Hoe bepaal ik een ruimte voor podcasting. Welke is geschikt?

Misschien nog wel belangrijker dan het editen is de ruimte voor podcasting. Alle grote audio producenten zullen beamen dat de meeste problemen al worden opgelost bij de kern. Voorkomen is beter dan genezen is echt waar. Vandaar dat ik regelmatig hamer op het belang van een goede ruimte, het zal een wereld van verschil maken.

Hoe bepaal ik dan welke ruimte geschikt is voor podcasting? Hier een kort stappenplan.

 1. Loop naar ruimte die je als mogelijk opname plek kunt gebruiken.
 2. Ga in het midden van de kamer staan.
 3. Klap in je handen, elke 3 seconden.
 4. Focus op hoe lang het duurt voordat het geluid van je klap verwijnt in de ruimte.
 5. Herhaal dit in elk mogelijke ruimte.
 6. Kies de ruimte voor podcasting waar de klap het snelst verdwijnt.

Waarom werkt deze techniek?

De reden waarom dit effectief is, is omdat elke ruimte bepaalde hoeken heeft die zorgen voor een verandering in het waargenomen geluid. Dit heeft te maken met allemaal natuurkundige fenomenen dus simpel gezegd, elke ruimte klinkt anders door de plaatsing van de muren. Dit kan zowel een positief als een negatief effect hebben op de kamer. Toch geinteresseerd in een “in-depth” analyse over galm? Een geweldige Engelse website legt het uit.

Door de klappen en luisteren bepaal je dus hoe effectief de demping is van de kamer. Hoe groter de galm, des te minder geschikt deze is voor podcasting.
In sommige gevallen is elke ruimte tot je beschikking een nachtmerrie voor podcasting. Dit is vaak het geval bij huizen met grote kamers en weinig meubels. Ook huizen die wat ouder zijn en minder goede isolatie hebben. Dit kan erg frustrerend zijn voor mensen die wel graag een podcast willen uitbrengen maar geen enkele kamer daarvoor kunnen gebruiken. Voor deze mensen heb ik een tip:

podcast studio huren in een huiselijke sfeer.

Gebruik een auto! Misschien voelt het in het begin wat onwennig maar ik kan je garanderen dat er maar weinig plekken zijn die dusdanig goed zijn geisoleerd als een auto (naast een podcast studio). Pak je telefoon of een ander draadloos opname apparaat, nodig de gast uit in de auto en heb daar je gesprek. Isolatie van de auto zorgt voor een goede akoestiek en misschien wel een beter resultaat dan een kamer in huis.

Toch is het niet altijd de meeste comfortabele ruimte om in op te nemen. Als je echt voor de beste kwaliteit wilt gaan, raden wij altijd aan om een podcaststudio te gebruiken.

Waarom een podcaststudio huren voor podcasting?

Van gevestigde podcasters tot amateurpodcasters, veel kiezen voor huur.
Een verscheidenheid aan problemen wordt opgelost op het moment dat u een perfecte podcaststudio vindt die beschikbaar is voor verhuur.

 1. Bespaar tijd
  Wanneer je een studio huurt, scheelt dat veel tijd. U moet een podcast van hoge kwaliteit opnemen om uw visie op een interessante manier over te brengen. En dat vereist een goede studio-opstelling en opname-accessoires. Maar als je je eigen studio bouwt, kost het je te veel tijd. Misschien besteed je ongeveer een maand of meer om alle podcastaccessoires te verzamelen en in te stellen.
  Integendeel, een gehuurde podcaststudio geeft je alle nodige accessoires met een perfecte omgeving om podcasts van hoge kwaliteit op te nemen.
 2. Geen eigen investering
  Het opzetten van uw studio voor podcasting kan erg duur zijn. Er is een aanzienlijk bedrag nodig om je hele studio op te zetten. Podcast-accessoires zoals bewerkingssoftware, microfoon, meubelstukken, opnamemedium, akoestiek en meer zijn vereist. Als u niet kunt investeren, zal uw studio niet zo effectief zijn als u wenst. Huren van een ruimte lijkt een perfecte oplossing om een klein bedrag te investeren om de beste akoestiek en accessoires voor podcasting te krijgen.
 3. Betere geluidskwaliteit
  Zonder de juiste ervaring is het een uitdaging om de juiste audiokwaliteit te creëren die indruk zou maken op het publiek. Maar de studio’s die hun diensten aanbieden, investeren hun expertise in akoestiek en geluidskwaliteit om een perfecte omgeving te creëren. Daarom is een kant-en-klare studio logischer om de meest effectieve geluidskwaliteit te verkrijgen bij het opnemen van podcasts.
  Hoe weet ik welke podcaststudio ik moet kiezen?
 4. Uitrusting en accessoires
  Als je geen specifieke technische vereisten hebt, bekijk dan de algemene uitrusting en accessoires die beschikbaar zijn in een studio. Sommige studio’s bieden alle basisbenodigdheden, terwijl andere beschikken over eersteklas apparatuur. De huurprijs is afhankelijk van de kwaliteit van hardware, accessoires, isolatie en gebruiksgemak. U moet uw vereisten dus zorgvuldig evalueren om een kosteneffectieve beslissing te nemen zonder de kwaliteit in gevaar te brengen.
 5. Akoestiek
  De geluidskwaliteit is essentieel wanneer u een podcast opneemt. U wilt niet dat externe geluiden uw opname of het maken van podcastvideo’s onderbreken. Controleer daarom op onhandige geluidsisolatie voordat u een plaats kiest. Er wordt ook vaak gezegd, de akoestiek is belangrijker dan de microfoon. Je kunt beter een goedkope microfoon in een goed geïsoleerde ruimte voor podcasting hebben dan een dure microfoon in een slecht geïsoleerde ruimte.
 6. Achtergrond en verlichting
  Als je een video van je podcast gaat maken, vergeet dan niet de achtergronden en lichten te controleren. Wij hebben meerdere (kleuren) lampen om elke gewenste setting te regelen. Door verstelbare panelen kunnen wij de podcaststudio zo indelen dat elke setting er verzorgd en professioneel uitziet. Het is mogelijk om aan tafel te zitten of op banken en stoelen.