Wat zijn de populairste podcast onderwerpen voor bedrijven?

Het maakt niet uit of je je een ervaren professional bent of dat je pas net de wereld van podcasting aan het ontdekken bent. Het kan voor elk bedrijf lastig zijn om podcast onderwerpen aan te kaarten waar je luisteraars van houden. Podcasters zullen zich vooral moeten concentreren op podcast onderwerpen hun passies en expertise om waardevolle en inspirerende inhoud te leveren.

We proberen in dit artikel de meest populaire podcast onderwerpen te belichten voor bedrijven. Als een disclaimer, dit zijn onderwerpen die je opweg kunnen helpen om een goede podcast onderwerpen te kiezen. We helpen graag meedenken over individuele podcast onderwerpen voor het bedrijf, vertel ons je idee en misschien kunnen we het nóg beter maken. We heHoud er dus rekening mee dat alleen een goed podcast onderwerp niet betekent dat je op een goudmijn zit. De podcast zal alleen succesvol worden wanneer je gepassioneerd en enthousiast bent tijdens het delen van de podcast onderwerpen.

De juiste podcastmuziek bij de juiste podcast onderwerpen

In eerdere stukken hebben we het kiezen van podcastmuziek besproken. Met zulke inhoud proberen we professionals en beginnende podcasters een helpende hand te bieden bij het kiezen van de juiste muziek. Wij zijn gespecialiseerd in muziek productie en op dit gebied zien we dat veel podcasters niet het meeste uit hun muziek halen.

Voordat we in alle diverse podcast onderwerpen springen, is het handig om een paar vragen aan jezelf te stellen voordat u een definitieve beslissing neemt over welke podcast onderwerpen je gaat praten.

Wie zijn de luisteraars van je podcast?

Een veel voorkomend gedachtengoed is dat de maker denkt de podcast vooral voor zichzelf te maken. Dat zie ik keer op keer mis gaan bij beginnende podcasters. Je maakt namelijk geen inhoud voor jezelf, je maakt het voor je luisteraar. Zoals een muzikant geheel afhankelijk is van de fans, zijn podcasters dat van de luisteraar.

Begin met het kijken naar je eigen interesses, passies en vooral je expertise. Hoewel het handig kan zijn om expertise te hebben op een bepaald vakgebied, hoeft dit natuurlijk niet altijd noodzakelijkt te zijn. Dit zal geheel afhangen van je publiek. Joe Rogan is één van de allergrootste podcasters ter wereld. Hoewel hij soms matial arts deskundige in de podcast heeft (waar zijn expertise in ligt) behandeld hij ook regelmatig onderwerpen waar hij niet kundig in is. Door zijn manier van praten en charisma kunnen dit soort onderwerpen nog steeds erg interessant zijn om te luisteren. Wanneer je eenmaal een podcast onderwerp hebt gekozen, kun je vervolgens onderzoeken wat voor podcast onderwerpen jouw luisteraars zouden willen horen. Hiermee bouw je een fanbase op en krijg je steeds meer maandelijkse luisteraars op je podcast. Wil je weten hoe je de demografie van je luisteraars kunt vinden, kijk dan hier!

Wat interesseert je?

Als je publiek of potentiele klanten geïnteresseerd zijn in podcast onderwerpen waarin jij dat zelf niet bent, sta je voor twee opties:

  • Een nieuwe richting inslaan in onderwerpen waar je voorheen nog weinig ervaring mee hebt
  • Andere onderwerpen aankaarten met als risico sommige luisteraars te verliezen

Het is hiermee dus vooral de vraag: Hoeveel geef je om je eigen podcast onderwerpen te behandelen of ben je bereidt om sommige onderwerpen te laten schieten?

Zoals veel andere podcasters is de kans groot dat je een andere baan hebt en andere verantwoordelijkheden hebt die buiten de podcast ook meespelen. Dit betekent dat je veel moeite zult besteden in je vrije tijd. Het is dus logisch dat je graag je vrije tijd besteed aan podcast onderwerpen die in lijn staan met je doelen en perspectieven in de toekomst. Doe je dit namelijk niet, zul je zien dat je binnen weken of maanden dat het niet de moeite waard is om de podcast voort te zetten. Blijf daarom bewust dat je zelf wel degelijk controle hebt over welke luisteraars je wilt trekken. Jouw persona bepalen welke luisteraars blijven hangen en met welke podcast onderwerpen zij zich willen verrijken. De eerste podcast onderwerpen zullen een publiek samenbrengen waarvoor het de moeite waard wordt om inhoud voor te maken voor je luisteraars.

Hoe kun je opvallen van andere podcasters?

De reden waarom sommige podcasts op grote platforms zoals Spotify of Apple zo’n grote impact hebben is omdat deze podcast onderwerpen uniek zijn. Om een podcast onderwerp te vinden die aanslaat en zich weet te onderscheiden van andere podcasters, probeer dan een breed onderwerp te verfijnen. Als je gepassioneerd bent over het podcast onderwerp marketing, praat er dan niet over in het algemeen maar ga er diep op in.

Zo was er eens advocatenkantoor als klant die zich had gefocust op andere beroepsexperts. Wanneer ik deze podcast bewerkt begrijp ik vaak de helft van het gespreksonderwerp niet – en dat is logisch. Hun doel was niet een podcast te maken voor het grote publiek maar voor experts op dat gebied. Zo hoeft bijvoorbeeld de stagaire bij de HR afdeling niet te begrijpen waar deze podcast over gaat.

Nu we een paar vragen hebben gedekt om jezelf af te vragen welke podcast onderwerpen passen bij je podcast, laten we nu een aantal onbenutte ideeën opwerpen om je op weg te helpen.

1. Podcast onderwerpen in de zorg

Hoewel ik steeds vaker medici & artsen spreek die denken aan het starten van een podcast, zie ik nog veel onbenutte kansen. Het conceptualiseren van een podcast is in dit vakgebied namelijk niet altijd even makkelijk. Om te bepalen wat de juiste toon en structuur is, beantwoord deze vragen:

  • Is de podcast voor artsen bestemd?
  • Wat is kennisniveau van de luisteraar?
  • Hoeveel vakjargon kan ik dan gebruiken?

Geef ik informatie over plekken waar de luisteraar zelfonderzoek kan doen?

Stel je voor: 3 doktoren komen maandelijks eenmalig bij elkaar om casussen te bespreken van die maand. Vanzelfsprekend worden er geen namen genoemd (of een verzonnen naam toegeeindigd). Doktoren kunnen vrijuit praten over hoe ze de patient hebben kunnen helpen, zowel mentaal als fysiek. Deze bespreking  kan in extranet verborgen worden zodat alleen andere (huis)artsen bij deze podcast kunnen komen.

2. Een podcast onderwerpen voor een bedrijf in de horeca?

We hebben allemaal onze favoriete gerechten, nietwaar? Er is geen tekort in termen van voedselpodcasts. Restaurantbeoordelingen, nieuwe recepten en zelfs rare kookuitdagingen zijn beschikbaar op verschillende platforms. Een show over fast food and chain restaurant genaamd Doughboys is misschien wel de meest succesvolle voedselpodcast daar!

3. Podcast onderwerpen voor bedrijven +50 werknemers.

Meerdere bedrijven zijn al bij ons lang geweest om een podcast op te zetten waar meerdere collega’s met elkaar in gesprek gaan. Denk bijvoorbeeld aan een show met meerdere showhosts en gasten. Meerdere podcast onderwerpen worden hier belicht in het vakgebied. Deze podcast kun je publiekelijk maken maar soms is het ook interessant om een podcast intern te houden. Wanneer je de podcast intern houdt kun je dieper op materie ingaan – gezien de kennis al aanwezig is bij de werknemers – zonder al te veel voorkennis te geven. Zo’n podcast is vooral interessant als de showhosts allemaal hun eigen persoonlijkheden hebben, waardoor iedereen een andere favoriet kan hebben. In zo’n format is het handig om podcasts te maken tussen de 30 en 45 minuten, langer is voor een onervaren podcaster lastig vol te houden.

4. Podcast onderwerpen voor publieke omroepen en social media bedrijven.

De afgelopen twee decennia is de manier waarop we nieuws tot ons krijgen erg veranderd. drastisch veranderd. Toen digitale nieuwsconsumptie gerbuikelijker werd, werden de kranten verangen door apps. Een bedrijf zoals NRC heeft inmiddels meerdere podcasts die over interessante podcast onderwerpen praten. Denk aan Onbehaarde Apen en Haagse Zaken. We zien al jaren een stijging in de populariteit van dit soort podcast onderwerpen. Benieuwd naar een podcast die dagelijks nieuws behandeld, beluister een de BBC podcast en BNR.

5. Een podcast onderwerpen over een bedrijf in de sportindustrie?

Verkoop je sportschoenen? Organiseren jullie toernooien waar kinderen tegen elkaar kunnen spelen in teamverband? Onder verschillende vormen van sportmedia zijn podcasts een van de meest unieke manieren om dergelijke inhoud te leveren. Variërend van motiverende inhoud voor sportschoolverslaafden aan het uitnodigen van beroemde atleten als gastheren, hebben podcasts eindelijk een gezegde in de sportwereld. De volledig voetbalhow is het UK’s toonaangevende voetbalpodcast met meer dan 60 miljoen luistert en tellen.

6. Podcast onderwerpen voor onderzoeksbedrijven en journalisten.

Net zoals veel toeristen de ´underground scene´ willen zien van een stad, zijn podcasten die journalistiek goed in elkaar zitten ontzettend populair onder de podcast luisteraars. Een podcast als Argos, waar meerdere journalisten aan mee werken, is een geweldig concept. Als het bedrijven de nodige experts heeft kun je diep graven in allerlei verhalen. Een podcast over seriemoordernaars bijvoorbeeld of politieke schandalen. In 2014 kwam een nieuwe podcast genaamd Serial, een podcast onderwerp over seriemoordernaars. Inmiddels heeft de podcast inmiddels de 340 miljoen downloads bereikt.

Waarom elk bedrijf een podcast nodig heeft.