Deze podcast apparatuur heb je nodig voor een podcast.

Kiezen voor USB of XLR microfoon?

Wanneer je begint met een podcast heb je podcast apparatuur nodig. Je hebt eigenlijk twee soorten microfoons als podcast appratuur. Een microfoon met USB-aansluiting en een microfoon met XLR-aansluiting. Wil je meer weten over het verschil, bekijk dat dan hier.

Het komt erop neer, begin je een podcast als hobby, kies dan voor een USB microfoon. Wil je de podcast met meerdere mensen doen en het als een project zien voor de langer termijn, kies dan voor een XLR-aansluiting. Hieronder alle faceten rondom podcast apparatuur. We beginnen met de twee soorten microfoons, vervolgens de interface en tot slot de kabels.  

Podcast apparatuur – de condensator microfoon

Condensator Podcast microfoon wordt voornamelijk in studio’s gebruikt vanwege hun detail en nauwkeurigheid. Deze microfoons zijn ook populair om bij podcasts te gebruiken. Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig om de techniek erachter te begrijpen. Een condensatormicrofoon heeft aan de binnenkant een lichtgewicht membraan dat is opgehangen aan een vaste plaatje. Wanneer een geluid tegen het plaatje botst (doormiddel van geluidsgolven) veroorzaakt dit een bepaalde druk tegen het diafragma, waardoor het begint te trillen.

Podcast apparatuur – de dynamische microfoon

In tegenstelling tot condensatormicrofoons gebruikt een dynamische microfoon een draadspoel om het signaal dat wordt gegeven aan het diafragma te versterken. Als resultaat is de output van een dynamische microfoon lager dan die van een condensator. Door de lagere output is het mogelijk om hevigere geluiden zoals snares, chrashes, blazers en andere harde geluidsbronnen op te nemen zonder dat de audio overstuur raakt. Ook krijgen ze vooral de geluidsgolven binnen die gericht staat tot ongeveer 30/50 cm afstand van de podcast microfoon. Bij veel additionele geluiden helpt het om het focuspunt te centreren in de opname zonder dat andere geluidsbronnen het focuspunt verzwakken.

Naast podcasts kun je dynamische microfoons ook goed gebruiken bij live optredens. De reden waarom de dynamische podcast microfoon vrijwel altijd worden gebruikt bij live optreden is dat ze ongelooflijk sterk zijn. De combinatie van een lage output en hun robuuste structuur maakt ze een “go-to” in vrijwel elke live setting. Want hoewel het niet ideaal is om een ​​microfoon te laten vallen, is de kans veel kleiner dat een dynamische microfoon beschadigt als je de microfoon laat vallen dan wanneer je een condensatormicrofoon laat vallen. Uit eigen ervaring kan ik garanderen dat een microfoon zoals een SM58 of SM57 na meerdere klappen tegen de grond geen kwaliteitsverschil was op te merken. Een dynamische microfoon heeft daarbij weinig tot geen onderhoud nodig, en als je er een redelijk niveau van zorg aan geeft zal hij zijn kwaliteit en prestaties een leven lang behouden.

Onze keus voor podcast microfoon: de SM7b

Deze microfoon is in mijn optiek de beste podcast apparatuur voor podcasting. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon. Het prettige bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en wenig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Het enige nadeel van deze microfoon is dat ze iets prijziger zijn dan andere microfoons die vele gebruiken bij podcasts. Ze kosten ongeveer 360 euro maar ik gebruik mijn SM7b al jaren zonder enig probleem. Ik kan je ook garanderen dat je na zo’n aankoop nooit meer hoeft te kijken naar een ander podcast apparatuur voor wat betreft microfoons. Grote namen zoals Joe Rogan, No Such Thing As A Fish en Philip DeFranco gebruiken deze podcast microfoon al jaren en dit zijn podcasters met “diepe zakken”. Dat zij dus kiezen voor een microfoon die “maar” 360 euro is, zegt wat over de kwaliteit die deze microfoon kan bieden.

Mocht je deze aankoop niet kunnen maken maar heb je wel een podcast microfoon? – Probeer dan je ruimte te optimaliseren. Meubels en tapijten in je huis maken een ontzettend groot verschil in de akoestiek. Kies daarom voor een kleine ruimte waar veel gestoffeerde meubels liggen, dit zorgt ervoor dat de weerkaatsing van geluidsgolven worden gedempt en de akoestiek zal verbeteren.

Heb je zelf ideeen over het inrichten van je podcaststudio maar wil je hulp? Contacteer ons voor vragen of kijk bij onze rekenmodule hoe we jouw ruimte prachtig kunnen inrichten door absorptiepanelen te installeren.

podcast apparatuur opzoeken op het internet.
Meer infromatie over podcast apparatuur?

Welke interface kiezen als podcast apparatuur?

De interface is een externe geluidskaart die ervoor zorgt dat je computer het geluid van de microfoon kan opnemen.

Je zult eerst moeten bepalen hoeveel gasten je maximaal in je podcast gaat hebben in het aankomende jaar. Je kunt namelijk veel geld te veel uitbesteden of juist veel te weinig waardoor je in korte tijd in problemen kunt komen. We gaan hier er even van uit dat je podcasting professioneel wilt aanpakken en dus microfoon wilt met XLR-aansluiting voor podcast apparatuur. Hier zullen we ingaan op drie varianten: Alleen een presentator (jezelf dus), met één gast, met twee gasten en een optie voor +2 gasten.

Integenstelling tot wat je in veel artikelen leest, zijn er maar een aantal interfaces die het geld als podcast apparatuur waarmaken. Er is eigenlijk maar 1 merk die de beloftes waarmaken voor een degelijke prijs: Focusrite Scarlett. 7 jaar geleden kocht ik mijn eerste Focusrite tweedehands, 7 jaar na dato ben ik nog steeds in bezit van dezelfde interface zonder ooit problemen te hebben ervaren.

Een interface voor één persoon

Wanneer je in je eentje opneemt raden wij de Focusrite Solo aan.

Een interface voor twee personen

Bij een podcast voor twee personen raden we de Focusrite 2i2 aan.

Een interface voor 3 personen

Als je een podcast maakt voor 3 personen raden we de Focusrite 18i8 aan.

De interface voor meer dan +4 personen

Een simpele kanaal mixer maar je kunt er tot en met 5 gasten mee opnemen, de Devine MixDesk 1002.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *