Welke podcastmuziek moet ik kiezen? Alles over de podcast intro.

Podcastmuziek kiezen is een belangrijk onderdeel van het opzetten van een podcast, het is immers het eerste wat je luisteraar zal horen. Wanneer je de podcast muziek moet kiezen, dan bepaald direct de sfeer en in welke context de podcast beluistert zal worden.

“Goedemiddag iedereen! Ik ben David de Meester en je luistert naar de leerkrachten podcast van Nederland…”

Het maken van een hoogwaardige podcast-intro is een uitstekende manier om jezelf en je podcast aan nieuwe luisteraars voor te stellen en tegelijkertijd je trouwe abonnees te verrassen. Net zoals fans van hitshows zoals Friends, Cheers en Game of Thrones de openingssegmenten van hun favoriete televisieprogramma’s kunnen lipsynchroniseren, zullen je podcast-luisteraars binnenkort meeneuriën met je nieuwste aflevering.

In deze gids leren we je hoe je een podcastintro van hoge kwaliteit maakt en onthullen we enkele beginnersfouten die je moet vermijden.

Hoe maak je GEEN podcast-intro

Hier zijn drie grote fouten die we veel zien in de podcasting-ruimte. Trap hier niet in!

#1. Intro is te lang

De podcastmuziek dient als positief momentum en nodigt de luisteraar uit in de aflevering, dat is lastig kiezen. Maar na ongeveer 30 seconden voice-over en podcastmuziek verandert die intrige in “wanneer gaat de podcast beginnen?” Je intro moet in een snel tempo bewegen, ongeveer 20-30 seconden lang. Laat het niet te lang duren, het is welkom.

#2. De muziek is te hard

Het gebruik van themamuziek kan een uitstekende aanvulling zijn op het voice-overgedeelte van je intro, maar te vaak wordt de muziek verkeerd gemixt en wordt het uiteindelijk te luid. Muziekbestanden hebben doorgaans een hogere luidheidsinstelling dan de audio die u opneemt met uw microfoon, dus tenzij u het muziekvolume aanzienlijk verlaagt (vaak tot wel -25 dB), zal het de vertelling overheersen.

Pro-tip: maak je muziek zachter dan je denkt dat het moet zijn. Luister vervolgens naar je intro in verschillende omgevingen en met verschillende apparaten (autoradio, koptelefoon, in de keuken, enz.) om te horen hoe het zal klinken voor je luisteraars.

#3. Auteursrechtelijk beschermde podcastmuziek kiezen.

Deze beginnersfout komt maar al te vaak voor, met podcasters die denken dat het oké is om auteursrechtelijk beschermde muziek te gebruiken zolang ze het “tweaken” of geen inkomsten genereren met hun podcastafleveringen.

Dit is de waarheid: tenzij je uitdrukkelijke toestemming krijgt van de artiest en het opnamelabel om de track te gebruiken, kun je deze niet gebruiken.

Er zijn tal van muziekopties die gratis zijn voor commercieel gebruik (ook wel “royalty-free” genoemd), dus maak deze fout niet.

Hoe maak je een podcast-intro

1. De podcastmuziek kiezen

Voordat je iets anders doet, moet je de muziek voor je podcast-intro selecteren. Dit komt omdat het het beste is om uw voice-over-segmenten aan te passen aan de muziek die u heeft gekozen. Als je intro onsamenhangend of ongebruikelijk klinkt, zal het als een pijnlijke duim uitsteken, en dat wil je niet!

Zorg er ook voor dat de muziek die je selecteert overeenkomt met de toon van je podcast. Als je een podcast hebt over thuisonderwijs voor kinderen, is het waarschijnlijk niet het beste om een ​​heavy metal gitaarsolo te kiezen als achtergrondmuziek voor je podcast-intro.

Stel jezelf de vraag: “Als mijn podcast een tv-programma was, wat voor soort themalied zou het dan hebben?”

Waar kun je het gratis vinden als je podcastmuziek moet kiezen?

We hebben niet zo lang geleden een diepe duik genomen op de beste websites om gratis muziek te vinden. Maar voor iets dat je van plan bent in elke podcast-aflevering te gebruiken, raden we je aan een hoogwaardig nummer van bijvoorbeeld Soundstripe te kopen.

Met AudioJungle kun je door duizenden nummers en geluidseffecten bladeren en degene kiezen die je het leukst vindt. Zodra je er een hebt gevonden die je leuk vindt, kun je de rechten kopen om dat nummer in je podcast te gebruiken zonder je zorgen te maken dat je onderweg in de problemen komt (en muzieknummers beginnen bij slechts $ 1).

Soundstripe is een uitstekende optie als je van plan bent verschillende nummers en nummers in je podcastafleveringen te gebruiken. Voor een vast tarief van $ 135 per jaar kun je een onbeperkt aantal royaltyvrije nummers downloaden.

Pro-tip: gebruik alleen instrumentale tracks. Nummers met vocalisten zullen botsen met het gesproken element van je podcast-intro.

Orginele podcastmuziek dat we hebben gemaakt en waarbij onze klanten hebben kunnen kiezen.

2. Schrijf je podcast-introscript

Zodra je je muziek hebt geselecteerd en deze hebt aangepast tot de 20-30 seconden die je wilt gebruiken, is het tijd om je script te schrijven. De intro-vertelling is waar je jezelf, je podcast, introduceert en mensen enthousiast maakt om te luisteren naar wat er in de aflevering komt.

Hier zijn drie dingen die je moet opnemen in je podcast-intro:

Wie je bent…

Dit kan zo eenvoudig zijn als: “Hallo, mijn naam is Tony, een ervaren psycholoog die geinteresseerd is in de diepere vragen van de mens.

Waar gaat je podcast over…

Hoewel je podcastnaam een ​​grote hint zou moeten zijn, moet je expliciet aangeven waar je podcast over gaat. Door gesprekken te hebben met diverse personen uit allerlei omgevingen probeer ik diepere vragen te beantwoorden in een dialoog.

Hoe ze zullen profiteren van het luisteren naar je podcast…

Dit is het meest weggelaten, maar toch belangrijkste onderdeel wat je kunt kiezen naast de podcastmuziek. Je moet de luisteraar vertellen hoe de podcast hun leven gaat verbeteren.

Als je duidelijk kunt aangeven hoe de podcast de luisteraar kan helpen, zullen nieuwe luisteraars zich in de toekomst eerder abonneren en naar meer afleveringen luisteren.

3. Neem de voice-over op

Wanneer je de tekst voor het intro hebt kunnen kiezen, kun je de voice-over opnemen over de podcastmuziek.

Het is handig om meerdere takes te doen (soms tien of meer), zodat je vertrouwd kunt raken met het script. Ook kun je gebieden identificeren waar je het kunt aanscherpen en je veel opties hebt om uit te kiezen wanneer je begint met bewerken.

Uiteindelijk wil je dat je intro mensen naar de podcastaflevering trekt, dus hoe duidelijker en zelfverzekerder je kunt overkomen, hoe beter.

Een andere optie is om een ​​stemacteur in te huren om je introscript voor te lezen. Dit is een populaire keuze voor veel podcasts. Hoewel het zeker niet verplicht is dit te kiezen, kan het een heel andere dynamiek geven aan de podcast als je een stemacteur gebruikt onder de podcastmuziek.

4. Voeg je nieuwe intro toe aan je presets.

Zodra je de podcastmuziek hebt kunnen kiezen en de juiste voice-over hebt bewerkt, kun je deze toevoegen aan je presets. Aangezien je podcastmuziek en voice-over aan het begin van elke aflevering wordt weergegeven, kun je een speciale track maken, de podcast-intro toevoegen en ben je snel klaar om verder te gaan.

Hoe zit het met podcast-outro’s?

Terwijl een goed intro luisteraars in de aflevering zal trekken, zal een uitstekende podcast outro ervoor zorgen dat ze uit worden geleid. In marketing staat dit ook bekend als een ‘call-to-action’.

Gebruik je themamuziek op de achtergrond, je kunt je luisteraars bedanken en ze warm maken bedank voor een andere aflevering van je podcast en vertel ze wat je wilt dat ze vervolgens doen.

Geef je luisteraars een volgende stap, hiermee krijg je een diepere band met je luisteraars

En sluit het dan af met een slogan die je publiek laat weten dat je snel terug zult zijn met de volgende aflevering.

Pro-tip: geef slechts één oproep tot actie per aflevering. De bereidheid van je luisteraar neemt gauw af als het meer dan één 1 actie. Hoe meer dingen vraagt, hoe kleiner de kans dat ze actie ondernemen.

Slot

Hulp nodig bij podcasts bewerken of gewoon even kennismaken? We horen altijd graag nieuwe ideeen aan en kunnen met je meedenken om je podcast tot een succes te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *