Een podcast door artsen voor artsen. Een nieuwe vorm van communicatie.

Wanneer we denken over een podcast, denken we vaak aan openbare geluidsopnames die voor iedereen te horen zijn, niet een podcast waar artsen praten over (anonieme) patienten. In dit soort gevallen is het helemaal niet wenselijk dat informatie publiekelijk te beluisteren is. Dit kan meerdere redenen hebben:

– De informatie is privacy gevoelig
– De gesprekken zijn zo gecompliceerd dat de doelgroep te klein is voor het grote publiek
– Het gesprek is bedoeld om nieuwe werknemers (of stagaires) op te leiden en bij te leren

De KNMG podcast door artsen

Een podcast voor artsen door artsen
KNMG podcast

Er is wel een podcast online gepubliceerd door artsen die praten over het artsenvak. Het Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft sinds afgelopen juni zo’n podcast waarbij artsen praten over wat hun bezighoudt. Helaas wordt hier niet regelmatig genoeg voor gemaakt waardoor de echt moeilijke en gecompliceerde onderwerpen (naar mijn mening) achterblijven. Wel ziet het KNMG in dat sommige onderwerpen als moeilijk worden ervaring door doktoren en proberen deze aan te kaarten in de podcast. Zoals “Hoe begin je over stoppen met roken tegen een patient?” en “Wat gebeurt er als je als arts moet kiezen tussen leven en dood”. Door dit soort podcasts hebben een artsen een plek om een duidelijkere positie in te nemen wanneer ze weer naar werk gaan.

De huisarts podcast

Waarbij de KNMG podcast (nog) niet standaard maandelijks publiceerd, brengt de Huisarts podcast al bijna een jaar op een hoog tempo vele podcasts uit met ontzettend boeiende verhalen. Zoals zij zelf de podcast beschrijven: Een podcast door (huis)artsen, voor (huis)artsen – Nascholing wanneer het jou uitkomt.
Ze nemen in de podcast graag de tijd om diep in de materie te duiken. Dit resulteert dus ook in een sterk wisselende tijsduur. Elke maand bespreken ze het nieuws in de medische sector en publiceren ze een groot onderwerp. Onderwerpen zoals dementie, chiropractie en manuele therapie bij lage rugklachten en labaratoriumbepalingen. Een aantal podcasts heb ik geluisterd en vond ik de informatie nog steeds erg interessant.

De huisarts podcast is ontzettend boeiend maar ook hier is het jammer dat de audiokwaliteit niet hoger is. Het is een kleine inverstering maar het zou zo maar het bereik kunnen verdubbelen. Luisteraars zullen er van uit gaan dat, als de audiokwaliteit niet optimaal is, de informatie die wordt gegeven dus ook (hoe vervelend en onterecht dit ook is) als mindere kwaliteit zullen beoordelen. Zelf huisarts of in de medische sector? Dit is zeker een aanrader!

Een gat in de markt, podcast voor artsen

Hoewel ik steeds vaker medici & artsen spreek die denken aan het starten van een podcast, zie ik nog veel onbenutte kansen. Het conceptualiseren van een podcast is in dit vakgebied namelijk niet altijd even makkelijk. Om te bepalen wat de juiste toon en structuur is, beantwoord deze vragen:

– Is de podcast voor artsen bestemd?
– Wat is kennisniveau van de luisteraar?
– Hoeveel vakjargon kan ik dan gebruiken?
– Geef ik informatie over plekken waar de luisteraar zelfonderzoek kan doen?

Interview Tips

Dit zijn de belangrijkste vragen die al beantwoord moeten zijn voordat de podcast begint. Houd ook rekening met:

– Onverwachtse wendingen in een podcast voor artsen

Een gesprek kan plotseling een nieuwe wending krijgen (positief en negatief) wanneer de reactie op bepaalde antwoorden of vragen niet als verwacht kwamen. Dit kan zowel goed of slecht zijn voor het gesprek en is het dus belangrijk dat je op leert anticiperen op de signalen.

– Positieve wendingen in een interview in een podcast voor artsen.

Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan en eventueel een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol. Je moet dan als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.

– Negatieve wending in een interview in een podcast voor artsen.

Het kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je je gast stelt moet je nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je er wel aan wilt wagen. Als je van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je genoeg materiaal hebt om het gesprek te leiden. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven. Bekijk meer interview tips hier.

Casus besprekingen en Autoriteit Persoonsgegevens

Adviserende beroepen moeten altijd handelen volgens de AVG hun beroep uitoefenen. Het is daarom niet opmerkelijk dat adviserende beroepen en podcasts niet zo snel in dezelfde zin staan. Toch zou ik het tegendeel willen bewijzen en willen pleiten voor meer (prive) podcasts waar casusbesprekingen aan bod komen. Mensen in opleiding hebben veel informatie nodig over diverse casusen om zo zelf na te denken over de prognoses of verdere behandeling.

Voor veel studenten en nieuwkomers is het niet mogelijk om alle patienten mee te maken. De meeste zullen ook graag informatie willen hebben over de manier waarop doktoren tot een prognose komen. Ook zouden ze willen weten op welke manier ze met moeilijke situaties moeten omgaan. Dit kan middels een podcast van artsen door artsen De “oude” manier van opleiden is ontzettend tijdconsumerend voor beide partijen. Doktoren zullen tijd moeten vrijmaken om doktoren in opleiding bij te leren over hun ervaringen.

Een maandelijkse podcast met casusbesprekingen

Stel je voor: 3 doktoren komen maandelijks eenmalig bij elkaar om casussen te bespreken van die maand. Vanzelfsprekend worden er geen namen genoemd (of een verzonnen naam toegeeindigd). Doktoren kunnen vrijuit praten over hoe ze de patient hebben kunnen helpen, zowel mentaal als fysiek. Deze bespreking  kan in extranet verborgen worden zodat alleen andere (huis)artsen bij deze podcast kunnen komen. Doktoren in opleiding zullen op een langere termijn een gigantische database hebben aan informatie waar ze met echte situaties kunnen nadenken over hun eigen handelen. De tijd van doktoren is waardevol en tijd spenderen aan doktoren in spe is kostbaar. Waarom daarom niet via een podcast casussen bespreken en eventueel extra opdrachten toevoegen om de student zelf te laten nadenken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *