Podcast bewerking voor de pro’s. In eigen beheer of online.

Hoe zorg ik voor een podcast bewerking die dezelfde kwaliteit garandeert als de best beluisterde podcast van het moment? Er zijn drie fases, knippen, mixen en masteren. Bij het knippen zorg je voor een goede doorloop van het gesprek, het mixen moet ervoor zorgen dat alle vervelende frequenties eruit worden gehaald en het geluid ophelderen, het masteren zorgt ervoor dat elke podcast dezelfde kwaliteit levert op elke podcast-app.

Een mooie studio voor podcast bewerking

Podcast bewerking is altijd een gestructureerd proces, anders ben je er veel te veel onnodige tijd aan kwijt. Wij kunnen het weten – we hebben al honderden (video) podcasts bewerkt. Door de jaren heen hebben we de beste manieren gevonden voor het bewerken van een podcast. Wij willen onze klanten graag snel en effectief helpen. Zo kunnen we meer podcasters van dienst zijn en hebben onze klanten binnen no-time een top podcast binnen voor publicatie. Maar wat nou als je zelf graag de tijd investeert in de editing van de podcast? Dat begrijpen wij natuurlijk!

We geven graag onze werkmethode weg want niets is zo jammer als een slecht bewerkte podcast met goede informatie luisteren. Uiteraard kunnen wij ook de podcast bewerken, meer weten?

Bekijk onze tarieven en krijg vandaag nog bericht!
De podcast bewerking begint met het kijken naar de audiofile, kloppen alle bestanden die zijn opgenomen? Is alles opgenomen wat opgenomen moest worden? Als het antwoord ja is kunnen we gaan beginnen.

Voordat ik met de bewerking begin luister ik de hele podcast een keer helemaal door (op 2,5x de snelheid). Dit voelt overbodig maar het zal je verbazen hoe belangrijk het is om het grote plaatje eerst voor je te kunnen zien. Zeker bij podcasts waar meer in geknipt moet worden moet je weten wat de inhoud van de podcast is en waar de onderwerpen zich bevinden. Tijdens het luisteren haal ik de podcast door sonix.io. Een geweldig medium waar je speech-to-text kan ontwikkelen. Soms krijgen we 2,5 uur aan materiaal maar dat kunnen we praktisch indelen. Het is makkelijker om tekst met timestamps te slepen dan het audiobestand, dat wordt gauw een rotzooi.

Stappenplan

  • Met een kladblok naast me schrijf ik opvallende dingen op, goed en misschien wat minder.
  • Vervolgens kijk ik naar het audio bestand en haal grote stiltes eruit. Bijvoorbeeld wanneer mensen wat drinken pakken of naar het toilet toe gaan.
  • Wanneer deze grote dingen in de podcast zijn bewerkt, speel ik de audio af en ik luister naar het ritme van de persoon die praat. Sommige podcastgasten zijn natuurlijke sprekers en sommige hebben het wat moeilijker. Wanneer ik hiervoor toestemming krijg, probeer ik de “overbodige” informatie, zoals veel stiltes, stammelingen of herhaalde zinnen weg te halen.
  • In andere gevallen probeer ik zo min mogelijk het ritme van de podcast te bepalen door de bewerking. Vooral wanneer de podcastgasten natuurlijke sprekers zijn en goed uit hun woorden komen. Ik kan garanderen dat dit zo veel lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

De stemmen naar voren laten komen en ruis analyseren

De stappen hiervoor zijn vooral arbeidsintensief werk maar heeft weinig ruimte voor creativiteit. Deze fase is te vergelijken met koken. Zie de eerdere stappen als het snijden van de groentes en het vlees en aanbakken. De stemmen naar voren laten komen en ruis weghalen kun je zien als het specerijenkastje waardoor je meerdere smaken kan toevoegen. De meest gebruikte “smaken” in audio mixen zijn als volgt:

  • Equalizer (EQ)
  • Compressie (Compression)
  • Verzadiging (Saturation)
  • Ruisonderdrukking (Noise Reduction)

Equalizer

Egalisatie – of EQ – is een van de meest bekende vormen van audioverwerking bij podcast bewerking. Met EQ kun je het volumeniveau van een frequentie (of bereik van frequenties) binnen een geluid aanpassen. HIerdoor kun je op zijn beurt een geluid – of soms zelfs hele nummers – van zijn onvolkomenheden genezen. Dit wordt gedaan door ongewenste frequenties af te snijden en / of andere te versterken. Dit allemaal om geluiden in balans te brengen zodat ze bij uw mix passen.
Simpel gezegd, compressie vermindert het dynamische bereik van een audiotrack door het volumeniveau van de luidste delen te verlagen, dichter bij de zachtere segmenten van de track. Dit resulteert in een track met minder variaties in volume, van de microfoon tot het eindproduct.

Compressie

Compressie is misschien wel het meest lastigste om goed uit te leggen. Zelfs veel professionals vinden het soms moeilijk om dit aan andere uit te leggen. Hopelijk kan ik het duidelijker maken zodat jij geweldig wordt in podcast bewerking

Threshold (de drempel)

De threshold stelt het decibelniveau (dB) in waarop de compressor überhaupt begint te werken. Stel, we stellen de drempel in op -15 dB, dan zou compressor pas worden geactiveerd als het boven de -15db komt. Het signaal wordt met een hoeveelheid gecomprimeerd, dit wordt aangeduid als ‘ratio’.

Ratio (de verhouding)

Als we het hebben over ‘ratio’, bedoelen we hoeveel we precies willen dat de audio wordt gecomprimeerd boven de threshold. Hoe hoger de ratio, hoe meer compressie wordt toegepast. De ratio is vaak iets wat de editor van de podcast bewerking op smaak doet, dit hangt af hoe fijn je een hevig gecomprimeerde stem vindt. BNR heeft bijvoorbeeld heel hevige compressie op de stem, waar wij het een stuk zachter zullen gebruiken.

Attack (startsignaal)

De ‘attack’ verwijst naar de hoeveelheid tijd die de compressor nodig heeft om op het audiosignaal te reageren. En de maximale ratio te bereiken zodra de drempel is overschreden, aangeduidt in milliseconden (ms).
Als je een snelle attack instelt, zorgen we ervoor dat eventuele pieken of transiënten van het signaal erg snel volledig worden gecomprimeerd. Een langzamere attack laat de pieken en transiënten door, maar de audio die volgt wordt gecomprimeerd.

Vrijlating (Release)

De ‘release’ is de tijd die de compressor nodig heeft om te stoppen zodra het audiosignaal onder de drempel is gedaald. Een snelle release kan onnatuurlijk klinken – het audiosignaal valt hierdoor namelijk erg snel weg. Daarom zal een langzamere, geleidelijke vermindering bij de podcast bewerking aangenamer zijn voor het oor.
Saturation
Als je het over kunst hebt, betekent verzadiging de hoeveelheid heldere, onverdunde kleur in een schilderij of foto, meestal kleuren die vrij intens en niet gearceerd zijn (de Latijnse wortel saturatus betekent vullen, verzadigen of doordrenken). Zie daarom saturation als een functie om een signaal (de stem) voller, rijker en meer verzadigd te laten klinken.

Noise Reduction

Ruisonderdrukking vermindert constante achtergrondgeluiden, zoals gebrom, gefluit, gejank, gezoem en “gesis”, zoals gesis op een band, ventilatorgeluid of FM/webcast-draaggolfruis. Het is niet geschikt voor individuele klikken en ploppen, of onregelmatig achtergrondgeluid zoals van verkeer of publiek. Daar zijn andere functies voor!
Om ruisonderdrukking te gebruiken, heb je een regio in de geluidsgolven nodig die alleen de ruis bevat die u wilt verminderen.
Houd er rekening mee dat het onmogelijk kan zijn om een bevredigende verwijdering te krijgen als het geluid erg luid is, het geluid variabel is, de muziek of spraak niet veel luider is dan het geluid of wanneer de geluidsfrequenties erg lijken op die van de muziek. of spraak.
Het proces is eventjes uitvogelen dus voor het gemak kun je hier https://manual.audacityteam.org/man/noise_reduction.html het hele proces vinden in het gratig programma Audacity.

Mastering voor podcast bewerking

“Ja leuk allemaal maar als ik mijn podcast upload zijn ze altijd te zacht in vergelijking met de pro’s.” Ik hoor het vaak. Je hebt de podcast prachtig bewerkt maar het volume komt niet overeen met andere podcasts. De mastering is iets anders dan mixen. Het doel van mastering is om de sonische elementen van een audio bestand in balans te brengen en de weergave op alle systemen en mediaformaten te optimaliseren. Het klinkt allemaal heel complex maar dat valt wel mee. Simpel gezegd: mastering zorgt ervoor dat op elk apparaat de podcast geweldig klinkt, zowel op hele dure speakers als het speakertje van je telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *