Een museum podcast – wanneer kunst écht tot leven komt.

Het luisteren en kijken naar een musea podcast.

Er is geen sector die meer baat heeft bij een podcast dan de museum sector. Je hebt het zelf waarschijnlijk kunnen ervaren tijdens een museum bezoekje. Je krijgt een headset waarmee je audio informatie kunt inschakelen bij kunstwerken. Deze opnames bij een museum kun je beschouwen als een podcast. Audiobestanden die informatie geven over een bepaalde gebeurtenis of object. Zelf ben ik altijd dolblij met deze audiofragmenten, kort en duidelijk. Voor het museum is het eerst een korte investering maar verdient dit dubbel en dwars weer terug. Wanneer de opnames namelijk zijn gemaakt, komen er daarna geen extra kosten. Zolang je de apparatuur zoals headsets niet meerekent natuurlijk.

Waarom niet op Spotify?

een musea podcast over beelden of kunstwerken.

Daarom vraag ik me vaak af waarom een online podcast niet wordt gezien als een gat in de markt voor museum. Alle faceten die je nodig hebt worden namelijk geboden op vrijwel alle platforms.
De artwork kan een hoge kwaliteit foto zijn van het kunstwerk. Of je zet een link in de shownotes naar de website waar de foto’s in een gallerij staan.
Zeker in deze coronacrisis leek dit het juiste het beste moment om hiermee te beginnen. Een voorbeeld van een museum die hier nu net mee is begonnen is het Museum van de Verwondering. Hoewel ze pas recent zijn begonnen zie je hoe interessant deze manier van verhalen vertellen.  

Social pressence & de community

Dit is misschien voor sommige mensen een ongewenste tip, toch is het hebben van een ‘social pressence’ uiterst belangrijk voor je podcast. Het gaat hierbij niet zozeer om het promoten van de content in je podcast maar wel om het onderhouden van je community. Veel podcasters zullen in het begin niet meteen wekelijks een podcast maken. Dit kost immers veel tijd en geld om te verwezelijken en als er nog geen inkomsten worden gegenereerd wordt het al gauw een dure hobby. Daarom is het wel belangrijk dat je contact houd met je groeiende community.

Het promoten van een museum podcast.

een musea podcast over schilderijen.

Het zal voor een beginnende podcaster lastig zijn om in het begin naamsbekendheid te creëren. Door je eigen kwaliteiten prijs te geven bij andere kun je voor meer tractie zorgen naar jouw eigen programma. In de podcastwereld komen podcasters vaak bij elkaar op bezoek om hun kennis te delen met een ander publiek. Ook kunnen ze hiermee hun eigen podcast promoten. In de muziekwereld is dit al een lange tijd een trend, waarbij hip-hop artiesten samenwerken met popartiesten om zo de communities met elkaar te kruisen. Op deze manier vind je nieuw publiek die voorheen nog niets van je gehoord hebben.

Bij andere museum podcast op bezoek

Het is niet altijd even gemakkelijk om een podcast over museum. Ik raad aan om bij de kleine podcasters over museum te beginnen, deze zijn immers makkelijker benaderbaar en kunnen zelf een goede start gebruiken. Vaak hebben ze een eigen website, Linkedin pagina of Twitter waar ze goed bereikbaar zijn. Door met wat kleinere podcasters te beginnen kun je je ook verder ontwikkelen in je gespreksniveau. Je krijgt betere connecties en je wordt vaker uitgenodigd door de opgebouwde relaties. Begin met mensen te contacteren uit jouw vakgebied of je iets kan toevoegen aan podcasts in hun omgeving. Probeer bijvoorbeeld een keer per maand te gast te zijn in een podcast, om zo jezelf te verbeteren in je spraakvermogen, je woordenschat en in discussiëren met andere mensen. Het zal je verbazen hoe veel je zal verbeteren na verloop van tijd.

In contact blijven

Zeker in een museum podcast heb je verschillende types. Advocaten hebben andere behoeftes in een podcast dan een bouwvakker bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je dus ook op de juiste manier met de luistaar in contact blijft. Dit kan via e-mail, social media of op je website. Een podcast community onderhouden zorgt ervoor dat je kunt opbouwen. Meer luisteraars zorgen weer voor meer luisteraars. Een podcaster die dit geweldig doet is Sam Harris.

Een interview houden bij een museum podcast.

De nachtwacht in een musea podcast.

Wanneer de mogelijkheden eindeloos zijn, is het geen probleem om gasten te strikken voor je de podcast. Omdat de mogelijkheden helaas niet eindeloos zijn. is het verstandiger om eerst te kijken naar wat voor soort gast bij je content past en op basis daarvan ze uit te kiezen. Het is ontzettend leuk om bijzondere gasten aan tafel te hebben maar dat betekent nog geen succes. Als je een podcast hebt dat voornamelijk over architectuur gaat, is het niet logisch om Gerard Joling uit te nodigen om erover te praten. Daarentegen zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten. Bij het kiezen van een gast voor je podcastinterview moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek?

Het interview op gang brengen.

Het begin van een podcast is aftasten. Je wilt dat je gast zich op z’n gemak voelt en bereid is om zichzelf volledig bloot te geven in het gesprek. Wanneer de microfoon nog niet aanstaat, geef jou en de gast op z´n minst 10 minuutjes om even te praten, maak zo nodig wat aantekeningen wat opvalt in het gesprek. Misschien dat je “on the fly” direct wat extra gespreksonderwerpen vind waar je in de daadwerkelijke opname op kan herpakken. Meer lezen, bekijk onze diepere materie over een goed interview houden over het museum. Zorg er voor dat, wanneer je het gesprek gaat opnemen, het gesprek al op gang is. Zo kun je sneller tot de kern van het gesprek komen, zonder af te tasten op welke manier je je gast benaderd. Zeker bij een museum podcast zul je specialisten of ervaringdeskundigen hebben die soms wat moeilijker benaderbaar zijn.

Onverwachtse wendingen.

Een gesprek kan plotseling een nieuwe wending krijgen (positief en negatief) wanneer de reactie op bepaalde antwoorden of vragen niet als verwacht kwamen. Dit kan zowel goed of slecht zijn voor het gesprek en is het dus belangrijk dat je op leert anticiperen op de signalen.

Positieve wendingen in podcastinterview.

Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan en eventueel een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol en moet je als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.

Vragen in blokken opdelen.

Je kunt je vragenlijst indelen in blokken van belangrijk, minder belangrijk en niet zo belangrijk. Zo weet je dus precies welke vragen je hoe dan ook beantwoord wilt hebben. Door het van te voren in te delen bespaar je je focus en kun je deze volledig richten op je gast en het geprek. Je kunt de vragen die je niet meer kan stellen doorstrepen zodat je later in het gesprek niet onnodige tijd besteed aan minder waardevolle vragen.

Negatieve wending in museum podcast interview – wees er op voorbereid.

Ook al gebeurt dit zelden, kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je bedenkt voor je gast, zul je even moeten nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je je er wel aan wilt wagen.

De houding in het podcast gesprek

Voornamelijk bij gesprekken die een journalist-achtige houding hebben zul je meer in deze situaties komen. Een podcast met specialisten over het museum kun je door sterke meningen in een spiraal belanden. Als je dus van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je genoeg materiaal hebt om het gesprek om te leiden. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview wordt gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven.

Een rustige omgeving voor het beste resultaat

Als er iets is waar ik mij al jaren hard voor maak zijn het goede (audio) kwaliteit van podcasten. Grote podcasters kunnen de apparatuur opsturen naar de gasten maar het gros van de podcaster heeft deze luxe niet. Wil je geweldige audiokwaliteit en eventeel daar een goede video erbij maken, zoek het bij een studio naar keuze. Je hebt geen zorgen over niet werkende apparatuur en een ruimte is daar speciaal voor ingericht.

Waarom een ​​podcaststudio huren voor podcasting?

1. Bespaar tijd

Wanneer je een studio huurt, scheelt dat veel tijd. Naast een podcast over een museum zul je waarschijnlijk ook nog veel aan het werk zijn, een podcast opnemen is nou eenmaal veel werk. U moet een podcast van hoge kwaliteit opnemen om uw visie op een interessante manier over te brengen. En dat vereist een goede studio-opstelling en opname-accessoires. Maar als je je eigen studio bouwt, kost het je te veel tijd. Misschien besteed je ongeveer een maand of meer om alle podcastaccessoires te verzamelen en in te stellen.

Integendeel, een gehuurde podcaststudio geeft je alle nodige accessoires met een perfecte omgeving om podcasts van hoge kwaliteit op te nemen.

2. Geen eigen investering

Het opzetten van uw studio voor podcasting kan erg duur zijn. Er is een aanzienlijk bedrag nodig om je hele studio op te zetten. Podcast-accessoires zoals bewerkingssoftware, microfoon, meubelstukken, opnamemedium, akoestiek en meer zijn vereist. Als u niet kunt investeren, zal uw studio niet zo effectief zijn als u wenst. Huren lijkt een perfecte oplossing om een ​​klein bedrag te investeren om de beste akoestiek en accessoires voor podcasting te krijgen.

3. Betere geluidskwaliteit

Zonder de juiste ervaring is het een uitdaging om de juiste audiokwaliteit te creëren die indruk zou maken op het publiek. Maar de studio’s die hun diensten aanbieden, investeren hun expertise in akoestiek en geluidskwaliteit om een ​​perfecte omgeving te creëren. Daarom is een kant-en-klare studio logischer om de meest effectieve geluidskwaliteit te verkrijgen bij het opnemen van podcasts.

Waar of voor wie kan je een studio voor gebruiken voor een podcast over museum?

Workshops en trainingen

Audio opnames voor games

Journalisten

Online nieuwszenders en kranten

Audio opnames voor museum

Vooropgestelde omroepen zoals treinen, bussen en trams

Voice overs voor pretparken

Zoom gesprekken voor besprekingen

Audio opnames voor reclames

Vooropgestelde of live online presentaties

Interviews voor TV of radio (zonder rondlopende kinderen en andere geluiden)


Heb je zelf ideeen over het inrichten van je podcaststudio maar wil je hulp? Contacteer ons voor vragen of kijk bij onze rekenmodule hoe we jouw ruimte prachtig kunnen inrichten door absorptiepanelen te installeren.

Een voorbeeld zoals de podcast eruit kan zien/horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *