Waarom een bedrijf met podcast meer omzet oplevert.

Een bedrijf met podcast is niet alleen een goede toevoeging aan het bedrijf, het levert op een langere tijd echt veel voordelen op. Vooral grote bedrijven kunnen profiteren van het medium podcasting. Iedereen heeft wel eens 30 minuten contact gehad met een klantenservice. Of er nou een podcast wordt gemaakt als informatie voor de klant of client of gewoon om een menselijk aspect toe te voegen aan het bedrijf, alles is mogelijk.

Want dat is nou juist wat een groot bedrijf mist: een emotie achter het bedrijf. Een bedrijf is namelijk een collectief van individuen die onder dezelfde visie handelen. Dat wordt vaak vergeten door een bedrijf zoals de Rabobank, Unilever en Albert Heijn. Bij grote bedrijven mis je vaak het gevoel dat er mensen werken die een uniek karakter hebben met verschillende normen en waarden.

Door een bedrijf met podcast te maken krijgt het bedrijf een gezicht (en een geluid) waar meer mensen zich mee kunnen indentificeren.

Waarom zijn bedrijven nog niet bezig met podcasting?

Als ik mijn contacten vraag of ze het zullen overwegen kreeg ik vaak dezelfde antwoorden:

  • De kennis is er niet om dit te realiseren
  • De content is moeilijk interessant te maken voor mensen buiten de industrie
  • We hebben geen departement die zich hier mee bezig kan houden

Het antwoord dat bij mij het meest bleef hangen was:

“Een podcast is geen advertentie voor ons bedrijf.”

Juist bij dit antwoord wordt er potentieel groot succes onthouden voor een bedrijf. Een podcast is inderdaad geen advertentie, tenzij de podcast iets geeft wat andere niet kunnen bieden. Zo wordt de podcast met bedrijf de advertentie, zonder die “vervelende” advertenties tussendoor.
Een bedrijf heeft het voordeel een gigantische hoeveelheid aan informatie in het bedrijf te hebben. Hoewel het een cliche is, zijn de meeste ondernemers niet altijd objectief over de interessante en niet interessante content die ze met de wereld kunnen delen.

De Ikea en interesses van de luisteraar

De Ikea is een mooi voorbeeld. Wat zouden de meeste mensen willen weten van Ikea, welke informatie hebben zij die mij informatie-rijker maken? Als ik een podcast zou maken voor of over Ikea zou ik dolgraag de designers willen spreken, die het design bepalen van de catalogus.
Hoe groot is het team van designers? Wat schuilt er achter het succes van Ikea? Wat heeft er voor gezorgd dat een groot deel van de Nederlanderse huishoudens Ikea producten in hun huis hebben staan? Hoe hebben de zweedse gehaktballetjes bij het restaurant zo’n hoge status gekregen? Ga zo maar door.

Een bedrijf met podcast als hitmachine

De content zou een hitmachine kunnen worden, zolang ze een kijkje willen geven in het bedrijf zonder het direct op de verkoop te richten.

Dit is de ultieme promotietool om nieuwe klanten te werven, vertrouwen te wekken, een persoonlijk karakter geven aan een groot bedrijf en ga zo maar door. Wel zou ik willen aanraden om dit met derden op te richten. Een bedrijf zal al gauw dwalen in eigen belangen, veilige vragen stellen en onnodige informatie delen die de luisteraar niet interesseert. Een onafhankelijk bedrijf zal vaker met een kritisch oog kunnen kijken naar de interessante onderwerpen voor nieuwe luisteraars.

Het is wel belangrijk te weten wat voor soort podcast het moet worden.

Content, de bepalende factor voor succes

De meeste podcast scharen zich onder de onderstaande thema’s.

  • een kennispodcast
  • een entertaintment podcast
  • Een verkoop podcast

Wij zullen altijd aanraden om als bedrijf met een kennis podcast te beginnen. Vaak hebben bedrijven zo ontzettend veel kennis die niet wordt gedeeld met de wereld, dat dit het meeste succes biedt.

De toekomst van een bedrijf met podcast

Er zijn al enkele bedrijven die het podcastlandschap aan het verkennen zijn. Coolblue en Bol.com hebben de eerste pogingen gedaan maar je kunt duidelijk horen dat dit intern is besloten en opgenomen. De onderwerpen zijn net niet scherp genoeg, het voelt als een verkooppraatje en niet genoeg snelheid. Dit zijn precies de valkuilen voor een bedrijf met podcast.

We begrijpen dat Vita Voca een vooroordeel heeft binnen deze ontwikkelingen maar zelfs als we nooit zullen samenwerken, blijven we achter het onderzoek staan dat er een nieuwe periode is aangebroken in communicatie tussen bedrijf en klanten. Wat ons betreft een meer persoonlijke en oprechte kant.

Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van content maken, opnemen en bewerken. We horen graag al je ideeën aan op onze contact pagina. We hebben ook een artikel over podcast met bedrijf.. Meer informatie over podcast met bedrijf kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *