil je als maker “warm” worden van de content, kan het je emotioneren of ligt het dicht aan het hart.

Podcast voor geld of voldoening?

Een podcast waarvan je hoopt dat je er veel plezier aan zult beleven en die een extra 1000 euro per maand oplevert, zal waarschijnlijk niet dezelfde hoeveelheid werk vergen als een podcast waarvan je hoopt dat dit een zakelijk ecosysteem wordt van honderdduizende euro’s. Er is hier natuurlijk altijd een tussenweg waardoor je het beste uit jezelf kan halen zonder overwerkt te raken en genoeg ruimte over te houden voor andere interesses.

Ik ga ervan uit dat je wilt dat je podcast zo succesvol wordt, ongeacht welk onderwerp, genre of niche dit is. Dat is waarschijnlijk de reden waarom je hier nu dit artikel leest, en als dat inderdaad het geval is, denk hier dan over na:

Een groeinde markt betekent nieuwe kansen

Een podcastgesprek voeren en editen.

De podcastingwereld wordt steeds drukker en competitiever, dit heeft een voordeel voor de luisteraar maar zorgt voor meer werk bij de podcastmakers. Denk je dat je betere resultaten kunt behalen dan de tientallen, honderden of duizenden andere podcasters in jouw niche door minder moeite te doen dan zij?

Deze vraag stelde ik een (destijds toekomstige) klant nadat ik hoorde dat hij zijn podcasten niet voorbereidde en het liefst helemaal fris in het gesprek wilde gaan. Hij vertelde me dat er heel veel voorbeelden zijn van interviewers die een goed podcastgesprek kunnen voeren zonder voorbereiding. Neem bijvoorbeeld Larry King. Larry King wordt door velen gezien als één van de topinterviewers van de westerse wereld. In diverse interviews zegt King dat hij zelden voorbereid voor een podcastgesprek met zijn gasten. Hij stelt dat het hem helpt om met een naïviteit binnen te komen en gewoon zijn nieuwsgierigheid te volgen.

Een natuurtalent in podcastgesprek voeren.

Een geweldig tegenargument zou je zeggen van een interviewer die internationale bekendheid heeft gekregen door zijn gesprekken. Wat wel regelmatig wordt weggelaten is dat King al tientalle jaren ervaring heeft opgedaan en deze uitspraken allemaal zijn gemaakt in een periode waar hij al decennia ervaring had met een podcastgesprek te voeren.   

Natuurlijk is een romantisch idee, dat begrijp ik wel. Net zoiets als (een absolute fabel overigens) Einstein die op school zijn wiskunde niet had gehaald. Maar hier is het ding, Larry King voert al decenia diverse interviews. Dat is een lange tijd om de kunst van een podcastgesprek te perfectioneren tot het punt waarop het een tweede natuur voor hem wordt.

Kun je stellen dat je op z’n minst dichtbij zijn niveau zit van een podcastgesprek voeren?

Ik denk van niet. En gelukkig is dit meer dan logisch, er zijn weinig mensen die zo lang in de industrie zitten dat ze met minimale voorbereiding het gesprek in kunnen gaan en dit succes kunnen doen. Voor de meeste kost dit gewoon heel veel tijd. De meeste van ons zullen gewoon moeite moeten doen om een podcastgesprek te voeren en onderzoek moeten doen naar onze gasten of onderwerpen.

Een geweldig podcastgesprek voeren houd je luisteraar geinteresseerd.

Laten we nu eens kijken naar een beroemde podcaster waarvan veel mensen denken dat hij zijn shows bijna volledig onbewerkt laat.

Joe Rogan

Oké, ik raak regelmatig gecharmeerd van Joe Rogan zijn podcast, The Joe Rogan Experience. Het is een concept waarbij hij bekende en onbekende mensen aan tafel vraagt en soms tot wel 3 uur onafgebroken praat over allerlei onderwerpen.

Rogan is iemand die wil dat zijn show als gemoedelijk overkomt, en dat gevoel draagt ​​in feite bij aan de presentatie van de show, maar hij bereidt wel degelijk voor. Elke vraag of verandering van onderwerp is voor het gesprek al uitgedacht. Er zitten altijd stukken van herkenbaarheid en persoonlijk anecdotes tussen maar er komen altijd serieuze onderwerpen aan bod waar Rogan uit is op een diepgaandere discussie.

Beide heren zijn veteranen als het gaat om een podcastgesprek voeren, dus onderschat de kunst van een podcastgesprek voeren niet.


Maak een podcastgesprek voeren dynamischer door segmenten.

Een goede manier om de podcast iets meer dynamiek en structuur te geven kun je de podcast indelen in verschillende segementen. Uiteraard is dit niet noodzakelijk om een goed podcastgesprek te voeren maar het kan er zeker aan bijdragen. Wil je meerdere segementen in je podcast? Hier een aantal voorbeelden op een rij.

1. Actueel nieuws

Zoek het nieuws over je podcast op en praat erover. Zelfs als het niet direct gerelateerd is, als je geïnteresseerd bent om over het nieuws te praten, overweeg dan om het in een segment te bespreken.

2. Weetje van de dag

Kent u of heeft u onlangs een interessant feit vernomen waarin uw luisteraars geïnteresseerd zouden zijn? Vertel het je luisteraars!

3. Schijnwerper

Laat een artiest, album, film, show, bestemming, specifiek onderwerp of iets anders zien waar je uitgebreider over wilt praten. Een spotlight is vergelijkbaar met een recensie, behalve dat spotlights meer gebaseerd zijn op feitelijke informatie en beoordelingen meer gebaseerd zijn op jouw mening.

4. Aanbeveling

Geef artiest, nummer, album, recept, product, tool, boek, game, film, bestemming en andere aanbevelingen aan je luisteraars. Waar je op dat moment in het bijzonder in geïnteresseerd bent, laat het je luisteraars weten!

5. V&A

Vraag je luisteraars op sociale media om vragen in te sturen en selecteer er willekeurig een paar op je podcast om te beantwoorden.

6. Tijdreizen

Kijk terug naar een specifieke podcastaflevering en denk na over de aflevering en wat er sindsdien is veranderd.

7. Verhaal van de dag

Heb je een interessant verhaal over je leven, eten, je huis, relaties, geld, dieren of iets anders? Deel het met je luisteraars!

8. Citaat van de dag

Of je nu een grappig of inspirerend citaat hebt om te delen, ze vormen allebei een geweldig onderdeel van je podcast.

9. Gast

Nodig experts, vrienden, familie, influencers, muzikanten en andere opmerkelijke personen uit voor je podcast. Je kunt met ze in gesprek gaan, je gast een lezing laten geven, je podcastaflevering laten overnemen, een interview doen of ze co-hosten.

10. Advies van de dag

Heb je advies, bronnen, hulpmiddelen of iets anders waar je luisteraars van kunnen profiteren? Deel het!

11. Verzoeken

Laat uw luisteraars, vrienden en familie nieuws, onderwerpen en andere verzoeken indienen om over te praten.

12. Review/recapitulatie

Een nummer, album, evenement (concert, festival, prijsuitreiking, sportevenement, enz.), boek, spel, show of film beoordelen of samenvatten. Alles wat relevant is waar je interesse in hebt en enige kennis over hebt, overweeg het te herzien.

13. Sociale media minuut

Maak een hashtag en lees de berichten voor die die hashtag gebruiken. Je kunt met je luisteraars communiceren en ze laten bijdragen aan een leuk segment op je podcast.


Kies een indeling bij podcastgesprek voeren.

Een podcastgesprek voeren heeft een goede microfoon nodig, een SM7b.

Voordat je show uitgroeittot een bekende podcast, is het belangrijk om eerst te begrijpen welk formaat het beste aansluit bij je publiek en doelen. Er zijn een aantal indelingen om uit te kiezen, maar als het gaat om het selecteren van de logische opties zijn deze hier:

  • Realistisch
  • Herhaalbaar
  • Duurzame
  • Haalbaar

Als je zakelijke doel is om bijvoorbeeld beter contact te maken met huidige of potentiële klanten, kun je een podcastgesprek voeren. In dit formaat kunt je met bestaande klanten praten over problemen oplossing in een organisatie of een saamhorigheidsgevoel creeren.

Hier is de vraag: Heb je genoeg klanten om te interviewen? Zullen ze bereid zijn hun inbreng te geven?
Heb je bovendien de juiste apparatuur om een ​​interview op afstand of persoonlijk op te nemen? Allemaal belangrijke vragen die je moet stellen voordat je een podcastgesprek gaat voeren.

Er zijn een aantal meest voorkomende podcast-indelingen waar je gebruik van kunt maken.

Het interview

Ongeacht het thema of onderwerp, interviews kunnen een aantal voordelen opleveren voor een podcast. Het meest prettige van een podcastgesprek voeren is dat je publiek kan genieten van een nieuw perspectief van een vakexpert, of een nieuw inzicht kan krijgen in onderwerpen waar ze eerder weinig van af wisten.

Helaas is het plannen van een interview volledig afhankelijk van het schema van de gast. Dit zorgt voor extra stress en tijd dat je moet besteden aan het organiseren van het gesprek. Gelukkig kunnen we in deze tijd ook veel online doen. Maar laten we eerlijk zijn, de beste gesprek gebeuren vaak face-to-face. De vraag is of je er de tijd voor wilt nemen.

Solo-cast

Een enkele gastheer en een eenzame microfoon of camera aan de voorkant, zijn solo-castshows vaak gericht op een specifiek of gespecialiseerd onderwerp. Thema’s kunnen boek-/filmrecensies, reistips of filosofische kwesties zijn. Een van mijn favoriete solo-cast is een aflevering van Sam Harris over het begrijpen van de Islamitische Staat en volgers; waarom wij nooit als gelijken zullen worden gezien in hun optiek.

Het grote voordeel van een solo-cast-indeling is dat de timing en structuur van de opnamesessie volledig is in te delen op jouw manier. Dit biedt ontzettend veel flexibiliteit maar het benadrukt ook meteen belang voor de podcasthost om voorafgaand aan elke sessie adequaat onderzoek te doen. Een monoloog moet namelijk vol zitten met inhoud en moet je ook blijven boeien voor x-aantal minuten.

Bij een solo-cast zal het vaak voorkomen dat je zelf de podcast opneemt. Daardoor zal alle voorbereiding ook op jouw schouders leunen. Het is het beste om een ​​solide, maar relatief eenvoudige installatie te kiezen die goede resultaten boekt.

Wij helpen graag met het uitkiezen van apparatuur en kunnen je ondersteunen in het proces van alles opzetten.

Audio voorbeeld van een solo-cast

https://open.spotify.com/episode/3IMpmAMfyJlDCszYFt3rHP?si=51fe29055cd94013

Met twee personen een podcastgesprek voeren.

De meeste podcastluisteraars – en consumenten in het algemeen – zijn bekend met shows voor twee personen of een 1-op-1-stijl. Deze vorm is gepopulariseerd door de vele tv en radio interviews die zijn gehouden door de jaren heen.

Shows voor twee personen zijn zo succesvol omdat ze bij elke opname een heen-en-weer gespreksstijl hebben. In veel gevallen is er een hierarchie waar één persoon de meeste vragen stelt en de ander die deze beantwoord. Er heerst meer rust omdat beide personen de ruimte kunnen geven voor elkaar.

Met driepersoons/Vierpersoons een podcastgesprek voeren.

In dit formaat geldt deze rust dus niet. Bij drie of vier personen wordt het podcastgesprek voeren al een stuk lastiger. Wanneer je gasten uitnodigt, zijn dit vaak personen die graag praten over hun ervaringen, problemen en onthullingen. Als er twee of drie van deze personen aanwezig zijn, gaat het gesprek voeren regelmatig van hop naar her zonder een dominante podcast host.  
En Wanneer dit echter op de juiste manier wordt uitgevoerd, biedt zo´n gesprek wel degelijk een aantal voordelen. Je krijgt meerdere opvattingen, karakters en kan de dynamiek laten floreren.

Met drie of vier personen een podcastgesprek voeren is, naast de technische overweging, een behoorlijke klus. Je moet de rust bewaren en altijd de leider zijn van het gesprek, helemaal wanneer je dominante personen in je podcast hebt. Een voorbeeld van hoe je een podcastgesprek kan voeren, als je iemand tegenover je hebt die dominater is dan jij, en finaal mis gaat.

Een grote uitdaging is de juiste apparatuur vinden zodat jij zonder zorgen een podcastgesprek kan voeren. Aangezien er veel microfoons mogelijk zijn om een podcasthost te huisvesten. Het kan ook moeilijk zijn om meerdere persoonlijkheden te vinden die een onderwerp goed genoeg begrijpen om een ​​podcastdiscussie leuk en informatief te houden. We kunnen je adviseren en ondersteunen om zo zeker mogelijk keuzes te maken in je organisatie.

Dat is de reden waarom voor zakelijke podcasts die leads willen laten groeien, deze formaten mogelijk het beste werken. Drie of vier leidinggevenden van verschillende afdelingen zouden bijvoorbeeld kunnen samenwerken en de huidige problemen rond hun branche en hoe deze zich verhoudt tot consumenten bespreken.

Definieer het publiek

Het kiezen van een formaat en voorbereiden om een podcastgesprek te voeren is slechts het halve werk. Ook zul je moeten begrijpen wie je publiek is en nog belangrijker, hun uitdagingen, interesses, doelen en helemaal aan het eind de reden begrijpen waarom ze jouw inhoud willen consumeren.

Laten we het voorbeeld van het bedrijfsplan gebruiken: als je een bedrijfseigenaar bent die het bereik wil vergroten, zul je je klanten goed moeten kennen. Van daaruit kun je hun gemeenschappelijke uitdagingen en kwetsbaarheden ervaren, wat helpt bij het begrijpen van onderwerpen die je kunt opnemen in podcastafleveringen om je klanten weer beter te informeren.

Heb je nog knelpunten of wil je nieuwe ideen uitproberen? Wij zijn ontzettend enthousiast over nieuwe concepten of innovatieve ideeen. We zijn gewend om beginnende podcasters vooruit te helpen met succes, dus aarzel niet om te bellen of mailen via de contactpagina.

Ted talk over betere gesprekken voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *