Een podcast gesprek perfectioneren met 5 handige tips.

verschillende karakters en persoonlijkheden voor een podcast gesprek.

Een geweldig podcast gesprek voeren is een kwaliteit dat weinig op de wereld bezitten. Een podcast gesprek voeren is namelijk niet een interview voor een krant of een klein nieuws item. Soms heb je wel een uur aan gespreksmateriaal waarbij je constant bezig bent om het beste uit je gast (en jezelf) te halen. Een podcast is niet vaak “een leuk gesprek” maar voorzien van inhoudelijk kwalitatief materiaal. Er zullen momenten komen dat je verkeerde vragen stelt of dat het niet lekker op gang komt. Aan de hand van deze 5 tips kun je je beter voorbereiden op het podcast gesprek en betere conversaties hebben met interessante mensen.

1. Leer omgaan met verschillende karakters en persoonlijkheden.

Er gaat een moment komen in je podcastcarriere dat je iemand tegenover je hebt waar het gesprek stroef mee gaat. Daar is ‘an sich’ niets mis mee, misschien is het juist een voordeel. Wel is het noodzakelijk dat je de juiste houding weet te geven. Soms zullen er dominante types voor je zitten en een andere keer ongemakkelijke of onzekere.
Vaak kun je je er ook niet op voorbereiden, je kent immers de persoon nog niet voordat je de podcast gaat opnemen. Het helpt om niet emotioneel te reageren, je bent een professional die een podcast gesprek aan het houden is. Jouw persoonlijke persoonlijke emoties omtrent een onderwerp doen er op dat moment niet toe. Deze site helpt aan de hand van handige tips hoe je met lastige mensen moet omgaan, ook buiten podcasts om.

2. Actief luisteren is iets dat je moet trainen en perfectioneren.

Actief luisteren voor een geweldig podcast gesprek.

Is actief luisteren is niet hetzelfde als geïnteresseerd luisteren. Met actief luisteren wordt bedoeld dat je niet fixeert op de volgende vraag maar doorvraagd om belangrijke momenten. Niets is zo vervelend als je naar een podcast gesprek luistert waarbij de interviewer belangrijke doorvraag momenten mist. Vaak komen daar de meest interessante gesprekken uit. Jouw vraag zal vast een leuk antwoord krijgen maar een podcast is ervoor om in het diepe te duiken. In tegenstelling tot het nieuws investeert de luisteraar soms wel een uur lang aandacht. Je bent de luisteraar verplicht om het diepste uit de kan te halen in een podcast gesprek.

Begrijpen. De luisteraar let op de verbale en non-verbale taal van de spreker om volledig te begrijpen wat hij probeert te communiceren.
Behouden. De luisteraar probeert de belangrijkste punten van de boodschap van de spreker te onthouden met behulp van hun geheugen of door notities te maken.
Reageren.

3. Een (lange) stilte creëert nieuwe antwoorden.

Stilte is een krachtige tool voor een goed podcast gesprek.

Misschien ken je het wel: Tijdens het luisteren van een podcast gesprek zijn twee mensen hevig in discussie, niet emotioneel maar wel zeer geïnvesteerd in het gesprek. De podcast host vraagt plots iets waar de gast niet op had gerekend en laat zijn/haar harnas vallen. Er volgt een stilte van 5 seconden. Je vraagt je af of de podcast per ongeluk op pauze staat maar vervolgens reageert de gast op de vraag.

Stilte is de meest krachtige tool om het beste antwoord te krijgen. Helaas vinden de meeste mensen stiltes ongemakkelijk en vervelend, waardoor ze de ruimte opvullen met overbodige zinnen. Wanneer je een vraag stelt waar de gast zichtbaar over na moet denken, help ze dan niet. Soms zie je duidelijk dat er het liefst overheen wordt gepraat, zodat de nadruk minder op hen ligt. Door ze spreekwoordelijk “te laten bungelen” krijg je vaak het meest eerlijke en interessantste antwoord.
Probeer het eens, zelfs als het 8 seconden of 15 seconden duurt. Waarschijnlijk krijg je met de seconde een interessanter antwoord.

4. Weet wanneer je kan interrumperen.

“Je mag niet interrumperen want dat is onbeleefd” Een tip die zo vaak wordt gegeven dat het een cliché is geworden. Graag wil ik een net iets andere invalshoek geven. Interrumperen is een ontzettend lastige tool om goed toe te passen in een podcast gesprek. Zeggen dat je niet mag interrumperen kan er ook voor zorgen dat er te weinig spanning in een gesprek zit. Het is als balanceren op een circus koord, neem je te weinig risico kan het saai zijn voor het publiek, neem je teveel risico maak je fouten die voorkomen konden worden.

Wanneer kan je interrumperen tijdens een podcast gesprek?

Disclaimer: dit zijn voornamelijk hendels om beter te begrijpen wanneer te interrumperen. gesprekken zijn nooit zwart/wit en moeten dus ook niet zwart/wit worden opgevat.

  • Wanneer de gast meerdere keren hetzelfde verhaal verteld, op steeds een andere manier. Dit zie je regelmatig bij de politiek maar ook wanneer iemand stevig wordt bevraagd in een podcast gesprek en geen duidelijk antwoord wil/kan geven.
  • Je erachter komt dat bij het antwoorden van je vraag, jouw vraagstelling niet duidelijk genoeg was en de vraag meer wilt specificeren.

5. Luister je eigen interview terug.

Er is een reden waarom ik deze als laatste uitlicht. Het is misschien wel een van de meest vervelende dingen om te doen maar je krijgt er zo veel voor terug. Wanneer je een podcast gesprek aan het voeren bent, heb je niet altijd door welke stopwoordjes of manieren van praten je hebt.

Door de gesprekken terug te luisteren ben je verplicht over jezelf te oordelen. Nee, dat is niet leuk, wel noodzakelijk. Toen ik vroeger nog veel op het podium stond, vroeg ik regelmatig aan vrienden of zij het optreden konden opnemen zodat ik deze later kon terug kijken. Vervolgens zat ik diezelfde avond nog op m’n laptop het optreden terug te kijken en aantekeningen te maken waar het beter kon.Vervolgens kwam ik bij de eerste repetitie binnen met alle notities en zou daar dan die repetitie aan werken.

Notities maken van een eigen optreden geldt dus ook voor gesprekken, dat is het optreden. Het betekent niet dat elke fout opgelost wordt en vervolgens nooit meer gemaakt. Wel zorgt het ervoor dat je elke keer een stukje beter en intelligenter met situaties omgaat, omdat je weet waar de valkuilen zitten bij een podcast gesprek.

Soms worden gesprekken emotioneel, dan leveren ongemakkelijke interviews toch interessante uitkomsten.

Meer weten over podcastinterviews, bekijk ons artikel over een goede vragen stellen in een podcast gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *