Wat zijn de kosten voor het maken van een podcast?

Een podcast verhaal maken kan al gauw hoog oplopen in kosten. We kunnen het opdelen in een paar variaties.

  • Het bedenken en schrijven van het verhaal
  • Interviews afnemen en (op locatie) opnemen
  • Podcast editing
Podcast freelancer - Rick. Voor op locatie of online. Ook beschikbaar voor podcast workshop / cursus & evenementen.

Wat kost een podcast verhaal?

Het bedenken en schrijven van een verhaal zal de duurste kostenpost zijn. Hier gaat het namelijk niet alleen om kennis van een goed verhaal maken maar ook de benodigde creativiteit. We gaan hier uit van een podcast van 20 minuten. Het concept bedenken, onderzoeken, bevindingen opschrijven en daarna een lopend verhaal creëren kost ongeveer tussen de 20 en 30 uur. Het prijskaartje wat daaraan vastzit ligt tussen de € 1200,- en € 2000,-, uiteraard kan het per onderwerp verschillen afhankelijk van de soort podcast die gemaakt wordt. Een podcast interview met één persoon kost veel minder tijd en onderzoek dan een ‘verhaal podcast’ waarbij er meerdere segmenten aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan een podcast zoas ‘Argos’ voor een verhalende podcast en aan de podcast ‘Making Sense’ voor een interview.

Kosten van een podcast lopen ontzettend uiteen dus we maken graag een globaal overzicht van de prijzen die je mag verwachten. Zie je een zzp’er of een bedrijf met lagere prijzen? Ga er maar vanuit dat ze geen professionals zijn en nog beginnend in het vak.

Het tarief van podcast interviewer

Podcast interviews afnemen en (op locatie) opnemen hoeft niet veel te kosten. Een professionele podcast interviewer kost tussen de 40 en 100 euro per uur. Een interviewer moet ook veel vooronderoek doen voordat ze uberhaupt aan de klus beginnen. Een gedegen onderzoek kost veel tijd, daar komen alleen wel de beste gesprekken vandaan. Het is niet noodzakelijk om een goede podcast te maken met een professionele interviewer. De kosten van een podcast  worden een stuk minder als de bedrijven gebruik maken van expertise binnen hun vakgebied. Dat verlaagt het uiteindelijke bedrag aanzienelijk en vaak krijg je een beter gesprek door het evenredige kennisniveau.

podcast uitbesteden aan professionals.
De SM7B, de beste microfoon voor een podcasters studio of luisterboeken opnemen.

Kosten podcast editing

De kosten van een podcast lopen vrij uiteen van bedrijf tot bedrijf. Je kunt rekenen tussen de € 10 en € 30 euro per 5 minuten editing ruw materiaal voor een standaard podcast bewerking. De podcast wordt doorgeluisterd, muziekbumpers en intro/outro wordt toegevoegd. De gewenste edits worden ook verwerkt en fouten of onnodige geluiden zoals ademhalingen of hele lange pauzes worden weggehaald. Dit zijn de gebruikelijke prijzen van een professionele podcast editor. De prijs van podcast editing kan wel veranderen als de podcast nog opgedeeld moet worden. Stel er zijn meerdere muziekstukken, interviews en bestanden die georganiseerd moeten worden worden deze podcast kosten op maat afgewogen.

Kosten podcast muziek

De kosten van podcast muziek kan heel goedkoop, gratis zelf. We hebben een goed artikel van alle plekken waar je gratis podcast muziek kunt vinden. Je kunt dus ook voor weinig geld een muziek licentie kopen om verschillende nummers te gebruiken, deze prijs ligt tussen de € 1 en € 10 per nummer of tussen de € 10 en € 25 per maand voor een abbonement.

Een andere optie is om unieke muziek te laten componeren door muzikanten. Vita Voca is oorspronkelijk bedacht om muziek te leveren aan podcasters. We kwamen er alleen achter dat in de beginfase podcasters liever nog geen kosten wilde maken aan muziek voor een podcast. Een podcast intro/outro kost tussen de € 200 en € 800. Podcast muziek speciaal gemaakt als achtergrond muziek zal voor 30 minuten podcast al gauw tegen de € 750 & € 1200 euro lopen. 

Kosten podcast editor op locatie

De kosten voor een podcast editor op locatie is op te delen in drie delen: de editor, de studio en de locatie. Het tarief van een persoonlijke podcast editor liggen tussen de € 40 en € 80 euro per uur op locatie. Het opbouwen van de studio hangt af van de apparatuur die meegenomen wordt maar liggen tussen de €150 en €300 euro. Het kan in prijs flink stijgen als er ook video apparatuur moet worden meegenomen en opgezet. Er gaat veel tijd zitten in het verzamelen, opzetten en uploaden van het materiaal.

Onze studio op locatie