Is de Blue Yeti microfoon een goede keus voor podcasts?

De Blue Yeti X microfoon voor podcasts.
De Blue Yeti X


Vaak hebben podcasters al onderzoek gedaan voordat ze bij mij komen en vragen ze of de Blue Yeti microfoon goed is voor podcasts. Mijn korte antwoord daarop is “er zijn betere keuzes”. Voordat je verder leest wil ik graag duidelijk maken dat dit mijn professionele opinie is en aan de hand van voorbeelden mijn punt duidelijk probeer te maken. Sommige mensen vinden deze microfoon wel erg goed klinken en zijn daarom absoluut geschikt om mee op te nemen.

Dit artikel is er omdat Blue Yeti inmiddels is uitgegroeid tot de standaard van veel podcasters en youtuber’s. Wanneer je naar de beste podcast microfoons zoekt komt Blue Yeti altijd als eerst naar voren voor podcasts. Dat is eigenlijk vreemd als je kijkt naar de kwaliteit van de microfoon. Het is namelijk vooral de marketing in de podcast wereld die Blue Yeti erg goed doet.
Om uit te leggen waarom ik tot de conclusie kom dat de Blue Yeti microfoon niet goed voor podcasters is, geef ik hieronder wat algemene informatie over microfoons.

De twee soorten podcast microfoons.

Er zijn twee soorten microfoons die worden gebruikt voor podcasts:

– Dynamische microfoon
– Condensator microfoon

Nog meer informatie willen over de beste podcast microfoon, zie hier het uitgebreide artikel.

De condensator podcast microfoon (zoals de Blue Yeti microfoon voor podcasts) wordt voornamelijk in studio’s gebruikt vanwege hun detail en nauwkeurigheid. Deze microfoons zijn populair om bij podcasts te gebruiken. Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig om de techniek erachter te begrijpen. Een condensatormicrofoon heeft aan de binnenkant een lichtgewicht membraan dat is opgehangen aan een vaste plaatje. Wanneer een geluid tegen het plaatje botst (doormiddel van geluidsgolven) veroorzaakt dit een bepaalde druk tegen het diafragma, waardoor het begint te trillen.

Techniek condensator podcast microfoon

Het dunne diafragma zorgt ervoor dat heel veel detail kan worden opgevangen. Omdat deze onderdelen klein en delicaat zijn zit er vaak een grote ijzeren kap omheen om de kans op beschadiging te verminderen. De kans dat condensator beschadigen is vele malen groter dan bij dynamische microfoons. Ook hebben de onderdelen door het kleine formaat een stroombron nodig om goed te werken. De stroombron zorgt ervoor dat de signalen die het diafragma binnenkrijgt worden versterkt zodat het door kan worden gestuurd. Hoewel dit meestal in de vorm van fantoomvoeding komt, is het niet ongebruikelijk om een ​​9v-batterij te gebruiken.

De condensator podcast microfoon zoals de Blue Yeti is geweldig te gebruiken bij podcasts. Ook bij het opnemen van akoestische gitaren maar zijn minder efficient bij grote dreunende geluiden. Ze kunnen heel ruimtelijk klinken doordat ze heel veel opvangen van de ruimte. Als je een zanger met een krachtige stem hebt of een groot dreunend geluid op de microfoon wilt zetten zoals drums, is de beste optie vaak een dynamische microfoon.

De dynamische microfoon

In tegenstelling tot condensatormicrofoons gebruikt een dynamische microfoon een draadspoel. Dit zit er om het signaal dat wordt gegeven aan het diafragma te versterken. Als resultaat is de output van een dynamische microfoon lager dan die van een condensator. Door de lagere output is het mogelijk om hevigere geluiden zoals snares, chrashes, blazers en andere harde geluidsbronnen op te nemen zonder dat de audio overstuur raakt. Ook krijgen ze vooral de geluidsgolven binnen die gericht staat tot ongeveer 30/50 cm afstand van de podcast microfoon.

Simpel gezegd, een dynamische microfoon is handig wanneer de akoestiek van de ruimte niet goed. Dit verminder je met een dynamische microfoon. De Blue Yeti zorgt er in tegenstelling voor dat je veel hoort op de achtergrond van de podcasts. Ook is de microfoon erg gevoelig voor geluiden die op de tafel gebeuren, zoals het aanstoten tegen een stoelpoot of een glas pakken van tafel.

Naast podcasts kun je dynamische microfoons ook goed gebruiken bij live optredens. De reden waarom de dynamische podcast microfoon vrijwel altijd worden gebruikt bij live optreden is dat ze ongelooflijk sterk zijn. De combinatie van een lage output en hun robuuste structuur maakt ze een “go-to” in vrijwel elke live setting. Want hoewel het niet ideaal is om een ​​microfoon te laten vallen, is de kans veel kleiner dat een dynamische microfoon beschadigt als je de microfoon laat vallen dan wanneer je een condensatormicrofoon laat vallen. Uit eigen ervaring kan ik garanderen dat een microfoon zoals een SM58 of SM57 na meerdere klappen tegen de grond geen kwaliteitsverschil was op te merken. Een dynamische microfoon heeft daarbij weinig tot geen onderhoud nodig. Als je er een redelijk niveau van zorg aan geeft zal hij zijn kwaliteit en prestaties een leven lang behouden.

Waarom is de Blue Yeti microfoon niet echt een goede podcast microfoon voor podcasts?

Hoewel de nieuwere versies van de Blue Yeti microfoon (Blue Yeti X) iets beter zijn dan dan vorige versie (Blue Yeti), zijn er betere alternieven die niet veel meer hoeven kosten. Een youtuber die ik vaak kijk om meer kennis op te doen van microfoons staat hieronder:

De alternatieven

Als je iets meer kunt besteden aan een podcast microfoon zou ik aanraden om een Focusrite te kopen met een SM7b of een SM58. Met deze opzet heb je geweldig kwaliteit audio en gebruik je de industrie standaard voor podcasting. Vanaf dat moment heb je niets meer nodig en kun je jaren doorgaan.

Als je het toch fijn vindt om een usb microfoon te hebben raden wij de Shure MV7x aan. Deze is dynamisch en is vrijwel dezelfde prijs als de Blue Yeti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *