Video podcast opnemen – alles wat je moet weten.

We maken het niet mooier dan dat het is, een podcast video opnemen kan aardig complex worden als je er weinig ervaring mee hebt. Om een goede video op te nemen zul je eerst de basis moeten kennen om zelf aan de slag te gaan. In dit artikel wil ik je de basis meegeven om zelf aan de slag te gaan. Mocht dit toch een te grote kluif worden om zelf te doen helpen wij graag met de podcast video opname.

Als we het hebben over de video podcast zijn er een paar aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder een kleine inhoudsopgave waar we het over gaan hebben.

  • Is een video podcast opnemen nodig?
  • De camera’s en standaarden
  • De camera positie’s
  • De lichten
  • De podcast video opnemen en bewerken

Is een video podcast opnemen nodig?

Podcasting is nog steeds in toenemende mate, er worden ook steeds meer video podcasts opgenomen. Veel mensen doen mee aan de hype, maar wat levert het extra werk op? Een video opnemen moet met de juiste redenen worden gedaan, niet omdat andere het ook doen. Een goede reden is bijvoorbeeld dat je met de video het Youtube publiek wilt bereiken die minder op Spotify actief is. Een andere reden kan zijn omdat je de audio wilt ondersteunen met beeldmateriaal om de informatie nog meer lading te geven.

Een video podcast opnemen is ook verstandig als de chemie tussen de presentatoren ontzettend fijn is om naar te kijken. Een mooi voorbeeld vind ik hierbij De Derde Helft, een podcast over de Eredivisie. Normaal gesproken houd ik helemaal niet van ‘entertainment podcasting’ maar voor deze heren maak ik een uitzondering. De podcast kijk ik op Youtube omdat de chemie tussen deze heren beter op beeld overkomt dan alleen via audio.

Het is dus een een persoonlijke overweging of er video moet worden opgenomen voor de podcast. Mocht je zelf nog twijfelen om met video podcasting te beginnen, stuur ons dan een Whatsapp berichtje rechtsonder in het scherm, we zullen je vrijblijvend helpen.

De camera's en statieven

Als je de keuze hebt gemaakt om door te zetten met video podcasting zul je de apparatuur moeten aanschaffen. Er zijn hier heel veel smaken en verschillende prijsklasses. Eerst is het handig om te kiezen met welk merk je wilt gaan werken. Wij raden aan om één van deze merken te kiezen bij het podcast video opnemen:

podcast uitbesteden aan professionals.

De juiste keuze is hier niet, ze hebben allemaal hun kwaliteiten en gebreken. Wij gebruiken driemaal Sony A6100 vanwege de 4K opname optie. Ze zijn relatief goedkoop (voor camera prijzen) en ontzettend functioneel. Koop wel twee of drie keer hetzelfde merk, zo blijft het beeld gelijk met elkaar. Elke camera heeft eigen lenzen en het kan zijn dat de verschillende merken andere soort lenzen meegeven bij aanschaf. Dit kan ervoor zorgen dat de beelden niet mooi op elkaar afgesteld zijn.

Welke statieven heb je nodig voor de camera’s? De meeste statieven zijn zo gemaakt dat elke camera erop past. Kijk altijd goed naar de specificaties of het statief de juiste heeft die de podcast nodig heeft. Als je de podcast staand opneemt heb je een hoger statief nodig dan wanneer je zittend de podcast opneemt. Hier is een lijst met alle denkbare statieven op een rij.

Camera positie's bij een podcast video opnemen.

Waar je de camera’s plaatst, hangt af van de structuur en plek waar de je de video podcast wilt opnemen. Sommige podcasters investeren in een ruimte die volledig is ingericht voor de podcast, terwijl andere bedrijven opnemen in het kantoor of een achterkamertje ergens. Het kan dus per situatie verschillen, maar dit zijn de basisprincipes die je eigenlijk altijd terug ziet in elke podcast.

Wide Shot: Het belangrijkste shot voor de podcast. De presentator en alle gasten in één shot. Dit shot is vooral belangrijk als het gesprek vaak heen en weer gaat, zo hoef je niet constant te schakelen tussen individuen. Zo houd je de editing rustig en wordt er niet chaotisch het beeld veranderd.
Hoofdschot voor elke gast (indien mogelijk): Bij een video podcast opnemen wordt een hoofdschot vaak gefilmd net onder de schouders – mocht je maar één extra camera hebben, zorg er dan voor dat je de camera positioneert op de gast. Zij zijn de ster van de show vanwege hun inbreng, de presentator hoeft alleen op het wide shot in dat geval. Heb je meerdere camera’s? Zorg er dan voor dat elke gast op dezelfde manier wordt gefilmd. Je wilt geen ingezoomd shot op de ene gast waarbij je de puistjes in detail kan beschrijven en een ver uitgezoomd shot van de andere gast of de presentator. Houd het simpel, zorg er bij individuele shots voor dat ze ongeveer 1/3 van het shot innemen in het midden van het beeld en zorg ervoor dat er nog wat ruimte boven het hoofd over is.

Podcast freelancer - Rick. Voor op locatie of online. Ook beschikbaar voor podcast workshop & evenementen.

De lichten, welke zijn essentieel?

Voor een goede podcast heb je professionele lichten nodig. De reden daarvoor is simpel, hoe meer licht er is des te mooier het beeld wordt op de camera. Dat heeft veel te maken met de ISO van een camera. In het kort, het is makkelijker om de lichtinval te dempen met de camera voor een mooier beeld dan licht bijdraaien wat resulteert in meer ruis in het beeld. Lichten kunnen al heel snel in kosten oplopen, maar dat is niet nodig. Voor ongeveer 100/150 euro heb je een prima lichtset die ervoor zorgt dat je mooie shots kunt maken.

Bij de plaatsing van de lichten moet je er vooral voor zorgen dat de schaduwen zo min mogelijk zichtbaar zijn. Schaduwen geven een duister en sinister beeld terwijl je juist een positieve uitstraling aan de podcast wilt geven.

Het plaatsen van lichten kan ook ontzettend creatief zijn, maar je zult eerst de basis moeten begrijpen en daarna kun je pas experimenteren. Hieronder veel voorkomende fouten die gebeuren bij een video podcast opnemen. Als je meer wilt weten kun je ons altijd even een berichtje sturen om advies te vragen.

De podcast video opnemen en bewerken

Het bewerken van de video podcast kan nogal een gedoe zijn voor velen. Het is makkelijk om een podcast op te nemen maar om de juiste keuzes in de nabewerking te maken is een vak apart. Wij werken met Adobe Premiere om de content van onze klanten te bewerken. Dat is ook voor andere het meest gebruikte programma.

Wanneer we alle bestanden hebben ontvangen synchroniseren we alle beelden naar een multi camera sequence en passen we colorgrading toe op alle camerabeelden. Tot slot zetten het het logo aan het begin en eind van de podcast met ons eigen gemaakte podcast intro.

Hopelijk geeft dit artikel wat meer duidelijkheid over de wereld van video podcast opnemen, het is een leuke bezigheid waar verschillende expertises bij komt kijken. Wil je zelf een video podcast beginnen maar je hebt nog steeds veel vragen? Stuur ons gerust een berichtje. We helpen graag met de opbouw van de video podcast en nemen graag de bewerking van de video van jullie over, daar gaat voor een beginner namelijk veel tijd in zitten!