Podcast content. Zoektocht naar kwaliteit en kwantiteit

podcast content

Goede podcast content vinden die je tijd waardig is, is een hels karwei. In dit artikel wil ik een paar hulpmiddelen geven die de selectie van je podcast zullen verbeteren. Tijd is kostbaar en ik wil daarom niet m’n tijd verdoen met middelmatige podcasts. Met de groeiende populariteit van podcasts wordt het steeds lastiger om de parels te vinden tussen een zee van mogelijkheden. Spotify en Apple investeren de laatste jaren hevig in de podcastindustrie, waardoor het zoekveld alleen maar groter wordt. De software en algoritmes zal in de toekomst betere keuze maken om ons gedrag te bepalen. Helaas is tot op de dag van vandaag het overzicht van podcasts bij Spotify en Apple nog niet om naar huis voor te schrijven.

Voordat ik dieper inga op de problemen en innovaties van de grote podcastindustrie, geef ik je hier alvast wat tips om de juiste podcast content te vinden. Wil je zelf een podcast beginnen, het uitbesteden of meer informatie m.b.t. podcast producties? Bekijk onze prijzenlijst of contacteer ons!

Discover Pods & Podcast Review

De streamingsplatformen voor podcast hebben nog niet een prettig systeem om nieuwe podcasts en podcast content te vinden. Je zult ‘down the rabbit hole’ moeten om echt de meest interessante dingen te vinden. Wel zijn er (Engelstalige) sites die meerdere podcasts tegen elkaar afwegen om een selectie te maken van hun favorieten. Discoverpods heeft in meerdere categorieen een samenstelling gemaakt van hun favorieten. Ook Podcast review maakt om de maand een selectie van nieuwe podcasts en podcast content die bij hun zijn doorgekomen en geluisterd.

Reddit en podcast content

Reddit is een ontzettend groot platform waar je al snel verdwaald in kan raken. Sinds een aantal maanden ben ik geregeld podcasts aan het luisteren die door medegebruikers zijn aangeraden. De kwaliteit van sommige podcast en podcast content waren echt exceptioneel goed. Sindsdien ben ik regelmatig op het platform te vinden om nieuwe podcasts te ontdekken. Er zijn twee subreddits waar ik gebruik van maak: Podcasts & Podcast. Een van de podcasts die ik ben tegengekomen is ´Blowback´. Al tijden was ik opzoek naar een podcast en podcast content over de Amerikaanse oorlogsvoering. Doormiddel van Reddit kon ik de juiste podcast vinden die perfect aansloot op mijn wensen.

Podtail podcast content

Mocht je het echt niet prettig vinden om engelse podcasts te luisteren, kun je gebruik maken van Podtail. Hier staan de 100 populairste podcasts van dit moment. Hier zul je geheid een interessante podcast en podcast content ontdekken die je eerder nog niet was tegengekomen. Het is vooral handig dat de genres onder de podcast worden weergeven zodat je makkelijker de onderwerpen kunt filteren die je niet interesseren.

Digital Trends

Digital Trends heeft een lijst opgesteld waarbij de meest populaire podcast worden uitgelicht van 2020. De categorieën zijn opgedeeld en hebben additionele informatie over het podcast en podcast content onderwerp. Het is dus een lange pagina met veel informatie maar er staan ontzettend veel interessante podcasts op. Als alle vorige opties niet tot het gewenste resultaat heeft geleid verwacht ik dat je dat hier wel komt te vinden. Een breed scala aan genres zijn hier te vinden en in bijna elk genre zit er een podcast bij die ik op wekelijkse basis luister.

Nu je hopelijk een nieuwe selectie hebt gevonden voor je toekomstige podcastaflevering, zul je je misschien afvragen waarom deze sites zo verspreid over het internet zitten. Spotify en Apple zetten hoog in op de ontwikkeling van de podcastindustrie, waarom kan ik dan niet efficient zoeken naar nieuwe content?

Waar blijft de innovatie in de podcastindustrie?

Steeds meer mensen luisteren podcasts. Ook wordt er steeds meer aangeboden en kunnen we dus ook kieskeuriger worden op waar we naar willen luisteren. Helaas zijn er nog geen grote veranderingen doorgevoerd in de meest populaire podcastplatforms om luisterervaring te verbeteren. Tijdens het schrijven van dit artikel zullen de onderwerpen en prognoses die ik aankaart nog niet zijn ingevoerd maar mijn verwachting is dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Ik gebruik Spotify en Apple als vergelijkingsmateriaal omdat dit de marktleiders zijn in de podcastindustrie met een groot budget.

De tekortkomingen

In beide platforms zijn er categorieën waaruit je kunt kiezen. Je krijgt een keuzemogelijkheid voor verschillende onderwerpen en een selectie gemaakt van podcasts. Wat mij al jaren stoort is dat Spotify de keuzes baseert op mijn land. Dat is “an sich” geen probleem, waren het niet dat ik juist graag Engelse en Amerikaanse podcasts luister. De lijst is overspoeld met Nederlandstalige (naar mijn mening niet altijd de meest interessante) podcasts op het platform. Ook zit er weinig diversiteit in en krijgen nieuwe podcasts niet de mogelijkheid om nieuwe luisteraars aan te trekken. De juiste podcast en podcast content vinden wordt hiermee knap lastig omdat “de grote spelers” alle aandacht op zich eisen. Om een duidelijker beeld te krijgen van het systeem neem ik het zoeksysteem van Spotify als voorbeeld.

Gelimiteerd aanbod

We beginnen met “De Beste Podcasts”. Een lijst waarbij je de beste podcast en podcast content moet vinden. Helaas is er al maanden niets veranderd in de lijst en vraag ik me af waarop Spotify dit op baseert. Zijn het de downloads per aflevering, de volgers van het kanaal, het totaal aantal streams van de podcast etc.? De transparantie is er niet en maakt het dus ook lastig om te bepalen voor de luisteraar of het iets voor hem/haar is.

Als we verder kijken komen er categorieën voorbij zoals sport & spel, business technologie, spelletjes. Bij elkaar ongeveer dozijn aan genres waaruit je kunt kiezen, wat op het eerste gezicht een goede functie is. Voor luisteraars zoals ik schiet deze functie toch tekort. Een voorbeeld:

Ik ben een zelfstandige ondernemer die een bed & breakfast runt in Nederland. Omdat mijn bedrijf aan groeien is moet ik nieuwe verzekeringen afsluiten en wil kennis opdoen door de juiste podcast en podcast content op dit gebied te vinden. Bij het zoeken krijg ik allemaal financiële podcasts die er nauwelijks mee te maken hebben. De rubrieken zijn zo breed dat het zoeken wordt naar een naald in een hooiberg.

Discover Weekly voor podcasts en podcast content

Voor muziekartiesten, groot en klein, is er al een mogelijkheid om op basis van een algoritme je nieuwe artiesten voor te schotelen die je elders nooit zou vinden. Ondanks dat het systeem niet perfect mijn voorkeur weet, kom ik geregeld artiesten tegen die ik opsla in mijn lijst en begin te volgen. Ik vraag me dus al tijden af waarom deze optie nog niet is geïmplementeerd in het systeem van Spotify en Apple. Op deze manier zou je beginnende podcasters een kans bieden om nieuwe luisteraars te krijgen en de luisterervaring te verbeteren. Door een meer diverse samenstelling van podcasts zul je sneller een podcast en podcast content vinden die perfect op jouw voorkeuren aansluit. Discover Weekly maakt al gebruik van deze techniek en het lijkt me dat deze software ook voor podcasten essentieel gaat worden.

De zoektocht in praktijk podcast content

Nu is natuurlijk de hamvraag; Hoe moet het dan wel? De zoektocht naar interessante podcasts en podcast content wordt voor mij nu dus niet gesubstantïeerd door de grote streaming platformen. Voordat Spotify en Apple nieuwe functies zullen toevoegen (wat in de aankomende maanden of jaren zeker gaat gebeuren) moeten we het dus constructief aanpakken.

Vaak weet jij als luisteraars al van jezelf wat voor soort podcast en podcast content jij graag zou willen luisteren. Ben je namelijk:

  • een kennisverzamelaar?
  • een entertaintment-luisteraar?
  • een achtergrond-luisteraar (vervanger van non-music radio)?

Dit is de minimale vraag die je moet beantwoorden voordat je opzoek gaat. Met deze keuze laat je al minimaal de helft van alle podcasts achter je. Verdoe dus ook niet je tijd door naar podcasts te luisteren die niet in jouw straatje past of je uitdaagt. Ik verwacht niet dat Spotify en Apple zo’n keuze menu zouden maken maar voor jezelf is het goed te beseffen in welk straatje je past.

De tijdsduur

Podcasten verschillen al van een paar seconden tot aan meerdere uren. Iedereen heeft een spanningsboog die op een gegeven moment is bereikt. Heb je meerdere podcasts over hetzelfde onderwerp en geen tijd om ze allemaal door te nemen? Door een tijd te determineren kun je makkelijker door de keuzes heenscrollen. Het ligt er vanzelfsprekend aan hoe interessant de host, gast of onderwerp is maar het geeft je wel een beter beeld van je eigen voorkeur. Het zou dus logisch zijn dat je kan sorteren op minimaal of maximale minuten.

De audiokwaliteit

Als je een fanatieke podcastluisteraar bent, zoals mijzelf, zul je er goed aan doen om de juiste podcast en podcast content uit te kiezen die waarde hecht aan audiokwaliteit. Als je meerdere uren per dag naar podcasts luistert zul je op den duur problemen krijgen bij het horen van achtergrondruis, clippende audiofragmenten en ongebalanceerde gesprekken. Ook zegt de audiokwaliteit iets over de tijdsinvestering die iemand steekt in het programma. Hetzelfde geldt voor muziek, waarbij je een geweldig nummer kan hebben maar als de audio niet om aan te horen is zal niemand er naar luisteren. Spotify en Apple hebben een paar minimale vereiste als het gaat om audio uploaden maar om echt een groot publiek aan te spreken zul je hoogstaande kwaliteit moeten kunnen leveren. Ben je gemotiveerd om een podcast te maken maar niet in staat de podcast geweldig te laten klinken, we kunnen je absoluut hiermee helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *