Een podcast gesprek houden – alle tips en tricks in het vak.

“een podcast gesprek houden is hetzelfde als een interview houden”. Het is niet de eerste keer dat ik mensen dit hoor zeggen die vaak interviews houden. Inmiddels jaren werkzaam te zijn in deze industrie, kan ik zeggen dat hier echt niets van klopt. Over de jaren heen heb ik meerdere interviews mogen beluisteren en aanschouwen, zowel met als zonder podcast als medium.

Waar vele geen rekening mee houden bij een podcast gesprek houden is dat er een belangrijk extra element bij komt kijken. Dit is een aspect waar regelmatig geen rekening mee wordt gehouden. Een podcast gesprek houden in een podcast is vaker meer entertainment dan informatie verstrekking. Ze sluiten elkaar niet uit uiteraard. Maar iemand die een gesprek houdt zal (in de meeste gevallen) de luisteraar moeten entertainen. De interviewers in hart en nieren zijn vaak niet uitgekozen vanwege hun entertainment kwaliteiten, wel om hun goede vragen en goede antwoorden die zij krijgen.

 

Wanneer een interviewer goede content oplevert is dat natuurlijk entertainment maar het is niet altijd uitgedacht om entertainment op te leveren. Een podcast gesprek houden gaat écht om entertainment. Daardoor zal de podcast host een balans moeten vinden tussen belangrijke antwoorden en interessante gesprekken.

Het stappenplan: het vinden van een gast.

Het is makkelijk om te bepalen welke gast je in je podcast zou willen hebben. In plaats daarvan is het verstandiger om eerst te kijken naar wat voor soort gast bij je content past en op basis daarvan ze uit te kiezen. Het is ontzettend leuk om bijzondere gasten aan tafel te hebben maar dat betekent nog geen succes. Als je een podcast hebt dat voornamelijk over architectuur gaat, is het niet logisch om Gerard Joling uit te nodigen om erover te praten. Daarentegen zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten.

Bij het kiezen van een gast voor wanneer je een podcast gesprek wilt houden moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek? Als je deze vraag niet goed kunt beantwoorden is het dus de vraag of het de juiste gesprekspartner is voor jouw podcast.
Voordat je begint de zoeken naar potentiële gasten, is het belangrijk dat de structuur helder is. Een template voor podcast workflow kan hierbij helpen.

Klik de afbeelding om in te zoomen.

De voorbereiding bij een podcast gesprek houden

Waar sommige podcastinterviewers de fout in gaan, is jezelf te veel verdiepen in het onderwerp dat je wilt bespreken. Hoor ik dat nou goed? Jazeker, te veel voorbereiding kan er juist voor zorgen dat je luisteraars afhaken. Het is makkelijk om te vergeten dat je de podcast vaak maakt voor de luisteraar. Als de terminologie te ingewikkeld wordt, kunnen je luisteraars het niet meer volgen en stoppen ze met luisteren. Het is dus vooral een kwestie van balanseren.

Je moet genoeg kennis hebben om de goede vragen te stellen in het interview. Wanneer je een lang podcast gesprek moet houden, komt het weleens voor dat je gasten over onderwerpen praten waardoor jouw vragen irrelevant worden. Het is namelijk een beetje genant als je later in het interview dezelfde vraag stelt. Vooral wanneer je gast deze al eerder al beantwoordde. Doormiddel van een kladblod en de vragenlijst bij je op tafel te hebben, zorg je voor een goedlopend gesprek zonder herhaling. De vragen bij het interview blijven zo relevant en laat zien dat je luistert.

Het interview op gang brengen.

Het begin van een podcast is soms even aftasten. Je wilt graag dat je gast zich op z’n gemak voelt en bereid is om zichelf bloot te geven. Zeker aan het begin van het gesprek is het belangrijk dat je geen fouten maakt in het benaderen van de gast. Begin daarom niet meteen met de moeilijke vragen, start het podcast gesprek met lichte materie en bouw langzaam op naar de moeilijkere en/of persoonlijke vragen. 

Wat doe je bij onverwachtse wendingen?
Een gesprek kan plotseling een nieuwe wending krijgen, positief en negatief. Wanneer de reactie op bepaalde antwoorden of vragen niet als verwacht kwamen. Dit kan zowel goed of slecht zijn voor het gesprek en is het dus belangrijk dat je op leert anticiperen op de signalen.

Positieve wendingen in podcastinterview.

Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan. Hopelijk kun je ook een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol en moet je als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.

Je kunt je vragenlijst indelen in blokken van belangrijk, minder belangrijk en niet zo belangrijk. Zo weet je dus precies welke vragen je hoe dan ook beantwoord wilt hebben. Door het van te voren in te delen bespaar je je focus en kun je deze volledig richten op je gast en het geprek. Je kunt de vragen die je niet meer kan stellen doorstrepen. Zodat je niet onnodige tijd besteedt aan minder waardevolle vragen.

Negatieve wending in podcastinterview.

Ook al gebeurt dit zelden, kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je je gast stelt moet je nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je er wel aan wilt wagen. Als je van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je genoeg materiaal hebt om het gesprek te leiden. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven.

Nu vraag je natuurlijk af hoe je een podcast gesprek kunt houden met de juiste vragen? Voor elke podcast, elke gast en elke setting zal anders verhouden, dit is dus ook waar je je eigen kwaliteiten in kan gooien. Hieronder geven we een aantal manieren voor een podcast gesprek houden die op elke podcast toepasbaar zijn.

Alle tips en tricks om een geweldig podcast gesprek te houden:

Maak het persoonlijk!

De familiegeschiedenis is een van de langstlopende verhalen die we vertellen. Of je vader nou een ex-gedetineerde is, een topnotch zakenman of een rioolwerker is – de verhalen die je ouders je vertellen scheppen de wereld om je heen. Hoe verhoudt je jezelf tot de verhalen die je ouders hebben verteld, met welk denkbeeld ben je opgegroeid. Vragen zoals “Wat vond je moeder van je reis naar Brazillie op zo’n zwaar moment in het leven?” of “Waarom denk je dat je vader je zovaak verschillende rockbands uit de 70s liet horen?”

Bestaat er iets als te persoonlijk?

Misschien dat je het idee hebt dat deze vragen te persoonlijk zijn, of geen belangrijk inhoudelijk punt maken. Het tegendeel kan waar zijn, soms kan het gesprek daardoor los komen of snijd je onbewust een onderwerp aan waardoor de gast zich volledig opengooit en het gesprek veel meer diepgang krijgt.
Wees zakelijk op de serieuze momenten maar geef jezelf ook de ruimte om de gast goed te leren kennen, dat begint vaak bij familie. Je kunt ook een voorzetje geven door, bij het houden van een podcast gesprek, zelf een anecdote te geven over je eigen familie en vervolgens de vraag aan je gast stellen.

Onderwerpen mengen is geen probleem.

In mijn tienerjaren stond ik bekend als iemand die zelden een verhaal kon afmaken. Ik maakte constant zijwegen in m’n verhaal waardoor ik uiteindelijk het oorspronkelijke doel van het verhaal was vergeten. Na training heb ik dit volledig naar mijn hand kunnen zetten en heb ik er juist een van m’n specialiteiten van gemaakt. Het zorgt ervoor dat het gesprek niet saai wordt door te lang op één onderwerp te bijven zitten.

Is er überhaupt een structuur nodig?

Wat ik regelmatig hoor bij het editen van een podcast is dat de podcasthost een velletje papier voor zich heeft en het lijstje afgaat zonder actief met het gesprek bezig te zijn. Er is geen “beste manier” om een podcast gesprek te houden. Een luisteraar houdt van enige consistentie maar zal je absoluut niet afrekenen als onderwerpen wat verschillen per gast. Voor de een is het namelijk interessanter om het onderwerp diversiteit vaker te laten terugkomen, waarbij het bij een andere gast beter kan zijn om het onderwerp familie vaker terug kan laten komen. De structuur van een podcast is prettig voor consistentie maar het kan ontzettend succesvol zijn om soms bewust een patroon te doorbreken door wat onverwachts te doen of te vragen. De luisteraar zal perplex staan van jouw manier van een podcast gesprek houden.

Altijd nieuwsgierig blijven - een diamant in de oceaan.

Nieuwgierig zijn is misschien het allergrootste voordeel wat je als kan hebben als gespreksvoerder. In het boek Writting Better Lyrics gebruikt Pat Patterson het voorbeeld van een diamant op de bodem van de oceaan. De oceaan is een metafoor voor het brein, wanneer je geweldige teksten wilt schrijven moet je door een oceaan van gedachten voordat je een geweldige tekst hebt. Hoe dieper je gaat, des te zwaarder het wordt om dieper te gaan. Uiteindelijk door veel inspanning (en training) kom je bij “de diamant”. Deze metafoor geldt ook voor gesprekken houden, er zit namelijk altijd meer achter een verhaal.

Luister. En luister daarna nóg beter.

Het is de taak van de podcast host om aan te voelen waar de zogehete diamant zich verbergt en bij het houden van een podcast gesprek, de gast laag voor laag te ontwapenen. Uiteindelijk zul je een oor krijgen voor diamanten en het opvolgen. Luister naar je gast, luister nog een keer. Vind je niets? Luister harder. Bij het houden van een podcast gesprek laat de gast constant broodkruimels achter in het gesprek. Vaak onbewust geeft de gast al aan in welke hoek de diamanten liggen. Geeft je gast ineens een emotioneel antwoord op een vraag, terwijl dat eerder niet het geval was? Gaat de gast plots op een andere toon verder, zoals zachter of juist heviger. Dit zijn allemaal voorbeelden waarop je oren gespitst moeten zijn bij het houden van een podcast gesprek.

Praat met het publiek

Hoewel het misschien niet zo voelt als je in de studio opneemt, een podcast is een dialoog met een publiek. Je hoort ze niet, je ziet ze niet maar ze zijn net zo veel een deel van het gesprek als de gast tegenover je. Succes heb je niet zonder een publiek die elke keer weer blijft luisteren, erken het belang van hun aanwezigheid en dat je het uiteindelijk voor hen doet. Dit kun je op verschillende manieren doen.
Je kunt voordat je het gesprek voert, luisteraars een mogelijkheid bieden om vragen op te sturen en een kleine luisteraarssectie toevoegen aan het einde van het gesprek.

Je kunt een poll maken welke gast je de volgende keer wilt ontvangen met een paar opties.
Ook kun je de aanwezigheid van het publiek bevestigen door ze aan te spreken in de podcast. Een voorbeeld: “Als je net zo geschokt bent als ik nu nadat je dat verhaal hebt gehoord – wacht maar, het wordt nog erger.”

Maak een community

Laat ze deel uitmaken van het verhaal, een community zou je het kunnen noemen. Een mooi voorbeeld die dit geweldig doen zijn de gebroeders Hank & John Green. Samen hebben ze meerdere razend populaire Youtube kanalen en podcasts. Ze hebben eenvaste kern genaamd “Nerdfighters”, uit de community “Nerdfighteria”. Zelf volg ik deze broers al jarenlang en je voelt echt de saamhorigheid tussen deze mannen en de volgers. Er moet nog een online community voorbij komen die het beter doet.

Frequentie van gesprekken

Dit geldt zowel voor de frequentie van de gesprekken maar ook de manier van een podcast gesprek houden. Zoals eerder al gemeld, luisteraars houden van enige consistentie. Kijk bijvoorbeeld naar een ritme van een podcast uitbrengen die zorgt voor kwalitatieve gesprekken met prachtige inhoud. Bij podcasts is het altijd kwaliteit boven kwantiteit, zorg dus dat je genoeg tijd reserveert om het podcast gesprek te houden, te editen (of door ons laten doen!) en ook tijd incalculeert voor wanneer een gesprek niet de kwaliteit kan bieden die je eerder bracht. Hij vervelend dit ook kan zijn, de luisteraar zal dit je niet kwalijk nemen mits het niet te vaak gebeurd.

Manieren van een podcast gesprek houden

Dan heb je ook nog de letterlijke ruimte om te ademen. Bij eerdere artikelen heb ik al vaker het belang van stilte lopen agenderen. Een matige podcasthost zal door gesprekken lopen, de vragen stellen, inpakken en wegwezen. Een geweldige podcasthost zal een podcast gesprek houden en geen ongemak ervaren bij moeilijke vragen en zonder blikken of blozen een stilte laten vallen na een vraag. Soms kunnen die lang duren, wel 15-20 seconden. Wanneer de gast stil is na een vraag, geef de gast dan genoeg ruimte om tot een goed antwoord te komen. De stilte is goud waard omdat je zeker weet dat er een interne strijd is in de gast die jij hebt aangewakkerd.

Verdere informatie en studie.

Wil je meer weten over een goed podcast gesprek houden? Hier is een artikel die ingaat op het interview houden, die zich verdiept in de vraagstellingen van een goed podcastinterview. We kunnen het editen van je podcast volledig overnemen en uiterlijk binnen 48 uur een geedite podcast opsturen. Interesse? Stuur ons een berichtje of kijk onze prijspagina!