Een interne podcast beginnen. In eigen beheer of uitbesteden.

Voor de mensen die het is ontgaan, podcasts worden nu aan de lopende band gemaakt. Waar de meeste nog aan het focussen zijn op zoveel mogelijk luisteraars krijgen, zijn er veel sectoren bezig met interne podcasts maken die nuttig zijn voor in het bedrijf. Want inmiddels is veel luisteraars krijgen niet meer essentieel in deze industrie. Wat zijn nou de vormen van een interne podcast? En op welke plekken moet je zijn om het meeste eruit te halen?

We beginnen met de verschillende vormen die gebruikt kunnen worden in de interne podcast:

De interne podcast voor werknemers

De meest gebruikte vorm van een interne podcast is een podcast voor werknemers. Wanneer je een groot bedrijf of keten hebt, is het lastig om alle werknemers goed op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen in het bedrijf. Het is natuurlijk mogelijk om een mail te versturen naar alle werknemers maar laten we eerlijk zijn, deze leest bijna niemand. Voor zo’n bedrijf kan een podcast een uitkomst zijn die wordt gedeeld via de site, Whatsapp groepen of uiteraard de mail. Met een QR-code of link kunnen werknemers direct naar de interne podcast luisteren op weg naar het werk. Het is integenstelling tot een email makkelijker om in de auto of fiets aan te zetten, de lat wordt lager gelegd om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen.  

De interne podcast voor andere professionals.

Waarbij de podcast voor werknemers vanuit een top-down positie wordt gemaakt is het ook mogelijk om een interne podcast te maken om met andere professionals te delen. Al jaren luister ik naar podcast uit verschillende branches en sectoren maar ik ben niet een professional op die gebieden. Als de informatie dus te complex is, is dat minder reden voor mij om te luisteren maar destemeer voor de professional. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een groep longartsen die de meest recente ontwikkelingen deelt in het vakgebied. Een artikel specifiek voor deze branche.
  • Microbiologen die hun ontdekkingen delen, zonder de basiskennis uit te leggen.
  • Wetenschappers die complexe materie uitlegt die elke keer een andere specialist laat vertellen.

Krijg je een miljoenen publiek met zo’n interne podcast? Waarschijnlijk niet. Dat is gelukkig ook niet het doel. Het doel is wel om een community te laten onstaan, een verzamelplek waar specialisten van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Er kunnen nieuwe samenwerkingen onstaan, vriendschappen en bovenal de industrie beter laten worden.

De interne podcast voor sponsoren

Er zijn veel stichtingen en organisaties die hun werk kunnen doen doormiddel van sponsoren. Zoals deze organisaties weten, zijn sponsoren een essentieel om hun taken uit te voeren. De sponsoren worden vaak op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de organisatie. Dit gebeurt vaak via de mail maar waarom? Het is veel mooier om mensen uit de organisatie te horen praten over waar ze mee bezig zijn geweest.

Ook hoeft zo’n podcast niet veel te kosten, de podcast is immers een samenvatting van het afgelopen kwartaal/jaar waarbij er op een informele en opgewekte manier wordt verteld. Zo kun je als organisatie aangeven wat aan het begin de doelstellingen waren en welke er gehaald zijn. Er kunnen gasten aan tafel komen die recent bij de organisatie zijn gekomen en wat hun eerste ervaringen zijn geweest. En tot slot kan er worden gepraat over de volgende doelstellingen en op welk manier de organistie ervoor gaat zorgen dat het een succes wordt.

Al met al zijn dit drie vormen van een interne podcast die te weinig aandacht krijgen van bedrijven en organisaties. Audio is tot op heden een onderbelicht medium waar deze bedrijven veel profijt kunnen hebben. Probeer ook het gemak in te zien van dit medium. Sinds corona zijn we gewend geraakt aan werken met QR-codes, waar we voorheen dit altijd probeerde te vermijden. Inmiddels is wel gebleken dat het een uiterst effectieve manier is om op een snelle wijze informatie met elkaar te delen. Wil je onze podcast luisteren, scan deze QR-code en kom direct terecht op de Spotify link met de desbetreffende aflevering, hoe makkelijk wil je het hebben?

Waar host je een private podcast?

In veel gevallen kun je de podcast gewoon op Spotify uploaden indien er geen gevoelige informatie wordt verteld. Uiteraard kan het voorkomen dat het bedrijf of organisatie de podcast achter gesloten plaatsvindt. Als dit gewenst is kun je het best werken met Storyboard.

Storyboard

Storyboard is een privépodcast-app dat is ontworpen voor het lanceren van een interne podcast om bedrijven te helpen een privépubliek te bereiken. Ze hosten je podcast en zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde mensen ernaar kunnen luisteren. Probeer het uit en kijk naar de prijzen. Deze veranderen afhankelijk van het beveiligingsniveau dat je nodig hebt en het aantal medewerkers dat zal luisteren.

  • Maak een kanaal en maak het mogelijk dat je luisteraars toegang hebben tot de content.
  • Voeg je podcast toe
  • De werknemers krijgen een melding dat er een nieuwe podcast is verschenen.
  • Het is mogelijk om meerdere shows te maken voor verschillende departementen.

Ze hebben ook ingebouwde functies voor feedback om er een interactieve luister- en leerervaring van de podcast intern bedrijf te maken, ideaal dus. Ook is de beveiliging van Storyboard is een van de pluspunten. (SSO is beschikbaar op de pro-abonnementen), de unieke app, alle mogelijke inzichten in gegevens en analyses en het gebruiksgemak.

Met Storyboard kun je meerdere podcasts starten vanuit één account en selecteren welke gebruikers ze allemaal zullen ontvangen. Iemand die toegang tot elke podcast nodig heeft, krijgt deze, maar je kunt ook speciale feeds hebben voor verschillende afdelingen of functies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *