De beste voice over microfoon. In de beste studio van ’t Gooi.

Regelmatig horen we voice over acteurs worstelen met het optimaliseren van hun opnames en welke Voice over microfoon te gebruiken voor voice overs. Je kunt namelijk op meerdere manieren je opnames verbeteren. In dit artikel zal je zo veel mogelijk informatie geven over de soorten microfoons. Maar nog veel belangrijker, hoe maak je optimaal gebruik van de tools die je tot je beschikking hebt. Veel zullen direct kijken naar vervangen van hun voice over microfoon maar dit hoeft niet altijd de enige optie te zijn.

De gewenste voice over locatie.

Laatst was ik bij een klant die een prachtige ruimte tot z’n beschikking had. Hij wilde een kamer indelen die speciaal voor voice over opnames bestemt zou zijn. Het grote probleem van de ruimte was dat er een galm heerste die ze eerst wilde oplossen. Ik vroeg welke voice over microfoon ze wilden gebruiken bij de opnames. Hij trok een kast open en liet me een mooie condensator microfoon zien. Hoewel dit een prachtige microfoon is die je goed kunt gebruiken voor voice overs, maken ze het in deze situatie lastiger om de ruimte te optimaliseren.

Om te begrijpen waarom dit misschien niet de beste optie was, moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt in microfoons. Er zijn ongeveer drie verschillende voice over microfoons, waarvan we er twee gaan uitlichten die relevant zijn voor voice over opnames. Microfoons worden gecategoriseerd in drie groepen, condensator, dynamisch en ribbon. De Ribbon voice over microfoon laten we voor nu achterwege.

Condensator voice over microfoon

Condensator voice over microfoon wordt voornamelijk in studio’s gebruikt vanwege hun detail en nauwkeurigheid. Deze microfoons zijn ook populair om bij voice overs te gebruiken. Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig om de techniek erachter te begrijpen. Een condensatormicrofoon heeft aan de binnenkant een lichtgewicht membraan dat is opgehangen aan een vaste plaatje. Wanneer een geluid tegen het plaatje botst (doormiddel van geluidsgolven) veroorzaakt dit een bepaalde druk tegen het diafragma, waardoor het begint te trillen.

Techniek condensator voice over microfoon

De voice over microfoons worden ook gebruikt voor podcasts.

Het dunne diafragma zorgt ervoor dat heel veel detail kan worden opgevangen. Omdat deze onderdelen klein en delicaat zijn zit er vaak een grote ijzeren kap omheen om de kans op beschadiging te verminderen. Ook hebben de onderdelen door het kleine formaat een stroombron nodig om goed te werken. De stroombron zorgt ervoor dat de signalen die het diafragma binnenkrijgt worden versterkt zodat het door kan worden gestuurd. Hoewel dit meestal in de vorm van fantoomvoeding komt, is het niet ongebruikelijk om een ​​9v-batterij te gebruiken.

De condensator voice over microfoon is geweldig te gebruiken bij voice overs maar ook bij het opnemen van akoestische gitaren maar zijn minder efficient bij grote dreunende geluiden. Ze kunnen heel ruimtelijk klinken doordat ze heel veel opvangen van de ruimte. Als je een zanger met een krachtige stem hebt of een groot dreunend geluid op de microfoon wilt zetten zoals drums, is de beste optie vaak een dynamische microfoon.

Dynamische voice over microfoon, de nadelen

In tegenstelling tot condensatormicrofoons gebruikt een dynamische microfoon een draadspoel om het signaal dat wordt gegeven aan het diafragma te versterken. Als resultaat is de output van een dynamische microfoon lager dan die van een condensator. Door de lagere output is het mogelijk om hevigere geluiden zoals snares, chrashes, blazers en andere harde geluidsbronnen op te nemen zonder dat de audio overstuur raakt. Ook krijgen ze vooral de geluidsgolven binnen die gericht staat tot ongeveer 30/50 cm afstand van de voice over microfoon. Bij veel additionele geluiden helpt het om het focuspunt te centreren in de opname zonder dat andere geluidsbronnen het focuspunt verzwakken.

Naast voice over kun je dynamische microfoons ook goed gebruiken bij live optredens. De reden waarom de dynamische voice over microfoon vrijwel altijd worden gebruikt bij live optreden is dat ze ongelooflijk sterk zijn. De combinatie van een lage output en hun robuuste structuur maakt ze een “go-to” in vrijwel elke live setting. Want hoewel het niet ideaal is om een ​​microfoon te laten vallen, is de kans veel kleiner dat een dynamische microfoon beschadigt als je de microfoon laat vallen dan wanneer je een condensatormicrofoon laat vallen. Uit eigen ervaring kan ik garanderen dat een microfoon zoals een SM58 of SM57 na meerdere klappen tegen de grond geen kwaliteitsverschil was op te merken. Een dynamische microfoon heeft daarbij weinig tot geen onderhoud nodig. Als je er een redelijk niveau van zorg aan geeft zal hij zijn kwaliteit en prestaties een leven lang behouden.

De gewenste voice over ruimte (vervolg)

Nadat de klant mij de microfoons liet zien die hij wilde gebruiken, uitte ik mijn zorgen over de combinatie van dit type voice over microfoon en de ruimte die akoestiek (nog) niet optimaal was voor voice ovrs. Bij de uitleg van condensators zou het misschien zijn opgevallen dat deze microfoons heel veel detail opvangen. In het geval van de klant heeft hij in dit geval:

  • Een ruimte met een opmerkelijke galm.
  • Een voice over microfoon die veel detail opneemt.

In zo’n situatie is het handig te bedenken, wat kan ik met de minste moeite veranderen voor een betere opname. Hij zou in dit geval kunnen kijken naar het isoleren van de ruimte doormiddel van isolatiepanelen, tapijten en/of dikke stof op te muren en grond. Of hij zou de microfoons kunnen vervangen door in plaats van condensator voice over microfoon, dynamische microfoons te gebruiken. Het lost de galm problemen niet gelijk op maar de opnames zullen er direct beter door klinken.

Achteraf is het natuurlijk mogelijk om sommige achtergrondgeluiden te reduceren maar zoals het gezegde gaat “Voorkomen is beter dan genezen”. Ik zie veel voice overs zie die gelijk voor een condensator voice over microfoon kiezen zonder de implicaties te overwegen. Als je namelijk een slechte akoestiek in de ruimte hebt en een condensator microfoon gebruikt maak je het jezelf in post-productie ontzettend lastig.

De beste voice over microfoon: SM7b.

Vandaar dat ik klanten vaak aanraad om een SM7b te kopen. Dit is in mijn optiek de beste microfoon voor voice overs. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon. Het prettige bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en wenig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Het enige nadeel van deze microfoon is dat ze iets prijziger zijn dan andere microfoons die vele gebruiken bij voice over. Ze kosten ongeveer 360 euro maar ik gebruik mijn SM7b al jaren zonder enig probleem. Ik kan je ook garanderen, na zo’n aankoop nooit meer hoeft te kijken naar een andere microfoon voor voice overs. Grote namen zoals Joe Rogan, No Such Thing As A Fish en Philip DeFranco gebruiken deze voice over microfoon. Dit zijn voice overs met ‘diepe zakken’. Dat zij dus kiezen voor een microfoon die “maar” 360 euro is, zegt wat over de kwaliteit die deze microfoon kan bieden.

Mocht je deze aankoop niet kunnen maken maar heb je wel een voice over microfoon? – Probeer dan je ruimte te optimaliseren. Meubels en tapijten in je huis maken een ontzettend groot verschil in de akoestiek. Kies daarom voor een kleine ruimte waar veel gestoffeerde meubels liggen. Dit zorgt ervoor dat de weerkaatsing van geluidsgolven worden gedempt en de akoestiek zal verbeteren.

Heb je zelf ideeen over het inrichten van je voice over studio maar wil je hulp? Contacteer ons voor vragen of kijk bij onze rekenmodule hoe we jouw ruimte prachtig kunnen inrichten door absorptiepanelen te installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *