Freelance podcast editor nodig? Podcast editing binnen 48 uur.

Een freelance podcast editor nodig voor je bedrijf? Wij kunnen op meerdere manieren het bedrijf ondersteunen en de lasten te verlichten. Waar hebben we ervaring mee? Een kleine opsomming van wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen:

Onze podcast studio op locatie
  • Podcast editing voor bedrijven binnen 48 uur
  • Originele podcastmuziek maken voor het bedrijf (voorbeelden)
  • Podcast opnemen op locatie (voorbeeld)
  • Gratis advies geven over de beste podcast apparatuur
  • Video podcast bewerking in Adobe Premiere
  • Voice over (door ons aangeleverd of in eigen beheer) opnames in de studio
  • Altijd bereikbaar, ook ’s avonds en in het weekend

Wat doet de freelance podcast editor met de opname?

Voordat de freelance podcast editor begint met bewerken luistert die de hele podcast een keer helemaal door. Dit voelt overbodig maar het zal je verbazen hoe belangrijk het is om het grote plaatje eerst voor je te kunnen zien.

Stappenplan

  • Met een kladblok naast zich schrijft de freelance podcast editor opvallende dingen op, de goede en de misschien wat mindere.
  • Vervolgens kijk die naar het audio bestand en haal grote stiltes eruit. Bijvoorbeeld wanneer mensen wat drinken pakken of naar het toilet toe gaan.
  • De audio speelt af en de freelance podcast editor luistert naar het ritme van de persoon die praat. Sommige podcastgasten zijn natuurlijke sprekers en sommige hebben het wat moeilijker. Wanneer die hiervoor toestemming krijg, probeert die de “overbodige” informatie, zoals veel stiltes, stammelingen of herhaalde zinnen weg te halen.
  • In andere gevallen probeert die zo min mogelijk het ritme van de podcast te bepalen door het te bewerken. Vooral wanneer de podcastgasten natuurlijke sprekers zijn en goed uit hun woorden komen. Wij kunnen garanderen dat dit zo veel lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

De stemmen naar voren laten komen en ruis analyseren

De stappen hiervoor zijn vooral arbeidsintensief werk maar heeft weinig ruimte voor creativiteit. Deze fase is te vergelijken met koken. Zie de eerdere stappen als het snijden van de groentes en het vlees en aanbakken. De stemmen naar voren laten komen en ruis weghalen kun je zien als het specerijenkastje waardoor je meerdere smaken kan toevoegen. De meest gebruikte “smaken” in audio mixen zijn als volgt:

  • Equalizer (EQ)
  • Compressie (Compression)
  • Verzadiging (Saturation)
  • Ruisonderdrukking (Noise Reduction)
  • Reverb (Galm)

Equalizer

Egalisatie – of EQ – is een van de meest bekende vormen van audioverwerking bij een freelance podcast editor. Met EQ kun je het volumeniveau van een frequentie (of bereik van frequenties) binnen een geluid aanpassen. HIerdoor kun je op zijn beurt een geluid – of soms zelfs hele nummers – van zijn onvolkomenheden genezen. Dit wordt gedaan door ongewenste frequenties af te snijden en / of andere te versterken. Dit allemaal om geluiden in balans te brengen zodat ze bij uw mix passen.
Simpel gezegd, compressie vermindert het dynamische bereik van een audiotrack door het volumeniveau van de luidste delen te verlagen, dichter bij de zachtere segmenten van de track. Dit resulteert in een track met minder variaties in volume, van de microfoon tot het eindproduct.

Compressie

Compressie is misschien wel het meest lastigste om goed uit te leggen. Zelfs veel professionals vinden het soms moeilijk om dit aan andere uit te leggen.

Threshold (de drempel)

De threshold stelt het decibelniveau (dB) in waarop de compressor überhaupt begint te werken. Stel, we stellen de drempel in op -15 dB, dan zou compressor pas worden geactiveerd als het boven de -15db komt. Het signaal wordt met een hoeveelheid gecomprimeerd, dit wordt aangeduid als ‘ratio’.

Freelance podcast editors nemen altijd hun eigen apparatuur mee.

Ratio (de verhouding)
Als we het hebben over ‘ratio’, bedoelen we hoeveel we precies willen dat de audio wordt gecomprimeerd boven de threshold. Hoe hoger de ratio, hoe meer compressie wordt toegepast. De ratio is vaak hetgeen waar de de freelance editor een podcast gaat bewerken op smaak, dit hangt af hoe fijn je een hevig gecomprimeerde stem vindt.

Een voorbeeld:

De laagst mogelijke verhouding is 1: 1, wat betekent dat er geen enkele compressie wordt toegepast.
2:1 betekent dat voor elke 2 dB het signaal boven de drempel komt, de compressor 1 dB output levert.
Een verhouding van 4: 1 betekent precies hetzelfde, alleen in hogere termen. Dus voor elke 4 dB dat het signaal boven de drempel komt, geeft de compressor 1 dB output.

Attack (startsignaal)

De ‘attack’ verwijst naar de hoeveelheid tijd die de compressor nodig heeft om op het audiosignaal te reageren. En de maximale ratio te bereiken zodra de drempel is overschreden, aangeduidt in milliseconden (ms).
Als je een snelle attack instelt, zorgen we ervoor dat eventuele pieken of transiënten van het signaal erg snel volledig worden gecomprimeerd. Een langzamere attack laat de pieken en transiënten door, maar de audio die volgt wordt gecomprimeerd.

Vrijlating (Release)

De ‘release’ is de tijd die de compressor nodig heeft om te stoppen zodra het audiosignaal onder de drempel is gedaald. Een snelle release kan onnatuurlijk klinken – het audiosignaal valt hierdoor namelijk erg snel weg. Daarom zal een langzamere, geleidelijke vermindering aangenamer zijn voor het oor van de freelance podcast editor .
Saturation
Als je het over kunst hebt, betekent verzadiging de hoeveelheid heldere, onverdunde kleur in een schilderij of foto, meestal kleuren die vrij intens en niet gearceerd zijn (de Latijnse wortel saturatus betekent vullen, verzadigen of doordrenken). Zie daarom saturation als een functie om een signaal (de stem) voller, rijker en meer verzadigd te laten klinken.

Noise Reduction

Ruisonderdrukking vermindert constante achtergrondgeluiden, zoals gebrom, gefluit, gejank, gezoem en “gesis”, zoals gesis op een band, ventilatorgeluid of FM/webcast-draaggolfruis. Het is niet geschikt voor individuele klikken en ploppen, of onregelmatig achtergrondgeluid zoals van verkeer of publiek. Daar zijn andere functies voor!
Om ruisonderdrukking te gebruiken, heb je een regio in de geluidsgolven nodig die alleen de ruis bevat die u wilt verminderen.
Houd er rekening mee dat het onmogelijk kan zijn om een bevredigende verwijdering te krijgen als het geluid erg luid is, het geluid variabel is, de muziek of spraak niet veel luider is dan het geluid of wanneer de geluidsfrequenties erg lijken op die van de muziek. of spraak.

Reverb

De reden waarom de freelance podcast editor als laatst met de reverb aan de slag gaat is omdat dit niet voor iedereen relevant zal zijn. Bij slecht geïsoleerde ruimtes, is het absoluut niet de bedoeling dat je dit toepast bij een podcast bewerken. Dit is alleen van belang bij goed geïsoleerde ruimtes. Een compleet “dode” stem is namelijk ook niet prettig om naar te luisteren. Hier een kleine beschrijving van een moeilijk begrip.

De beschrijving van reverb

Reverb is geen probleem voor de freelance podcast editor.

Reverb ontstaat wanneer geluidsgolven (de stem) van een geluidsbron (een persoon) weerkaatsen op oppervlakken in een kamer. De stem veroorzaakt (door middel van geluidsgolven) een groot aantal reflecties tegen de muren en komen terug in je oor. Vaak merk je de galm niet in kleine kamers maar zodra je in een grote orkestzaal staat wel. Gek genoeg is dit hetzelfde principe. Het resultaat wordt vergroot in grotere kamers waar het lijkt alsof het geluid doorgaat nadat de bron (de stem) is gestopt. Hoe groter de kamer, hoe groter de potentiële nagalm. Waarom zouden we dit effect willen nabootsen? Om de natuurlijke galm van elke kamer waarin we ons bevinden te veranderen of te overdrijven.


Hersenen zijn trouwens redelijk goed in het automatisch “afstemmen” van een flinke hoeveelheid van nagalm. die wordt geïnterpreteerd als achtergrondruis. Ooit gehoord van het “Cocktailparty-effect”? Dit gaat over ons vermogen om ons te concentreren op een enkel gesprek in een zee van babbelende mensen.
Hiervoor hebben we echter beide oren nodig. Als je een beter gevoel van natuurlijke galm in een ruimte wilt krijgen, kun je in je handen klappen en luisteren naar hoe het uitdooft.