Een podcast voor bedrijf starten met de juiste tools.

Een podcast voor een bedrijf was 10 jaar geleden ondenkbaar. Inmiddels zien we een verschuiven onder bedrijven en hun communicatie tussen werknemers en haar klanten. Het is een geweldig medium geworden om ideeën op een eigen wijze naar buiten te brengen en er direct een stem aan te geven.

video podcast voor bedrijf.

De podcast voor bedrijf als nieuwe marketing.


Vele van ons hadden een (bij)baan op jonge leeftijd om wat geld te verdienen. Bij supermarkten worden geregeld aanpassingen gemaakt in beleid, in assortiment of andere updates. Om werknemers of klanten in te lichten over de nieuwe producten, regels of evenementen worden er vaak bijeenkomsten georganiseerd. Om deze nieuwe informatie te geven wordt er in veel van deze gevallen weinig aandacht besteed aan de presentatie. Iedereen wil zo snel mogelijk naar huis en heeft geen moment opgelet.

We kunnnen helpen met het hele proces, laat je idee weten en krijg vandaag antwoord.

Welke keuzes bij podcast voor bedrijf?

Een podcast over een bedrijf zien we nu vaker terug – goede voorbeelden zijn Coolblue en Bol.com. Als er twee bedrijven in Nederland zijn die intern en extern vooruitstrevend zijn in marketing en ontwikkeling, zijn dat Coolblue en Bol.com.
Beide worden geprezen om hun marketing, goede klantenservice en groot assortiment voor verschillende producten. Het is dan ook helemaal niet vreemd om deze bedrijven in de gaten te houden als je trends wilt spotten. Deze bedrijven hebben een ontzettend groot marketing team achter zich die zich dagelijks bezig houden met de nieuwste manieren om het bedrijf op de kaart te zetten.
Beide bedrijven zijn begonnen met podcasts voor het publiek en dat doen ze zeker niet zonder reden. Zolang de informatie relevant is voor het grote publiek, weet je altijd nieuwe mensen te overtuigen van je expertise.

Bedrijf Bol.com met een podcast voor promotie.

Deze podcasts zijn weliswaar gericht op klanten maar het is goed voor te stellen dat deze bedrijven intern al gebruik maken (en anders in de nabije toekomst) van podcasts voor hun werknemers. Een nieuwe werkwijze bij de klantservice, een regeling die sinds kort verandert is en zo kun je eindeloos doorgaan.
Zeker bij een bedrijf met soms wel honderden werknemers is het gewoon veel efficienter om de werknemers naar een gestructureerde podcast te laten luisteren, in plaats van tijd in te plannen met energieslurpende besprekingen op de werkvloer.

Het gemak bij het verspreiden van de podcast.

Het distributeren van de opnames zal eenvoudig en simpel gaan, aangezien de emailadressen en telefoonnummers van werknemers (in de meeste gevallen) makkelijk te vinden zijn. Omdat het een digitaal bestand is, zal het ook makkelijker te spreiden zijn over verschillende sociale mediums. Ook al willen we graag volhouden dat email een modern medium is van communicatie, in werkelijkheid zal dit echt tegenvallen. Sinds de opkomst van Whatsapp wordt er door grote bedrijven vaker gehandeld via Whatsapp dan email.

Wanneer er veranderingen voor een bedrijf moeten worden doorgevoerd, schrijf je de de nieuwe maatregelen, producten of andere updates op en schrijft een podcast uit. Vervolgens kan de informatie worden opgenomen via een microfoon waarbij een persoon de veranderingen of info opleest en zo kort en krachtig mogelijk worden geedit tot een perfect geheel. Het aantrekkelijke van op deze manier werken is dat er betere controle op kwaliteit is. Er is altijd een mogelijkheid om gedeeltes van de opnames opnieuw te doen, zodat de werknemer of klant altijd het enthousiasme kan behouden die het product verdient.

De toekomst van podcast voor bedrijf.

Het is duidelijk dat podcasts zich steeds meer zal uitbreiden in het bedrijfsleven, kijkend naar Coolblue en Bol.com die op de zaken vooruitlopen. We begrijpen dat Vita Voca een vooroordeel heeft binnen deze ontwikkelingen maar zelfs als we nooit zullen samenwerken, blijven we achter het onderzoek staan dat er een nieuwe periode is aangebroken in communicatie tussen bedrijf en werknemers.
Een suggestie van onze kant: Vraag het aan collega’s of werknemers! Immers zullen zij het beste kunnen bepalen waar zij zich het meest comfortabel bij voelen. Wij geloven er heilig in dat het overgrote deel een voorstander zal zijn van updates via audio opnames. Overigens zal dit helemaal het geval zijn in vergelijking met besprekingen, want het meerendeel zit daar zelden op te wachten.

Tot slot kunnen we aanraden om naar de podcast van Bol.com en Coolblue te luisteren om inspiratie op te doen, ze zijn niet voor niets een van de grootste spelers op social media in Nederland.

Kunnen we helpen met een podcast voor bedrijf?

Vita Voca is gespecaliseerd in podcastopnames en heeft een groot arsenaal aan stemacteuren die kunnen fungeren voor verschillende doeleindes. Opnames voor werknemers of klanten kunnen we met minimale tijd opnemen, bewerken en versturen. Bij elk bedrijf zullen er verschillende verwachtingen zijn en horen daarom graag je ideeen en problemen aan zodat we elkaar verder kunnen helpen.  Contact ons of kijk naar onze diensten.

Nieuwe informatie doorgeven.

In een bedrijf worden vaak nieuwe regelementen doorgevoerd zonder podcast en werknemers op de hoogte gesteld via een omslachtig e-mailtje. Ik kan garanderen (voor zover mensen dit nog niet wisten) dat zelden iemand het emailtje leest. Het komt namelijk zelden goed uit en verwijnt in de prullenbak. Krijg je daarentegen een audio opname via Whatsapp?Je krijgt het gelijk op je telefoon en zal de opname veel sneller aanzetten. We zijn constant onderweg met draadloze oortjes en zodra we iets binnen krijgen checken we gelijk waar het om gaat. Precies op dat moment kan een audio opname ervoor zorgen dat je de focus krijgt van je werknemers zonder bij elkaar te komen.

Wat zijn de mogelijkheden voor het bedrijf?

De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. In de vorige gevallen gaat het om bedrijven die een van oudscher karakter hebben. Ze merken dat ze modernere communicatie nodig hebben om hun werknemers tevreden te houden.
Stel je voor: Je hebt een bedrijf die flessen wijn verkoopt. Eens in de twee weken krijg je een nieuwe wijnfles waardoor alle informatie over de flessen bij de werknemers terecht moet komen. De e-mails worden wel geopend maar zelden goed doorgenomen, waardoor de verkoop in de winkel niet optimaal is. In zo’n geval zou een podcast een geweldige uitkomst bieden. De informatie over de streek, soort druif, het brouwproces, etc. wordt in podcasts opgenomen. Vervolgens wordt het in z’n geheel doorgestuurd naar de werknemers.

In sommige gevallen zou je deze podcast naast je werknemers naar je klanten sturen, om zo de verkoop te stimuleren. Zelf houd ik van een goed glas wijn en ben altijd erg geinteresseerd naar de geschiedenis van het merk en het brouwproces. Zou ik naar zo’n podcast luisteren? Jazeker! Ik zou er zelfs eerder een product door kopen, omdat ik het verhaal erachter weet. Podcasts zijn met een reden met een opmars begonnen, nu de consument behoefte heeft aan audio fragmenten “on the go“. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de podcast, lees een van onze recente stukken hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *