We behandelen hier de nieuwstie ontwikkelingen met betrekking op podcasten in 2021. Daarmee zullen we beginnen met de grootste distributeur, Spotify.
De nieuwste ontwikkelingen voor Spotify Podcasts in 2021
Hoewel er genoeg aan te merken is op Spotify voor muzikanten en podcasters, is er geen discussie over de impact die Spotify de afgelopen jaren heeft gemaakt. Zo zijn de laatste cijfers van Spotify dat in Q4 van 2020 een verdubbeling (!) van het aantal luisterminuten heeft gehad ten opzichte van 2019. Variety heeft twee weken geleden een stuk gepubliceerd met deze informatie:
“Vanaf het vierde kwartaal had Spotify 2,2 miljoen podcasts op het platform (tegenover 1,9 miljoen podcasts het voorgaande kwartaal). Het bedrijf zei dat 25% van zijn totale gebruikersbestand zich in het kwartaal bezighield met podcasts (tegenover 22% in het derde kwartaal en 16% in het vierde kwartaal van 2019). Bovendien is het aantal podcast-uren in het vierde kwartaal bijna verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar.”
Als dit geen zekerheid biedt over het groeiende succes van podcasting, weet ik niet of ik iemand nog op een andere manier kan overtuigen.
Spraakcommando’s worden toevoegd bij podcasten in 2021
Als er een ding is waar ik al jaren met smart op aan het wachten ben, is het de voice recognition van Spotify. Er is namelijk een nieuwe code in het programma die verwijst naar de zin “Hey, Spotify”. Dit suggereert dat er binnenkort spraakbesturing beschikbaar zal zijn in auto’s.
Met stem zal het mogelijk zijn voor gebruikers om specifieke nummers, een afspeellijst, een album of een artiest met hun stem op te vragen. Uit studie is gebleken dat een groot gedeelte deze functie al gebruikt. De reden van deze intergratie is de toenemende spanning tussen Apple’s “Siri”.
Spotify luistert naar een Hey Spotify-opdracht wanneer de app open is of aanwezig op het scherm. Dat betekent dat het commando alleen werkt als je de app al open hebt staan.
De populariteit van radio zal (nog dieper) dalen in 2021
Dit zal het begin van het einde zijn voor radio. Het zal op dat moment niet lang meer duren voordat je ook podcasts kunt aanzetten met spraak. Wanneer je met je stem de complete controle krijgt over de content in de auto zal de radio industrie (nog harder) naar beneden kelderen.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat Spotify aan zijn eigen concurrerende hardware werkt. Het audiostreamingsbedrijf is wat dat betreft een bijzonder bedrijf in de muziekstreaming-industrie. Het is een van de weinige grote technologiebedrijven die geen apparatuur heeft om te verkopen. In plaats daarvan vertrouwt Spotify op hardwarepartnerschappen.
Ongeveer een jaar geleden hoorden we geruchten dat Spotify werkte aan een spraakgestuurde speler in de auto. Dat nieuwe product wordt mogelijk dit jaar uitgebracht – als de toeleveringsketens niet worden onderbroken door het coronavirus.
Beginnen met het voertuig is een goede gok voor Spotify, en het betekent dat SiriusXM zich zorgen moet maken. Spotify hoopt dat zijn autoluidspreker nieuwe abonnees kan aantrekken die veel tijd besteden aan het autoverkeer en het luisteren naar muziek en podcasts.
Interne podcasts bij bedrijven is booming in 2021
De afgelopen maanden krijg ik steeds vaker aanvragen van bedrijven die intern podcasts willen distribueren. In eerdere blogposts heb ik hier al op aangedrongen maar er lijkt nu echt een verschuiving te komen waarbij bedrijven ook de charme beginnen te zien.
Vele van ons hadden een (bij)baan op jonge leeftijd om wat geld te verdienen. Bij supermarkten worden er vaak aanpassingen gemaakt in beleid. Dit gebeurt ook in assortiment of andere updates. Werknemers of klanten worden over nieuwe producten, regels of evenementen steeds vaker via bijeenkomsten ingelicht. Om deze nieuwe informatie te geven wordt er in veel van deze gevallen weinig aandacht besteed aan de presentatie. Iedereen wil zo snel mogelijk naar huis en heeft geen moment opgelet.
In 2021 worden podcasts steeds populaireder. Ook is er ook steeds meer draagvlak voor informatie verstrekking via geluidsopnames voor een bedrijf. Krijg je een geluidsopname waarin de recente updates worden uitgelegd, zullen werknemers veel sneller de opname aanzetten. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden, in het ov of op de fiets naar werk. Dit bespaart zowel de werkgever als de werknemer ontzettend veel tijd. Ook geeft het de luisteraar de kans om de informatie tot zich te nemen in zijn of haar eigen tijd.
Er komt meer kwantiteit en kwaliteit
Elke week probeer ik een aantal uur te besteden aan nieuwe podcasten luisteren. Na meerdere jaren heb ik een arsenaal aan podcasten in 2021 die ik op reguliere basis luister. Makkelijk was dit niet. Het kostte mij meerdere jaren om een hoogstaande podcast te vinden die ik per 1 a 2 weken kan luisteren. Nu podcasting steeds populairder aan het worden is, is het ook moeilijker om de goudmijnten ertussenuit te vissen.
Dit betekent dat de kwaliteit van podcast-inhoud slimmer moet zijn om de aandacht van het publiek vast te houden. Een andere reden is dat het speelveld relatief gezien nog vrij klein is.
Online radio- en muziekstreamingservices zoals Spotify zullen toenemen, waardoor podcasters gedwongen zullen zijn om hun spel te verbeteren. Voor velen is het antwoord simpelweg om meer inhoud te produceren maar anderen zullen de behoefte hebben aan het produceren van betere inhoud. Podcast producers hebben alle tools die ze nodig hebben voor evaluatie, publieksonderzoek en contentstrategie. Ze begrijpen dat hoogwaardige luisteraars willen luisteren naar hoogwaardige shows.
Een andere overweging is de audiokwaliteit. Luisteraars van podcasten in 2021 zijn vaak onderweg, of het nu ’s ochtends is met het openbaar vervoer of op de loopband in de plaatselijke sportschool. Ze willen hoogstaande geluidskwaliteit die een geweldige luisterervaring biedt, waar ze ook mogen zijn.
En tot slot, in een poging om meer hoogwaardige audio-inhoud te creëren, zullen we waarschijnlijk een stijging van de microcast zien (een korte podcast), meestal ongeveer tussen de 5 en 10 minuten.
Meer investeringen van sponsoren en (helaas) meer reclame
In 2020 is het gebruik van verschillende soorten software voor het blokkeren van advertenties zwaar afgenomen. Onder Gen-Z en millenials is het zelfs met 41% toegenomen ten opzichte van vorig jar.
Adblockers worden al jaren gebruikt om het overvloed aan advertenties te blokkeren. Terwijl de meeste nu gebruik maken van adblockers, staan luisteraars van podcasten in 2021 juist meer open voor advertenties.
Dat is niet heel vreemd gezien de mate waarop advertenties aan je wordt opgedrongen. Een tijdje terug luisterde ik nog wel eens naar “Stuff You Should Know”, een soort “voor dummies” over verschillende onderwerpen. Zij hadden ongeveer elke 15 minuten een advertentie. Dit zat voor mij echt op het randje van acceptabel. Het was op sommige momenten heel frustrerend. Gelukkig worden bij de meeste podcasts een tot drie advertenties niet als iets vervelends worden gezien.
De podcasthost is hiermee de adverteerder en niet per definitie de podcast zelf. De podcasthost is een authentieke adviseur. Hierdoor worden eventuele promoties of partnerschappen veel serieuzer genomen. In tegenstelling tot blog- of website-advertenties die zomaar willekeurig in je gezicht verschijnen, gaan podcast-doelgroepen ervan uit dat de zorgvuldig geschikte en nuttige advertenties voor hen heeft gekozen.
Meerdere platforms ontvermen zich om podcasten in 2021 – dus meer competitie
Spotify en Apple zijn al jaren bezig met een nek-aan-nek in de podcast-industrie. Daarom strijden ze al een aantal jaar om de toppositie in de markt. De laatste gegevens van The Podcast Host laten zien dat 46% van de 12-34-jarigen in 2020 elke maand naar Spotify luisterde, terwijl slechts 20% van dezelfde demografie naar Apple Music luisterde. De Podcast Host verklaarde:
“Op basis van de analysegegevens van Chartable voorspellen we dat Spotify tegen het einde van 2021 ten minste 25% luisteraarsaandeel zal bereiken – een enorme overwinning voor Spotify en een duidelijke waarschuwing voor Pandora, Apple en andere mensen.”
Natuurlijk zal, naast Spotify, geen van de grote podcastplatforms de koppositie bereiken. Terwijl Spotify de harten van Gen Z en millennials probeert te winnen, zullen rivaliserende platforms meer audio-inhoud naar buiten brengen en nieuwe manieren vinden om te innoveren en een groter publiek aan te trekken.
Een van de andere trends? Bekijk dit artikel over podcasts voor bedrijven in 2021. Meer weten over de nieuwste trends in 2021? Contacteer ons, bereken onze onze podcast editing prijs of bereik ons via Whatsapp.