Een advocaten podcast beginnen – voor cliënt en collega

een podcast door advocaten.

Advocaten zijn goed met woorden, daar mogen we allemaal van uit gaan. Een advocaat die een podcast start, is dus helemaal geen gek idee. Toch zie ik in de podcastindustrie weinig advocaten deze sprong maken. Hoewel ik een handvol advocaten mag helpen bij het maken van de podcast, zie ik dat er tot nu weinig gebruik wordt gemaakt van het medium podcast door advocaten. Waarom? Als advocaat ben je dagelijks bezig met ingewikkelde dossiers, lastige gesprekken voeren en cliënten helpen met alle soorten problemen.

Wanneer je een podcast opneemt, wil je de luisteraar interesseren en informeren maar bij een goede podcastproductie komt ook een hoge dosis creativiteit aan te pas. Hoewel er wel degelijk entertainment-gerichte advocaten zijn, heeft het gros van de advocaten weinig ervaring met de entertainment sector.

Advocaten hebben ontzettend veel kennis dat ze kunnen stoppen in een podcast. Het is daarom de kunst om complexe materie om te zetten in duidelijke taal. Wanneer er ambitie is om een podcast te beginnen als advocaat, vind je hieronder een aantal voorbeelden om je podcast te lanceren.

Bij een andere advocaten podcast op bezoek

Het is niet altijd even gemakkelijk om een advocaten podcast te maken. Ik raad aan om proberen aan te schuiven bij de kleine advocaten podcasters, deze zijn immers makkelijker benaderbaar en kunnen zelf een goede gesprekspartner gebruiken. Vaak hebben ze een eigen website, Linkedin pagina of Twitter waar ze goed bereikbaar zijn. Door met wat kleinere podcasters te beginnen kun je je ook verder ontwikkelen in je communicatie in een podcast. Een podcast opnemen moet ook entertainment zijn, dat komt velen niet natuurlijk. Je krijgt betere connecties en je wordt vaker uitgenodigd door de opgebouwde relaties. Begin met mensen te contacteren uit het vakgebied en iets kan toevoegen aan de podcasts. Probeer bijvoorbeeld een keer per maand te gast te zijn in een podcast.

Social pressence & de community

Dit is misschien voor sommige mensen een ongewenste tip, toch is het hebben van een ‘social pressence’ uiterst belangrijk voor de podcast. Het gaat hierbij niet zozeer om het promoten van de content in de podcast maar wel om het onderhouden van je community. Veel podcasters zullen in het begin niet meteen wekelijks een podcast maken. Dit kost immers veel tijd en geld om te verwezelijken – en als er nog geen inkomsten worden gegenereerd wordt het al gauw een dure hobby. Daarom is het wel belangrijk dat je contact houdt met de groeiende community.

Het promoten van een advocaten podcast.

Het zal voor een beginnende podcaster lastig zijn om in het begin naamsbekendheid te creëren. Wanneer je zelf actief bent in de juridische sector, kun je de podcast aanraden bij je clienten – indien hier nuttige informatie voor hun bij zit uiteraard. Door je eigen kwaliteiten prijs te geven bij andere kun je voor meer tractie zorgen naar de advocaten podcast. In de podcastwereld komen podcasters vaak bij elkaar op bezoek om hun kennis te delen met een ander publiek. Ook kunnen ze hiermee hun eigen podcast promoten. In de muziekwereld is dit al een lange tijd een trend, waarbij hip-hop artiesten samenwerken met popartiesten om zo de communities met elkaar te kruisen. Op deze manier komt er nieuw publiek die voorheen nog niets van je gehoord hebben.

In contact blijven met de luisteraar

Zeker in een advocaten podcast heb je verschillende type luisteraars. De luisteraar van een museum podcast heeft andere behoeftes om in contact te blijven dan een podcast over een bouwbedrijf bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je dus ook op de juiste manier met de luistaar in contact blijft. Dit kan via e-mail, social media of op je website. Een podcast community onderhouden zorgt ervoor dat je echt iets kunt opbouwen. Meer luisteraars zorgen weer voor meer luisteraars. Een podcaster die dit geweldig doet is neurowetenschapper en podcaster Sam Harris.

Een interview houden bij een advocaten podcast.

Wanneer de mogelijkheden eindeloos zijn, is het geen probleem om gasten te strikken voor je de podcast. Je kunt bijvoorbeeld collega’s of interessante mensen uit de advocatuur vragen om langs te komen. Omdat de mogelijkheden helaas niet eindeloos zijn, is het verstandiger om eerst te kijken naar wat voor soort gast bij je content past en op basis daarvan ze uit te kiezen. Het is geweldig om bijzondere gasten aan tafel te hebben maar dat betekent nog geen succes. Als je een podcast hebt dat voornamelijk over architectuur gaat, is het natuurlijk niet logisch om Gerard Joling uit te nodigen om erover te praten. Daarentegen zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten. Bij het kiezen van een gast voor je podcastinterview moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek?

Het interview op gang brengen.

Het begin van de opname van een podcast is altijd aftasten. Je wilt dat je gast zich op z’n gemak voelt en bereid is om zich niet in te houden. Wanneer je gast zich vrij voelt om alles te kunnen zeggen, krijg je vaak de meest interessante gesprekken. Als de microfoon nog niet aanstaat, geef jezelf en de gast op z´n minst 10 minuutjes om even te praten, maak zo nodig wat aantekeningen wat opvalt in het gesprek. Misschien dat je “on the fly” direct wat extra gespreksonderwerpen vindt waar je in de daadwerkelijke opname op kan refereren als dat geoorloofd voelt. Meer lezen, bekijk onze diepere materie over een goed interview houden met advocaten. Zorg er voor dat, wanneer je het gesprek gaat opnemen, het gesprek al op gang is. Zo kun je sneller tot de kern van het gesprek komen zonder af te tasten op welke manier je je gast moet benaderen. Zeker bij een advocaten podcast zul je specialisten of ervaringdeskundigen hebben die soms wat moeilijker op gang te brengen zijn.

Advocaten zijn goed met woorden, daar mogen de meeste wel van uit gaan. Goed met woorden betekent nog niet dat je entertainment kunt bezorgen voor “leken”. Je zult de informatie die de luisteraar krijgt op een manier kunnen brengen dat ze er daadwerkelijk geinteresseerd in raken. Vandaar een paar momenten om rekening mee te houden:

Onverwachtse wendingen.

Een gesprek kan plotseling een nieuwe wending krijgen (positief en negatief) wanneer de reactie op bepaalde antwoorden of vragen niet als verwacht kwamen. Dit kan zowel goed of slecht zijn voor het gesprek en is het dus belangrijk dat je op leert anticiperen op de signalen.

Positieve wendingen in podcastinterview.

Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan en eventueel een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol en moet je als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.

Vragen in blokken opdelen.

Je kunt je vragenlijst indelen in blokken van belangrijk, minder belangrijk en niet zo belangrijk. Zo weet je dus precies welke vragen je hoe dan ook beantwoord wilt hebben. Door het van te voren in te delen bespaar je je focus en kun je deze volledig richten op je gast en het geprek. Je kunt de vragen die je niet meer kan stellen doorstrepen zodat je later in het gesprek niet onnodige tijd besteed aan minder waardevolle vragen.

Negatieve wending in advocaten podcast interview – wees er op voorbereid.

Ook al gebeurt dit zelden, kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je bedenkt voor je gast, zul je even moeten nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je je er wel aan wilt wagen.

De houding in het podcast gesprek.

Voornamelijk bij gesprekken die een journalist-achtige houding hebben zul je meer in deze situaties komen. Een podcast met specialisten over advocaten kun je door sterke meningen in een spiraal belanden. Als je dus van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je genoeg materiaal hebt om het gesprek om te leiden. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview wordt gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven.

Een rustige omgeving voor het beste resultaat.

Als er iets is waar ik mij al jaren hard voor maak zijn het goede (audio) kwaliteit van podcasten. Grote podcasters kunnen de apparatuur opsturen naar de gasten maar het gros van de podcaster heeft deze luxe niet. Wil je geweldige audiokwaliteit en eventeel daar een goede video erbij maken, zoek het bij een studio naar keuze. Je hebt geen zorgen over niet werkende apparatuur en een ruimte is daar speciaal voor ingericht.

Juridische problemen aankaarten kan ook op een luchtige manier, op Youtube of op Spotify:

Video van het meest populaire juridisch Youtube kanaal

Waarom is het handig een ​​podcaststudio huren voor podcasting?

1. Bespaar tijd

Wanneer je een studio huurt, scheelt dat veel tijd. Naast een podcast over advocaten zul je waarschijnlijk ook nog veel aan het werk zijn, een podcast opnemen is nou eenmaal veel werk. U moet een podcast van hoge kwaliteit opnemen om uw visie op een interessante manier over te brengen. En dat vereist een goede studio-opstelling en opname-accessoires. Maar als je je eigen studio bouwt, kost het je te veel tijd. Misschien besteed je ongeveer een maand of meer om alle podcastaccessoires te verzamelen en in te stellen.

Integendeel, een gehuurde podcaststudio geeft je alle nodige accessoires met een perfecte omgeving om podcasts van hoge kwaliteit op te nemen.

2. Geen eigen investering

Het opzetten van uw studio voor podcasting kan erg duur zijn. Er is een aanzienlijk bedrag nodig om je hele studio op te zetten. Podcast-accessoires zoals bewerkingssoftware, microfoon, meubelstukken, opnamemedium, akoestiek en meer zijn vereist. Als u niet kunt investeren, zal uw studio niet zo effectief zijn als u wenst. Huren lijkt een perfecte oplossing om een ​​klein bedrag te investeren om de beste akoestiek en accessoires voor podcasting te krijgen.

3. Betere geluidskwaliteit

Zonder de juiste ervaring is het een uitdaging om de juiste audiokwaliteit te creëren die indruk zou maken op het publiek. Maar de studio’s die hun diensten aanbieden, investeren hun expertise in akoestiek en geluidskwaliteit om een ​​perfecte omgeving te creëren. Daarom is een kant-en-klare studio logischer om de meest effectieve geluidskwaliteit te verkrijgen bij het opnemen van podcasts.

Waar of voor wie kan je een studio voor gebruiken voor een podcast over advocaten?

Workshops en trainingen

Audio opnames voor games

Journalisten

Online nieuwszenders en kranten

Audio opnames voor advocaten

Vooropgestelde omroepen zoals treinen, bussen en trams

Voice overs voor pretparken

Zoom gesprekken voor besprekingen

Audio opnames voor reclames

Vooropgestelde of live online presentaties

Interviews voor TV of radio (zonder rondlopende kinderen en andere geluiden)

Een voorbeeld zoals de podcast eruit kan zien/horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *