Hoe vaak moet ik een podcast uitbrengen? Maakt het wat uit?

Dat hangt af van je onderwerp en het doel van de podcast. Het is belangrijk dat je kwalitatieve podcasts uitbrengt. Daarom wil je ook niet een podcast gaan opnemen omdat je het gevoel hebt “dat het moet”. Een podcast uitbrengen wordt vaak

Een dagelijkse podcast uitbrengen (BNR)
  • Per dag een podcast uitbrengen.
  • Per week een podcast uitbrengen.
  • Per twee weken een podcast uitbrengen.
  • Per maand een podcast uitbrengen.

opgenomen en online gepubliceerd. Aan de hand van een paar voorbeelden geef ik je een aantal ideen wat voor jouw podcast goed kan werken. Bij sommige podcasts zit er een idee achter waarom zij kiezen voor de timing van de publicaties.

Hoe doen andere podcasts dit?

Per dag een podcast publiceren

Een voorbeeld voor een dagelijkse (Nederlandse) podcast is ‘BNR’. BNR staat bekend om het podcast uitbrengen op een dagelijkse basis. De onderwerpen gaan elke dag over een nieuw onderwerp of het gesprek van de dag. Wel is het goed om te onthouden dat BNR een groot bedrijf is met meerdere journalisten en sprekers. Hierdoor zijn ze in staat om diverse onderwerpen aan te kaarten met een hoge kwalitatieve waarde.

Per week een podcast publiceren
Een weekelijkse podcast uitbrengen (No Such Thing As A Fish)

Sinds een aantal jaar luister ik ‘No Such Thing As A Fish’, dit is een podcast waar de vier “QI-elves” hun favoriete feitjes van de afgelopen week vertellen aan elkaar. QI was een programma waar allerlei feiten werden verteld in de vorm van een quizshow. De presentator hier was voor een lange tijd Stephen Fry en de personen die de feitjes opzochten voor elke aflevering waren de vier personen van de podcast. Er is nog geen enkele week geweest in de afgelopen 3 jaar dat er geen aflevering werd gepubliceerd. Zo hebben ze mijn vertrouwen gekregen en kijk ik er elke vrijdag naar uit.

Een podcast per twee weken uitbrengen
Een twee wekelijkse podcast uitbrengen (The Common Descent podcast)

Vaak zie ik, hoe frequenter zij een podcast uitbrengen, des te minder zware onderwerpen worden aangekaart. Bij dagelijkse en wekelijkse podcasts zie je vaak dat er vaker meningen in verwerkt worden en dat ze dat paren met hun algemene kennis over het onderwerp. Zodra je minder vaak een podcast kunt uitbrengen, verwacht de luisteraar ook dat, wanneer je iets uitbrengt, ze er iets moois voor terug krijgen. Een podcast die dat voor mij doet is de ‘Common Descent Podcast’.
Zij zijn David Moscato en Will Harris, paleontologen en wetenschapscommunicatoren,en praten graag over fossielen, evolutie en levensgeschiedenis. Elke aflevering van de podcast richt zich op een hoofdonderwerp waar de luisteraars om vragen, plus wat discussie over recent wetenschappelijk nieuws.

Het is niet gek dat ze elke week posten gezien de onderwerpen moeten worden onderzocht en vergt veel onderzoek om 2 uur (!) een programma te vullen vol met informatie. De podcast is een zekere aanrader maar een goede Engelse taalbeheersing is wel nodig.

Een podcast per maand uitbrengen
Een maandelijkse podcast uitbrengen (Lingthusiasm)

Waar een twee weekse podcast uitbrengen veel kwaliteit moet leveren, zie je bij een maandelijkse podcast dat dit vaker een genre specifieke podcast is. Zo ook de podcast ‘Lingthusiasm’. De twee presentatrices maken elke derde donderdag van de maand een podcast over (Engelse) taal. Om je een beetje een idee te geven van de onderwerpen hier een beschrijving van een van de afleveringen.

“Blick” is geen woord Engels. Het klinkt alsof het zou kunnen zijn, als iemand je de betekenis ervan zou vertellen. “Bnick” bevat Engelse klanken, maar op de een of andere manier voelt het niet erg waarschijnlijk als een Engels woord. “Lbick” en “Nbick” lijken zelfs nog minder waarschijnlijk. Wat gebeurt hier?

In deze aflevering worden uw gastvrouwen Lauren Gawne en Gretchen McCulloch enthousiast over het onderliggende patroon achter hoe geluiden in verschillende talen bij elkaar passen, wat we taalkundigen sonoriteit noemen. We kunnen klanken in een rij plaatsen – of langs de trappen een berg op – afhankelijk van hoe sonoor ze zijn, en dit laat ons toe om te vergelijken en te contrasteren hoe talen hun lettergrepen samenstellen. Ook een ongelooflijk raar geval, de letter S heeft iets bijzonders. Luister de aflevering voor het hele verhaal.

Tot slot

Ik vind het belangrijk dat je de kwaliteit elke keer een podcast kunt uitbrengen naar je luisteraar. Dat ben je aan ze verplicht. Zij maken nou eenmaal tijd in de dag vrij om naar jouw podcast te luisteren. Tijd is kostbaar. Het maakt niet uit of dit nou dagelijks, wekelijks of maandelijks is. Ik ben geinvesteerd in de podcasts die ik luister en zo bouw je een goede relatie op met je luisteraars. Dat is het ultieme goud.

Wil je de ontwikkelingen zien in de podcastindustrie in 2021? Bekijk hier onze visie op het aankomende jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *