Podcast editen als een professional – het gehele proces.

Een podcast editen doe ik al jaren met veel plezier, veel besteden het uit omdat het toch tijdintensief is en met weinig kennis kun je een fatsoenlijke opname heel snel de mist in gaan. Hoewel wij graag podcasten voor bedrijven editen, zijn er ook genoeg mensen die het liever in eigen hand willen houden. We vinden het echt belangrijk dat podcasten fatsoenlijke audiokwaliteit leveren, het mag niet afleiden van de interessante informatie die verteld wordt.

Daarom zal ik hieronder mijn gehele proces neerleggen zodat jullie zelf de podcast als een professional kunnen editen.

De podcast audio editen, het begin.

Voordat ik begin met editen luister ik de hele podcast een keer helemaal door. Dit voelt overbodig maar het zal je verbazen hoe belangrijk het is om het grote plaatje eerst voor je te kunnen zien, er kunnen allerlei problemen oplaaien.

Stappenplan

  • In een Word document typ ik opvallende dingen op, goed en misschien wat minder. Dit kan ik later naar de klant toesturen om eventueel eruit te halen.
  • Vervolgens kijk ik naar het audio bestand en haal grote stiltes eruit en verminder ik pieken in het audioformat. Bijvoorbeeld wanneer mensen wat drinken pakken, harder in de microfoon praten of andere onverwachte geluiden.
  • De audio speelt af en ik luister naar het ritme van de persoon die praat. Sommige podcastgasten zijn natuurlijke sprekers en sommige hebben het wat moeilijker. Wanneer ik hiervoor toestemming krijg, probeer ik de “overbodige” informatie, zoals veel stiltes, stammelingen of herhaalde zinnen weg te halen.
  • In andere gevallen probeer ik zo min mogelijk het ritme van de podcast te bepalen door het te editen. Vooral wanneer de podcastgasten natuurlijke sprekers zijn en goed uit hun woorden komen. Ik kan garanderen dat dit zo veel lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.
Podcast freelancer - Rick. Voor op locatie of online. Ook beschikbaar voor podcast workshop / cursus & evenementen.

De stemmen naar voren laten komen en ruis analyseren

De stappen hiervoor zijn vooral arbeidsintensief werk maar heeft weinig ruimte voor creativiteit. Deze fase is te vergelijken met koken. Zie de eerdere stappen als het snijden van de groentes en het vlees en aanbakken. De stemmen naar voren laten komen en ruis weghalen kun je zien als het specerijenkastje waardoor je meerdere smaken kan toevoegen. De meest gebruikte “smaken” in audio mixen zijn als volgt:

  • Equalizer (EQ)
  • Compressie (Compression)
  • Ruisonderdrukking (Noise Reduction)

Er zijn nog een aantal extra effecten zoals saturation, de-reverb die je kunt toepassen maar dit zijn verreweg de belangrijkste effecten je moet toepassen om een podcast op een hoog niveau te brengen.

Equalizer

Wat is nou precies een EQ? Egalisatie – of EQ – is een van de meest bekende vormen van audioverwerking bij een podcast editen. Met EQ kun je het volumeniveau van een frequentie (of bereik van frequenties) binnen een geluid aanpassen. Hierdoor kun je op zijn beurt een geluid – of soms zelfs hele nummers – van zijn onvolkomenheden genezen. Dit wordt gedaan door ongewenste frequenties af te snijden en / of andere te versterken. Dit allemaal om geluiden in balans te brengen zodat ze bij uw mix passen.

Het toepassen van een EQ is het allerbelangrijkste (en het meest gecompliceerde) gedeelte van de podcast editen. Elke stem heeft een andere frequentie en heeft een persoonlijke EQ nodig om het best tot haar recht te komen. Zijn er bepaalde frequenties die vervelend klinken? Ik reduceer deze frequenties door ze alseerst te “boosten”, wanneer mijn speaker resoneren op een dissonante toon, plaats ik cut bij deze frequentie. Dit doe ik meestal een stuk of 5 tot 7 keer op het spectrum. Wat is nou precies een EQ?

Compressie

Audio-Compressor-Ratio-Chart-652x435

Compressie is misschien wel het meest lastigste om goed uit te leggen. Zelfs veel professionals vinden het soms moeilijk om dit aan andere uit te leggen. Hopelijk kan ik het duidelijker maken zodat jij je podcast beter kan editen.

Simpel gezegd, compressie vermindert het dynamische bereik van een audiotrack door het volumeniveau van de luidste delen te verlagen, dichter bij de zachtere segmenten van de track. Dit resulteert in een track met minder variaties in volume, van de microfoon tot het eindproduct.

Threshold (de drempel)

De threshold stelt het decibelniveau (dB) in waarop de compressor überhaupt begint te werken. Stel, we stellen de drempel in op -15 dB, dan zou compressor pas worden geactiveerd als het boven de -15db komt. Het signaal wordt met een hoeveelheid gecomprimeerd, dit wordt aangeduid als ‘ratio’.

Ratio (de verhouding)
Als we het hebben over ‘ratio’, bedoelen we hoeveel we precies willen dat de audio wordt gecomprimeerd boven de threshold. Hoe hoger de ratio, hoe meer compressie wordt toegepast. De ratio is vaak hetgeen waar de de editor een podcast gaat editen op smaak, dit hangt af hoe fijn je een hevig gecomprimeerde stem vindt.

Noise Reduction

Ruisonderdrukking vermindert constante achtergrondgeluiden, zoals gebrom, gefluit, gejank, gezoem en “gesis”, zoals gesis op een band, ventilatorgeluid of FM/webcast-draaggolfruis. Het is niet geschikt voor individuele klikken en ploppen, of onregelmatig achtergrondgeluid zoals van verkeer of publiek. Daar zijn andere functies voor! Om ruisonderdrukking te gebruiken, heb je een regio in de geluidsgolven nodig die alleen de ruis bevat die u wilt verminderen.

Houd er rekening mee dat het onmogelijk kan zijn om een bevredigende verwijdering te krijgen als het geluid erg luid is, het geluid variabel is, de muziek of spraak niet veel luider is dan het geluid of wanneer de geluidsfrequenties erg lijken op die van de muziek. of spraak.
Het proces is eventjes uitvogelen dus voor het gemak kun je hier https://manual.audacityteam.org/man/noise_reduction.html het hele proces vinden in het gratis programma Audacity.

Compressie (extra informatie)

Een voorbeeld:

De laagst mogelijke verhouding is 1: 1, wat betekent dat er geen enkele compressie wordt toegepast.
2:1 betekent dat voor elke 2 dB het signaal boven de drempel komt, de compressor 1 dB output levert.
Een verhouding van 4: 1 betekent precies hetzelfde, alleen in hogere termen. Dus voor elke 4 dB dat het signaal boven de drempel komt, geeft de compressor 1 dB output. Zo kun je nog wel even doorgaan maar hopelijk zorgt dit voor meer duidelijkheid bij het editen van de podcast.

podcast uitbesteden aan professionals.

Attack (startsignaal)

De ‘attack’ verwijst naar de hoeveelheid tijd die de compressor nodig heeft om op het audiosignaal te reageren. En de maximale ratio te bereiken zodra de drempel is overschreden, aangeduidt in milliseconden (ms).
Als je een snelle attack instelt, zorgen we ervoor dat eventuele pieken of transiënten van het signaal erg snel volledig worden gecomprimeerd. Een langzamere attack laat de pieken en transiënten door, maar de audio die volgt wordt gecomprimeerd.

Vrijlating (Release)

De ‘release’ is de tijd die de compressor nodig heeft om te stoppen zodra het audiosignaal onder de drempel is gedaald. Een snelle release kan onnatuurlijk klinken – het audiosignaal valt hierdoor namelijk erg snel weg. Daarom zal een langzamere, geleidelijke vermindering bij het de podcast editen aangenamer zijn voor het oor.
Saturation
Als je het over kunst hebt, betekent verzadiging de hoeveelheid heldere, onverdunde kleur in een schilderij of foto, meestal kleuren die vrij intens en niet gearceerd zijn (de Latijnse wortel saturatus betekent vullen, verzadigen of doordrenken). Zie daarom saturation als een functie om een signaal (de stem) voller, rijker en meer verzadigd te laten klinken.

Vaak zijn de plug-ins simpel in gebruik, kijk wel uit, je kunt al snel te veel gebruiken waardoor je stem ‘distorted’ gaat klinken. Gebruik je het subtiel krijg je een rijkere stem in de podcast en door het te editen krijg je een mooiere klank.

Ons een keer de podcast laten editen?

Gegarandeerd vandaag reactie.