Voice over opnemen, alles wat je moet weten als professional.

Wat zijn de belangrijke aspecten bij een voice over opnemen? We gaan in dit artikel onder andere informatie geven over de juiste apparatuur uitkiezen, de vormen van spreken en het nabewerken van deze bestanden. Eigenlijk dus alles over de voorbereiding, voice over opnemen en het publiceren. Een goede voice over maken kost tijd en moeite maar hopelijk zorgt dit artikel ervoor dat je een overwogen keus kan maken. Wil je meer informatie of gewoon even sparren over je ideeen; ons team is altijd in voor een praatje.

Kiezen voor USB of XLR microfoon?

Wanneer je begint met een voice over heb je voice over apparatuur nodig. Je hebt eigenlijk twee soorten microfoons voor voice over opnames. Een microfoon met USB-aansluiting en een microfoon met XLR-aansluiting. Wil je meer weten over het verschil, bekijk dat dan hier.

Het komt erop neer, begin je een voice over opnemen als hobby, kies dan voor een USB microfoon. Wil je een voice over opnemen professioneel aanpakken en zie je het als een project voor de langer termijn, kies dan voor een XLR-aansluiting. Hieronder alle faceten rondom voice over apparatuur. We beginnen met de twee soorten microfoons, vervolgens de interface en tot slot de kabels.

Voice over apparatuur – de condensator microfoon

Een condensator voice over microfoon wordt voornamelijk in studio’s gebruikt vanwege hun detail en nauwkeurigheid. Deze microfoons zijn ook populair om voice overs mee op te nemen. Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig om de techniek erachter te begrijpen. Een condensatormicrofoon heeft aan de binnenkant een lichtgewicht membraan dat is opgehangen aan een vaste plaatje. Wanneer een geluid tegen het plaatje botst (doormiddel van geluidsgolven) veroorzaakt dit een bepaalde druk tegen het diafragma, waardoor het begint te trillen.

Voice over apparatuur – de dynamische microfoon

In tegenstelling tot condensatormicrofoons gebruikt een dynamische microfoon een draadspoel om het signaal dat wordt gegeven aan het diafragma te versterken. Als resultaat is de output van een dynamische microfoon lager dan die van een condensator. Door de lagere output is het mogelijk om hevigere geluiden zoals snares, chrashes, blazers en andere harde geluidsbronnen op te nemen zonder dat de audio overstuur raakt. Ook krijgen ze vooral de geluidsgolven binnen die gericht staat tot ongeveer 30/50 cm afstand bij de voice over opnemen. Bij veel additionele geluiden helpt het om het focuspunt te centreren in de opname zonder dat andere geluidsbronnen het focuspunt verzwakken.

Naast voice overs kun je dynamische microfoons ook goed gebruiken bij live optredens. De reden waarom de dynamische voice over microfoon vrijwel altijd worden gebruikt bij een voice over opnemen is dat ze ongelooflijk sterk zijn. De combinatie van een lage output en hun robuuste structuur maakt ze een “go-to” in vrijwel elke live setting. Want hoewel het niet ideaal is om een ​​microfoon te laten vallen, is de kans veel kleiner dat een dynamische microfoon beschadigt als je de microfoon laat vallen dan wanneer je een condensatormicrofoon laat vallen. Uit eigen ervaring kan ik garanderen dat een microfoon zoals een SM58 of SM57 na meerdere klappen tegen de grond geen kwaliteitsverschil op is te merken. Een dynamische microfoon heeft daarbij weinig tot geen onderhoud nodig, en als je er een redelijk niveau van zorg aan geeft zal hij zijn kwaliteit en prestaties een leven lang behouden.

Onze keus voor voice over microfoon: de SM7b

SM7B de beste microfoon voor voice over opnemen

Deze microfoon is in mijn optiek de beste voice over microfoon voor opnames. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon. Het prettige bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en wenig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Welke interface kiezen als voice over apparatuur?

De interface is een externe geluidskaart die ervoor zorgt dat je computer het geluid van de voice over kan opnemen.

Je zult eerst moeten bepalen of je er alleen een voice over mee wilt opnemen of dat je het ook voor podcasting wilt gebruiken.gaat hebben in het aankomende jaar. Je kunt namelijk veel geld te veel uitbesteden of juist veel te weinig waardoor je in korte tijd in problemen kunt komen. We gaan hier er even van uit dat je voice over opnames professioneel wilt aanpakken en dus microfoon wilt met XLR-aansluiting voor voice over apparatuur. Hier zullen we ingaan op drie varianten: Alleen een presentator (jezelf dus), met één gast, met twee gasten en een optie voor +2 gasten.

Integenstelling tot wat je in veel artikelen leest, zijn er maar een aantal interfaces die het geld als voice over apparatuur waarmaken. Er is eigenlijk maar 1 merk die de beloftes waarmaken voor een degelijke prijs: Focusrite Scarlett. 7 jaar geleden kocht ik mijn eerste Focusrite tweedehands, 7 jaar na dato ben ik nog steeds in bezit van dezelfde interface zonder ooit problemen te hebben ervaren.

Een voice over opnemen

Een goede voice over opnemen begint bij een goede voorbereiding.

Waar sommige voice overs de fout in gaan, is jezelf te veel verdiepen in het onderwerp dat je wilt bespreken. Hoor ik dat nou goed? Jazeker, te veel voorbereiding kan er juist voor zorgen dat je luisteraars afhaken. Het is makkelijk om weg te klikken wanneer de voice over klinkt als een rob ot zonder enig gevoel. Je moet genoeg voorbereid zijn zodat zodat je de zinnen weet zonder dat ze hun emotie verliezen.

Het bewerken na de voice over opname

Hier een kleine samenvatting van een groter artikel op onze website. Meer weten over het bewerken van de voice over opname, Bekijk ons uitgebreid artikel over voice over bewerken na het opnemen.

Voice over opnemen is niet moeilijk met goede apparatuur.
  • Een professionele editor kan een goede voice over alleen maar beter maken
  • Een professionele editor kan een slechte voice over niet goed maken
  • Je kan je voice over verbeteren door je eigen voice over bewerken
  • Je kan je voice over verslechteren door je eigen voice over bewerken

In dit artikel probeer ik helder uit te leggen hoe je je eigen voice over moet bewerken. Een gedeelte van dit proces is smaak. Op dit gebied kan ik niet een duidelijk proces geven dus houd daar rekening mee. Het meest belangrijke is, is dat de inhoud altijd belangrijker is dan hoe mooi en strak alles klinkt.

Het ruwe audiobestand voice over opnemen

Er van uitgaande dat je de apparatuur beschikbaar hebt, zul je altijd beginnen met de voice over opnemen. We gaan in dit artikel er niet veel op in maar in de toekomst zullen we hier meer aandacht aan besteden. Wil je het beste resultaat krijgen uit microfoon, lees dan dit artikel over het nabijheidseffect (proximity effect).

De audio van het bestand opknippen

Voordat ik met bewerken begin luister ik de hele voice overs een keer helemaal door. Dit voelt overbodig maar het zal je verbazen hoe belangrijk het is om het grote plaatje eerst voor je te kunnen zien.

Stappenplan voor een voice over opnemen en bewerken

  • Met een kladblok naast me schrijf ik de opvallende dingen op, goed en misschien wat minder.
  • Vervolgens kijk ik naar het audio bestand en haal grote stiltes eruit. Bijvoorbeeld wanneer mensen wat drinken pakken of naar het toilet toe gaan.
  • De audio speelt af en ik luister naar het ritme van de persoon die praat. Sommige voice overs zijn natuurlijke sprekers en sommige hebben het wat moeilijker. Wanneer ik hiervoor toestemming krijg, probeer ik de “overbodige” informatie, zoals veel stiltes of gestotter.
  • In andere gevallen probeer ik zo min mogelijk het ritme van de voice over te bepalen door het te bewerken. Vooral wanneer de voice over een natuurlijke spreker is en goed uit haar/zijn woorden komen. Ik kan garanderen dat dit zo veel lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Een complete video voor editen in Audacity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *