Een podcast intern bedrijf. De functies van een goede podcast.

Een podcast intern bedrijf neemt langzamerhand de podcastcontent over. Zo’n podcast intern bedrijf doet dit pas sinds kort en het succes zie ik elke dag om me heen. Ongeveer 5 jaar geleden ben ik begonnen met de eerste podcasts te bewerken. Al gauw kwam ik erachter dat een podcast gemaakt door particulieren niet mijn favoriet was om aan te werken. Ze hadden vaak weinig structuur, geen heldere visie en bovenal geen duidelijk doel waarvoor de podcast gemaakt moest worden. Mijn ogen begonnen zich te richten op bedrijven, deze willen immers sneller handelen en hebben (vaak) een duidelijk doel voor zich.

De eerste klanten voor podcast intern bedrijf

Zo waren mijn eerste klanten al direct “hands-on” en erg blij dat ik kon meedenken met hun ideeen. Tot mijn verbazing was er een ontzettende diversiteit tussen deze bedrijven en hoe zij de podcast intern bedrijf wilde invullen. Het ene bedrijf wilde een minuut maken waar de nieuwste ontwikkelingen werden vermeld aan alle werknemers, de ander spreekt elke twee weken met werknemers en hoe zij zich ontwikkelen in het bedrijf.

Vaak zie je bij grote bedrijven (boven 50 a 100 werkenemers) dat het lastig is om op een gezamenlijk platform te komen. Sommige proberen dat wel maar dat resulteert vaak in één grote chaos. Denk aan een Whatsapp of Facebook groep. Bij een podcast intern bedrijf kan iedereen naar hetzelfde luisteren, zonder dat dit dagen aan werk kost. Werknemers hebben content om over te praten bij het koffiezet apparaat en wordt meegenomen in de progressie van het bedrijf, een win-win situatie wat mij betreft.

Als je een podcast binnen een bedrijf opstart is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de wensen van je werknemers. De podcast intern bedrijf geldt niet als alleen maar een leuke entertainment maar zou ook een ander doel moeten vervullen. Een aantal voorbeelden:

  • Het delen van nieuwe informatie over bedrijf.
  • Inzage van de structuur in het bedrijf en alle dagelijkse uitdagingen.
  • Verbintenis met je teamleider/manager/ceo.
  • Verbintenis met collega’s onderling.
  • Een sterker teamgevoel bouwen.

Een bedrijf is hier natuurlijk ook mee bezig maar soms gaat dat onbewust. Daar zou altijd bewust over na moeten denken. Het mooie van een podcast intern bedrijf is dat er gruwelijk veel kennis en expertise aanwezig is in zo’n bedrijf. Misschien wordt daar binnen het bedrijf nooit heel erg bij stilgestaan, je zit immers elke dag met een groep die over (een gedeelte van) dezelfde kennis beschikt.

De stijl van een intern bedrijf podcast

Je werknemers hebben altijd een bepaald profiel. Dat betekent niet dat ze ieder uniek zijn maar wel dat ze vaak overlappende kwaliteiten hebben om te functioneren binnen het bedrijf. De stijl binnen een podcast intern bedrijf is daarmee dus essentieel om de crew ook van de podcast kunt laten genieten. Het is daarom belangrijk dat iemand de leiding neemt in de podcast opzetten die begrijpt hoe ze de juiste sfeer kunnen zetten. Is het een zakelijk en serieus bedrijf die delicate onderwerpen aan het ligt brengt, zoals een stichting tegen mishandeling of aanranding, wil je niet een energiek persoon als host gebruiken. De persoon die de podcast intern bedrijf dus in goede banen moet leiden, heeft een goed sociaal compas nodig.

Muziek binnen het bedrijf

Waar wij vaak een helpende hand in kunnen bieden is een snelle bewerking met de hoogsthaalbare kwaliteit. Maar naast het bewerken van de podcasts, zorgen wij ook voor de vormgeving.
In ons team zitten songwriters en producers die al meer dan een decennia produceren. We worden daarom regelmatig gevraagd door bedrijven om muziek te maken dat naadloos aansluit op hun doelgroep. Met een paar referenties van andere nummers zijn we in staat een uniek audioprofiel op te stellen die perfect past bij het bedrijf. Buiten dat je je geen zorgen hoeft te maken om copyright-claims, is er niemand die jouw muziek zal gebruiken. Het is dus een unicum binnen de podcast intern bedrijf.

Waar host je een private podcast?

Storyboard

Storyboard is een privépodcast-app dat is ontworpen voor het lanceren van een interne podcast om bedrijven te helpen een privépubliek te bereiken. Ze hosten je podcast en zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde mensen ernaar kunnen luisteren.

Probeer het uit en kijk naar de prijzen. Deze veranderen afhankelijk van het beveiligingsniveau dat je nodig hebt en het aantal medewerkers dat zal luisteren.

  1. Maak een kanaal en maak het mogelijk dat je luisteraars toegang hebben tot de content.
  2. Voeg je podcast toe
  3. De werknemers krijgen een melding dat er een nieuwe podcast is verschenen.
  4. Het is mogelijk om meerdere shows te maken voor verschillende departementen.

Ze hebben ook ingebouwde functies voor feedback om er een interactieve luister- en leerervaring van de podcast intern bedrijf te maken, ideaal dus. Ook is de beveiliging van Storyboard is een van de pluspunten. (SSO is beschikbaar op de pro-abonnementen), de unieke app, alle mogelijke inzichten in gegevens en analyses en het gebruiksgemak.

Met Storyboard kun je meerdere podcasts starten vanuit één account en selecteren welke gebruikers ze allemaal zullen ontvangen. Iemand die toegang tot elke podcast nodig heeft, krijgt deze, maar je kunt ook speciale feeds hebben voor verschillende afdelingen of functies.

Transistor

Meld u aan bij Transistor.fm om toegang te krijgen tot de privépodcastfuncties, u hebt een professioneel of zakelijk abonnement nodig (vanaf $ 49 per maand)

Nu kun je een show toevoegen en beschrijving invullen

Maak je eerste aflevering en upload je podcast

Voeg je abonnees toe

Je abonnees ontvangen een e-mail waarin ze worden geïnstrueerd hoe ze naar deze privéfeed kunnen luisteren via hun favoriete podcastspeler

Transistor is eenvoudig, betaalbaar en en veilig. Naast een privépodcast heb je ook de mogelijkheid om bestaande openbare podcast uit te voeren indien dit gewenst is. Als je al een reguliere podcast met Transistor hebt publiceert, is vervolgens een privé-podcast maken met wachtwoordbeveiliging ontzettend gemakkelijk.

Een video van Transitor die alles haarfijn uitlegt.

Je verdient een podcast binnen een bedrijf met kwaliteit

Er valt nog heel veel te bepalen en proberen wanneer je de podcast intern bedrijf aan het opzetten bent. Met zekerheid kan ik zeggen dat ik geweldige concepten heb mogen aanhoren en mee mag denken om het tot een beter geheel te brengen. Zo hoor ik graag alle ideeen aan en zorgen we voor een podcast op maat. Het is een garantie dat podcast vaker ingezet zal worden gezet intern bedrijf, ik zie deze trend al maanden toenemen. We helpen graag ook bij het opzetten van de podcast, door te adviseren in opnamemateriaal en vormgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *