Het promoten podcast. Vind de juiste community die perfect bij je past.

Er zijn veel verschillende technieken voor het promoten van een podcast. Een succesvolle podcast creëren is echter een lang traject waarbij een lange termijn investering nodig is. Met de podcastindustrie die continu aan het groeien is, is het steeds lastiger om een origineel concept om te zetten naar een organisch groeiend product.

Gebruik de juiste metadata

Het is misschien niet het leukste tijdens het promoten van een podcast maar het is essentieel om de juiste metadata te gebruiken. Spotify, de marktleider in de podcastindustrie, geeft de essentie aan van metadata in de audiobestanden. Voor Spotify is het belangrijk dat alle metadata correct is, zodat hun algoritme jouw podcast in de juiste categorieën plaatst. Mocht je graag willen doorlezen over hoe Spotify jouw metadata gebruikt in hun software kan ik je dit artikel aanraden.

Kruisbestuiving. Wees een gast bij andere shows

Het zal voor een beginnende podcaster lastig zijn om in het begin naamsbekendheid te creëren. Door je eigen kwaliteiten prijs te geven bij andere kun je voor meer tractie zorgen naar jouw eigen programma. In de podcastwereld komen podcasters vaak bij elkaar op bezoek om hun kennis te delen met een ander publiek. Ook kunnen ze hiermee hun eigen podcast promoten. In de muziekwereld is dit al een lange tijd een trend, waarbij hip-hop artiesten samenwerken met popartiesten om zo de communities met elkaar te kruisen. Op deze manier vind je nieuw publiek die voorheen nog niets van je gehoord hebben.

Uitnodigingen bij andere podcast?

Ik raad aan om bij de kleine podcasters te beginnen, deze zijn immers makkelijk benaderbaar en kunnen zelf een goede start gebruiken. Vaak hebben ze een eigen website, Linkedin pagina of Twitter waar ze goed bereikbaar zijn. Door met wat kleinere podcasters te beginnen kun je je ook verder ontwikkelen in je gespreksniveau. Je krijgt betere connecties en je wordt vaker uitgenodigd door de opgebouwde relaties. Begin met mensen te contacteren uit jouw vakgebied of je iets kan toevoegen aan podcasts in hun omgeving. Probeer bijvoorbeeld een keer per maand te gast te zijn in een podcast, om zo jezelf te verbeteren in je spraakvermogen, je woordenschat en in discussiëren met andere mensen. Het zal je verbazen hoe veel je zal verbeteren na verloop van tijd. Er is geen betere manier voor het promoten van een podcast dan een goede gesprekspartner te zijn

Het verbeteren van gesprekstof in je podcast

Mensen realiseren zich vaak niet dat het ontzettend moeilijk is om kort en bondig te reageren in audiovorm. De volledige focus ligt namelijk op het gesprek, alles komt direct in de oren van de luisteraars zonder andere zintuigelijke informatie. Bij ons in de post-productie horen wij alle verkeerd uitgesproken zinnen, de uh’s en ah’s en onsamenhangende verhalen. Laat dit je overigens niet afschrikken. want doormiddel van het vaker te doen zul je al snel alerter zijn en soepeler omgaan met tegenslagen.

Nodig gasten uit voor je podcast

Te gast zijn bij een podcast heeft zo z’n voordelen. De beste promotie van een podcast is een goede gast in je show hebben. Om interessante gasten te hebben is het van belang dat je deze persoon ook iets kan bieden. Zoals nieuwe informatie, een zelfpromotie voor nieuw boek, een theatershow e.a.

De gastheer moet ervoor zorgen dat het geen verkooppraatje wordt als de gast zijn eigen project komt promoten in je podcast, om dit te voorkomen kun je gasten uitnodigen om te praten over een onderwerp wat betrekking heeft op het product dat ze willen promoten. Dit laat het gespreksonderwerp de promotie voor je gast worden, in plaats van dat je gast zichzelf moet presenteren.

Sam Harris

Sam Harris doet dit regelmatig, waarbij hij zelden de gast een verkooppraatje laat houden. In veel gevallen wekt hij toch de interesse van de luisteraar. In een van Harris’ zijn afleveringen nodigt hij een man uit die Donald Trump heeft gevolgd voor 10 jaar. Het gesprek van 2,5 uur bespreken ze de Amerikaanse politiek, de aankomende presidentsverkiezingen en zijn tactiek met China. In de 2,5 uur dat ze spreken wordt er maar een enkele keer vermeld dat deze gast een boek heeft geschreven over Donald Trump. Door dit gesprek komen mensen achter zijn kwaliteit als spreker en raken ze bekend met zijn visie. Als luisteraars deze gast waarderen zijn ze sneller geneigd om zijn boek te kopen zelfs zonder de inleiding te lezen. Waarom? De meeste mensen anno 2020 hebben een hekel gekregen aan verkooppraatjes, we prikken er te gemakkelijk doorheen.

Wel is het van belang dat je podcast de gast tot z’n recht laat komen. De beste gasten hebben vaak weinig tijd dus het is belangrijk dat je de (beperkte) tijd nuttig besteed. In een eerder artikel staan de basisregels voor een effectief podcast interview.

Social pressence & de community

promoten podcast

Dit is misschien voor sommige mensen een ongewenste tip, toch is het hebben van een ‘social pressence’ uiterst belangrijk voor je podcast. Het gaat hierbij niet zozeer om het promoten van de content in je podcast maar wel om het onderhouden van je community. Veel podcasters zullen in het begin niet meteen wekelijks een podcast maken. Dit kost immers veel tijd en geld om te verwezelijken en als er nog geen inkomsten worden gegenereerd wordt het al gauw een dure hobby. Daarom is het wel belangrijk dat je contact houd met je groeiende community.

Gebruik Instagram, Facebook of Twitter voor promotie

Doormiddel van Instagram, Facebook, Twitter en in sommige gevallen zelfs Tik Tok kun je contact hebben met je community. Je kunt ze vragen stellen over hun voorkeuren voor gespreksonderwerpen of gasten. Door deze vragen te stellen krijg je een beter beeld van je luisteraars. Ook zorg je ervoor dat je luisteraars graag bij je blijven. Op langere termijn zul je je luisteraars steeds beter begrijpen en kun je content produceren waar je luisteraars op wachten. Het is dus niet zo dat social media direct effect heeft op het promoten van je podcast. Wel is het essentieel dat je op andere mediums te vinden bent. Dit doe je om je community aan te horen, te begrijpen en te spreken.

Youtube en promoten podcast

Ondanks de groeiende populariteit van podcasts zijn er nog veel mensen die het prettig vinden om podcastvideos te kijken. Joe Rogan, de grootste podcaster van Amerika, heeft een ontzettend grote community op Youtube. Met bijna 9 miljoen volgers op Youtube kun je stellen dat er een grote groep liever luistert via andere mediums. Bij het maken van video moet je er wel rekening mee houden dat er altijd cameras op je gericht zijn. Ook al moet je er geen gebruik van moet maken. Als je items alleen laat zien via de camera zonder toelichting zul je je audioluisteraars te kort doen. Door videos te uploaden op Youtube kun je je podcast dus ook promoten. Door een publiek aan te spreken die anders eerder niet naar je zouden luisteren.

Camerapositie

Wanneer je videos opneemt kunnen we aanraden om minstens twee cameras te gebruiken. Een camera gericht op jezelf en een op de gast. Wil je de video nog dynamischer maken kun je ook nog een camera gebruiken. Hiervoor gebruik je een shot waarbij jullie alle twee in beeld komen. Bij elke podcast zitten mensen stil en krijg je al snel een statisch shot. Als je videomateriaal wilt hebben bij je podcast zijn wij in staat om je daarvan te voorzien. Wij hebben een ruimte waarin je de gast kunt ontvangen, de podcast kunt opnemen en waar videomateriaal geschoten kan worden. Neem contact met ons op om alle opties door te spreken.

Promoten podcast voor sponsoren

Een succesvolle podcast worden vaak ook gesponsord door grote en kleine merken. Het product wat ze aanbieden moet aansluiten op jouw publiek. In sommige gevallen kan het ook een positief effect hebben op het promoten van een podcast. Door met verschillende merken geassocieerd te worden, kun je jezelf profileren als een merk in plaats van een individu.

Het is wel belangrijk dat je merken benadert die kloppen bij jouw publiek, alleen zo heeft de promotie succes in je podcast. Om een duidelijk beeld te krijgen van jouw publiek zul je verschillende grafieken moeten opstellen. Dit doe je om een totaalplaatje te krijgen van jouw luisteraars. Deze grafieken kun je ook gebruiken om sponsors te zoeken. Hiermee kun je namelijk aantonen dat jij hun nieuwe klanten gaat opleveren. Voor een beginnende podcast is het dus af te raden om gelijk een sponsor te werven. De reden hiervoor is dat je eerst data moet verzamelen over jouw luisteraars.

Promoten podcast criteria

  • Demografische criteria
  • Geografische criteria
  • Sociaaleconomische criteria
  • Psychografische criteria
  • Gedragscriteria
Marketing technieken voor het promoten van een podcast.
Bron: Marketingscriptie.nl

Met deze informatie zal het makkelijker worden om sponsoren te werven. Je zult hierdoor meer geld te besteden hebben en hiermee nieuwe gasten uit te kunnen nodigen. Het is een vicieuze cirkel die op den duur voor meer succes zorgt in het promoten van een podcast. Buzzsprout is een bekende podcast host en posten regelmatig videos waarin ze podcasters verder te helpen in hun project. Hier een korte uitleg over de verschillen in het promoten van sponsoren in je podcast.

Video promoten van podcast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *