Waarom de publieke omroep meer met podcast moet doen.

podcast voor de publieke omroep

Een podcast van de publieke omroep, klinkt mooi toch? Elke dag, misschien zelfs meerdere keren per dag dat er kort wordt verteld wat er in de wereld gaande is? Elke dag hebben we meerdere keren het nieuws op ons beeldscherm, waarom zou dit niet met een podcast kunnen? We zijn vaker onderweg en hebben niet altijd de mogelijkheid om de tv aan de zetten. Doormiddel van een podcast kun je goedkoper, sneller en efficienter het nieuws bij de luisteraar brengen. Het is zelfs mogelijk om reclames tussen de onderwerpen te doen die je ook op tv ziet.

Een gat in de markt als je het mij vraagt, waar tot op heden weinig mee wordt gedaan. De crew die je nodig hebt om een goed verslag neer te zetten is ontzettend groot. Denk aan de camera’s, de microfoon, het doorsturen van beelden, de verslaggevers. Al het werkt rondom de camera’s kun je zo compleet weg laten. Razendsnelle edit en online zetten, efficienter kan het niet. Je zou zelfs alleen de audio kunnen editen van bijvoorbeeld het journaal en deze op o.a. Spotify zetten.

Wat zijn verder redenen om als publieke omroep niet aan een dagelijkse podcast te beginnen?

Een rustige omgeving voor het beste resultaat

Als er iets is waar ik mij al jaren hard voor maak zijn het goede (audio) kwaliteit van podcasten. Grote podcasters kunnen de apparatuur opsturen naar de gasten maar het gros van de podcaster heeft deze luxe niet. Wil je geweldige audiokwaliteit en eventeel daar een goede video erbij maken, zoek het bij een studio naar keuze. Je hebt geen zorgen over niet werkende apparatuur en een ruimte is daar speciaal voor ingericht.

Waarom een ​​podcaststudio huren voor podcasting?

1. Bespaar tijd

Wanneer je een studio huurt, scheelt dat veel tijd. Naast een podcast van de publieke omroepzul je waarschijnlijk ook nog veel aan het werk zijn, een podcast opnemen is nou eenmaal veel werk. U moet een podcast van hoge kwaliteit opnemen om uw visie op een interessante manier over te brengen. En dat vereist een goede studio-opstelling en opname-accessoires. Maar als je je eigen studio bouwt, kost het je te veel tijd. Misschien besteed je ongeveer een maand of meer om alle podcastaccessoires te verzamelen en in te stellen.

Integendeel, een gehuurde podcaststudio geeft je alle nodige accessoires met een perfecte omgeving om podcasts van hoge kwaliteit op te nemen.

2. Geen eigen investering

Het opzetten van uw studio voor podcasting kan erg duur zijn. Er is een aanzienlijk bedrag nodig om je hele studio op te zetten. Podcast-accessoires zoals bewerkingssoftware, microfoon, meubelstukken, opnamemedium, akoestiek en meer zijn vereist. Als u niet kunt investeren, zal uw studio niet zo effectief zijn als u wenst. Huren lijkt een perfecte oplossing om een ​​klein bedrag te investeren om de beste akoestiek en accessoires voor podcasting te krijgen.

3. Betere geluidskwaliteit

Zonder de juiste ervaring is het een uitdaging om de juiste audiokwaliteit te creëren die indruk zou maken op het publiek. Maar de studio’s die hun diensten aanbieden, investeren hun expertise in akoestiek en geluidskwaliteit om een ​​perfecte omgeving te creëren. Daarom is een kant-en-klare studio logischer om de meest effectieve geluidskwaliteit te verkrijgen bij het opnemen van podcasts.

Waar of voor wie kan je een studio voor gebruiken voor een podcast over de publieke omroep?

Workshops en trainingen

Audio opnames voor games

Journalisten

Online nieuwszenders en kranten

Audio opnames voor musea

Vooropgestelde omroepen zoals treinen, bussen en trams

Voice overs voor pretparken

Zoom gesprekken voor besprekingen

Audio opnames voor reclames

Vooropgestelde of live online presentaties

Interviews voor TV of radio (zonder rondlopende kinderen en andere geluiden)

Wij kunnen helpen met het meedenken, opzetten en onderhouden van een podcast over de publieke omroep.

Hulp nodig of gewoon even kennis maken? Bekijk onze prijzen of contacteer ons.

Bij andere podcast voor de publieke omroep op bezoek

Het is niet gemakkelijk om een podcast van de publieke omroep te maken. Het nieuws gaat snel en het is eigenlijk noodzakelijk dat er om de dag of om de twee dagen een nieuwe podcast komt. Nieuws is namelijk binnen een korte tijd steeds minder relevant. Ik raad aan om bij de kleine podcasters van de publieke omroep te beginnen, deze zijn immers makkelijker benaderbaar en kunnen zelf een goede start gebruiken. Vaak hebben ze een eigen website, Linkedin pagina of Twitter waar ze goed bereikbaar zijn. Door met wat kleinere podcasters te beginnen kun je je ook verder ontwikkelen in je gespreksniveau. Je krijgt betere connecties en je wordt vaker uitgenodigd door de opgebouwde relaties. Begin met mensen te contacteren uit jouw vakgebied of je iets kan toevoegen aan podcasts in hun omgeving. Probeer bijvoorbeeld een keer per maand te gast te zijn in een podcast, om zo jezelf te verbeteren in je spraakvermogen, je woordenschat en in discussiëren met andere mensen. Het zal je verbazen hoe veel je zal verbeteren na verloop van tijd.

In contact blijven

Zeker in een podcast van de publieke omroep heb je verschillende types. Advocaten hebben andere behoeftes in een podcast dan een bouwvakker bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je dus ook op de juiste manier met de luistaar in contact blijft. Dit kan via e-mail, social media of op je website. Een podcast community onderhouden zorgt ervoor dat je kunt opbouwen. Meer luisteraars zorgen weer voor meer luisteraars. Een podcaster die dit geweldig doet is Sam Harris.

Een interview houden bij een podcast van de publieke omroep

Wanneer de mogelijkheden eindeloos zijn, is het geen probleem om gasten te strikken voor je de podcast. Omdat de mogelijkheden helaas niet eindeloos zijn. is het verstandiger om eerst te kijken naar wat voor soort gast bij je content past en op basis daarvan ze uit te kiezen. Het is ontzettend leuk om bijzondere gasten aan tafel te hebben maar dat betekent nog geen succes. Als je een podcast hebt dat voornamelijk over architectuur gaat, is het niet logisch om Gerard Joling uit te nodigen om erover te praten. Daarentegen zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten. Bij het kiezen van een gast voor je podcastinterview moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek?

Het interview op gang brengen.

Het begin van een podcast is aftasten. Je wilt dat je gast zich op z’n gemak voelt en bereid is om zichzelf volledig bloot te geven in het gesprek. Wanneer de microfoon nog niet aanstaat, geef jou en de gast op z´n minst 10 minuutjes om even te praten, maak zo nodig wat aantekeningen wat opvalt in het gesprek. Misschien dat je “on the fly” direct wat extra gespreksonderwerpen vind waar je in de daadwerkelijke opname op kan herpakken. Meer lezen, bekijk onze diepere materie over een goed podcast interview houden van de publieke omroep. Zorg er voor dat, wanneer je het gesprek gaat opnemen, het gesprek al op gang is. Zo kun je sneller tot de kern van het gesprek komen, zonder af te tasten op welke manier je je gast benaderd. Zeker bij een podcast van de publieke omroep zul je specialisten of ervaringdeskundigen hebben die soms wat moeilijker benaderbaar zijn.

Onverwachtse wendingen.

Een gesprek kan plotseling een nieuwe wending krijgen (positief en negatief) wanneer de reactie op bepaalde antwoorden of vragen niet als verwacht kwamen. Dit kan zowel goed of slecht zijn voor het gesprek en is het dus belangrijk dat je op leert anticiperen op de signalen.

Positieve wendingen in podcastinterview.

Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan en eventueel een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol en moet je als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.

Vragen in blokken opdelen.

Je kunt je vragenlijst indelen in blokken van belangrijk, minder belangrijk en niet zo belangrijk. Zo weet je dus precies welke vragen je hoe dan ook beantwoord wilt hebben. Door het van te voren in te delen bespaar je je focus en kun je deze volledig richten op je gast en het geprek. Je kunt de vragen die je niet meer kan stellen doorstrepen zodat je later in het gesprek niet onnodige tijd besteed aan minder waardevolle vragen.

Negatieve wending in podcastinterview – wees er op voorbereid.

Ook al gebeurt dit zelden, kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je bedenkt voor je gast, zul je even moeten nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je je er wel aan wilt wagen.

De houding in het podcast gesprek

Voornamelijk bij gesprekken die een journalist-achtige houding hebben zul je meer in deze situaties komen. Een podcast met specialisten van de publieke omroep kun je door sterke meningen in een spiraal belanden. Als je dus van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je genoeg materiaal hebt om het gesprek om te leiden. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview wordt gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *