Een podcast organiseren – de ultieme handleiding.

Een podcast organiseren, hoe doe je dat nou het beste? Het zou zonde zijn als er stappen worden vergeten in het proces. We hebben daarom een handleiding gemaakt die de hele organisatie uitlicht. Het kan zijn dat in jouw geval sommige aspecten niet hoeft te regelen omdat er een podcast technicus zoals wij er zijn, toch zijn er nog heel veel extra dingen om rekening mee te houden. Een korte indeling van de onderwerpen waar we dieper op ingaan:

  • Wat is het bestaansrecht van de podcast?
  • Het selecteren van de gasten
  • Voorbereiding gesprek
  • Gespreksstijlen & karakter eigenschappen
  • Opname apparatuur, ruimte en techniek
  • Publicatie & marketing

Wat is het bestaansrecht van je podcast?

Als je iets meeneemt van dit artikel, laat het dan dit zijn: veel te vaak krijgen we bedrijven bij ons met het idee om een podcast te organiseren. Als we vragen naar het langetermijn visie krijgen we zelden een uitgezet plan.
We worden verwend met podcasts, we zullen dus meer moeite moeten doen om de aandacht van de luisteraar te houden. De keiharde waarheid is dat we vaak niet zo grappig, interessant of entertainent zijn als we denken. Het kost veel tijd en moeite om een geweldige podcast te maken die een community kan bouwen. Een paar podcasts zijn succesvol geworden omdat ze een “leuke babbel” hebben, maar dit is een fractie in de podcast industrie. Neem de luisteraar – en dus ook deze vraag – zeer serieus als je een goed beluisterde podcast wilt maken. Wanneer de luisteraar hoort hoeveel aandacht en tijd erin is gestoken, zullen ze steeds vaker terugkomen.

Wie zijn je luisteraars?

Om te weten wat je de luisteraar wilt meegeven, zul je eerst een demografie moeten maken met wie de ideale luisteraar is. Zijn dat mensen uit de randstand of plattenland? Wat is hun leeftijd? Welke hobbies hebben ze? Wat zijn de podcasts die ze wekelijks luisteren? Welke artiesten luisteren ze? Ga zo maar door. Hoe meer vragen je over de ideale fan kunt beantwoorden, des te betere keuzes je kunt maken in het organiseren van een podcast. Je kunt bij elke overweging bedenken wat de ideale fan het liefst zou willen, dat maakt keuzes maken een stuk gemakkelijker.

Waarom verdien jij hun kostbare tijd?

Het is een pijnlijke vraag naar essentieel om een geweldig verhaal te maken. Ik ben een groot fan van “Europa Draait Door”, ik luister het elke week en stop elke andere podcast als ze een nieuwe publiceren. Ze hebben mijn vertrouwen gewonnen door wekelijks een goede dosis humor maar vooral interessante informatie te geven over evenementen in Europa. Ik houd van Europa, muziek en wil alleen hoge informatie podcasts luisteren. Al deze elementen komen voor in deze podcast, zij verdienen mijn kostbare tijd en het heeft effect. Ze zijn al twee jaar op rij genomineerd voor de podcast awards.

Target Audience

We hebben het hier dus over je ‘Target Audience’, dit moet je definiëren voordat je verder gaat met het organiseren van de podcast. Er zijn genoeg plekken die je hiermee kunnen helpen. Dit is een pdf waar de target audience uitgebreid wordt behandeld. We gaan er verder niet veel dieper op in, er zijn nog andere onderwerpen aan te stippen. Wij willen jouw kostbare tijd ook goed gebruiken!

Het selecteren van de gasten

Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met podcasts opnemen raden we aan om de eerste gast iemand te laten zijn die je goed kent. Het gesprek komt zo makkelijk op gang en voel je een stuk meer op gemak. Als je al een paar gesprekken hebt gehad kun je kijken naar je netwerk welke gast iets nuttigs kan bijdragen aan de podcast, dat kan educatief maar ook zeker entertainment. Ben je een podcast organiseren over architectuur, dan zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten. We moeten alleen ook realistisch blijven dat je deze “A-class” gasten niet direct bij de eerste podcast aan tafel komt zitten.

Wat kun je doen om interessante nieuwe gasten te vinden?

De beste gasten zul je moeten verdienen door een community op te bouwen. Laten we het voorbeeld van Rem Koolhaas nog even vasthouden; deze gast is in het begin waarschijnlijk te hoog gegrepen in het begin. Een korte Google Search op zijn protégés en ik vind een lange lijst met relatief onbekende namen die experts zijn en gefascineerd door architectuur. Deze mensen zijn makkelijker om mee in contact te komen en staan meestal sneller open voor een mooi gesprek over hun vakgebied. Ze zullen zich eerder gevleid voelen dat je specifiek hun expertise en ideeën wilt horen. Op deze manier heeft de architect in kwestie een medium waarmee ze hun verhaal kunnen delen en jijzelf het interessante gesprek om met de community te delen.

Bij het kiezen van een gast voor wanneer je een podcast gesprek wilt houden moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek? Als je deze vraag niet goed kunt beantwoorden is het dus de vraag of het de juiste gesprekspartner is voor jouw podcast.
Voordat je begint de zoeken naar potentiële gasten, is het belangrijk dat de structuur helder is. Een template voor podcast workflow kan hierbij helpen om betere podcasts te organiseren.

Voorbereiding podcast gesprek organiseren

Een enkele gastheer en een eenzame microfoon of camera aan de voorkant. Solo-castshows zijn vaak gericht op een specifiek of gespecialiseerd onderwerp. Thema’s kunnen boek-/filmrecensies, reistips of filosofische kwesties zijn. Een van mijn favoriete solo-cast is een aflevering van Sam Harris over het begrijpen van de Islamitische Staat en volgers; waarom wij nooit als gelijken zullen worden gezien in hun optiek.

Het grote voordeel van een solo-cast-indeling is dat de timing en het organiseren van de podcast sessie volledig is in te delen op jouw manier. Dit biedt ontzettend veel flexibiliteit maar het benadrukt ook meteen belang voor de podcasthost om voorafgaand aan elke sessie adequaat onderzoek te doen. Een monoloog moet namelijk vol zitten met inhoud en moet je ook blijven boeien voor een x-aantal minuten.

Bij een solo-cast zal het vaak voorkomen dat je zelf de podcast opneemt. Daardoor zal alle voorbereiding ook op jouw schouders leunen. Het is het beste om een ​​solide, maar relatief eenvoudige installatie te kiezen die goede resultaten boekt.

Met twee personen een podcast gesprek voeren.

De meeste podcastluisteraars zijn bekend met shows voor twee personen of een 1-op-1-stijl. Deze vorm is gepopulariseerd door de vele tv en radio interviews die zijn gehouden door de jaren heen.

Shows voor twee personen zijn zo succesvol omdat ze bij elke opname een heen-en-weer gespreksstijl hebben. In veel gevallen is er een hierarchie waar één persoon de meeste vragen stelt en de ander die deze beantwoord. Er heerst meer rust omdat beide personen de ruimte kunnen geven voor elkaar. Hier kun je de podcastgast echt helemaal uithoren. Deze vorm werkt het best wanneer de gast expert is op een vakgebied waarbij het jouw taak als podcasthost is om de expert het in begrijpelijke taal aan de luisteraar geeft.

Met drie/vier personen een podcast gesprek dirigeren.

In dit formaat geldt deze rust dus niet. Bij drie of vier personen wordt het organiseren en structureren van de podcast al een stuk lastiger. Wanneer je gasten uitnodigt zijn dit vaak personen die graag praten over hun ervaringen, problemen en onthullingen. Als er twee of drie van deze personen aanwezig zijn, gaat het gesprek voeren regelmatig van hop naar her zonder een podcast host die de regie blijft houden. Deze vorm geeft veel risico’s, maar er zijn mensen zoals Jort Kelder die zo’n podcast kunnen dirigeren. Wanneer het op de juiste manier wordt uitgevoerd, biedt zo´n gesprek wel degelijk een aantal voordelen. Je krijgt meerdere opvattingen, karakters en kan de dynamiek laten floreren.

Met drie of vier personen een podcast gesprek voeren is, naast de technische overweging, een behoorlijke klus. Je moet de rust bewaren en altijd de leider zijn van het gesprek, helemaal wanneer je dominante personen in je podcast hebt. Een voorbeeld van hoe je een podcastgesprek kan voeren, als je iemand tegenover je hebt die dominater is dan jij, en finaal mis gaat hier. Het overkomt ook professionals..

Gespreksstijlen & karakter eigenschappen

Positieve wendingen in podcastinterview.

Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan. Hopelijk kun je ook een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol en moet je als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.
Je kunt je vragenlijst organiseren in blokken van belangrijk, minder belangrijk en niet zo belangrijk voor de podcast. Zo weet je dus precies welke vragen je hoe dan ook beantwoord wilt hebben. Door het van te voren in te delen bespaar je je focus en kun je deze volledig richten op je gast en het geprek. Je kunt de vragen die je niet meer kan stellen doorstrepen. Zodat je niet onnodige tijd besteedt aan minder waardevolle vragen.

Negatieve wending in podcastinterview.

Ook al gebeurt dit zelden, kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je je gast stelt moet je nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je er wel aan wilt wagen. Als je van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je de podcast zo weet te organiseren dat je een nieuwe weg in kan slaan met een andere vraag. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven.

Podcast apparatuur organiseren, ruimte en techniek

De beste podcast microfoon is de juiste ruimte.
Waarom beginnen we met de ruimte? Omdat dit het allerbelangrijkste is bij een podcast opname. Een goedkope microfoon in een goede ruimte is namelijk beter dan een dure microfoon in een slechte ruimte. 

Vandaar dat ik klanten vaak aanraad om een SM7b te kopen, dit is in mijn optiek de beste microfoon voor podcasting. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon. Het prettige bij deze microfoon is dat het voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en weinig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Het enige nadeel van deze microfoon is dat ze iets prijziger zijn dan andere microfoons die vele gebruiken bij podcasts. Ze kosten ongeveer 400 euro. Ik gebruik mijn SM7b al jaren zonder enig probleem. Ik kan je ook garanderen dat je na zo’n aankoop nooit meer hoeft te kijken naar andere opties, zo kun je langdurig de podcast blijven organiseren. Grote namen zoals Joe Rogan, No Such Thing As A Fish en Philip DeFranco gebruiken deze podcast microfoon al jaren en dit zijn podcasters met “diepe zakken”. Dat zij dus kiezen voor een microfoon die “maar” 360 euro is, zegt wat over de kwaliteit die deze microfoon kan bieden.

Mocht je deze aankoop niet kunnen maken maar heb je wel een podcast microfoon? – Probeer dan je ruimte te optimaliseren. Meubels en tapijten in je huis maken een ontzettend groot verschil in de akoestiek. Kies daarom voor een kleine ruimte waar veel gestoffeerde meubels liggen, dit zorgt ervoor dat de weerkaatsing van geluidsgolven worden gedempt en de akoestiek zal verbeteren. De juiste afstand van de microfoon kan ook al een hoop schelen, bekijk ons artikel over de proximity effect (nabijheidseffect) bij microfonen en hoe dit in je voordeel kan werken.

De podcast microfoon SM7B

Wat kan je verwachten van de editors als je de podcast ruimte gaat huren?

We beginnen eerst met alle informatie verzamelen voordat we de podcasts gaan opnemen. We krijgen hiermee een duidelijk beeld van hoe de podcast eruit gaat zien, hoe jullie het willen organiseren, wie de sprekers zijn en wat het doel van de podcast is.

Op de dag van de podcast opnemen komen wij een uur tot anderhalf uur van te voren naar de locatie. We zetten de beste standaards en microfoons op en controleren of het geluid geweldig klinkt. Tijdens de opnames is er een van onze technici achter de knoppen om er voor te zorgen dat alles in goede baan wordt geleid.

een podcast laten maken op locatie.

Wij raden aan om met maximaal 2 tot 3 gasten (excl. podcasthost) podcasts te laten opnemen. Bij meerdere gasten wordt het lastig voor de luisteraar om de focus te houden welke spreker aan het woord is.

Je kunt de podcast ruimte huren bij ons op locatie of wij komen bij jullie langs. Het kan toch voorkomen dat de locatie niet geschikt is, dat kan komen omdat er veel galm in de ruimte zit. Als het bedrijf is gevestigd in een loods is het niet verstandig om daar een podcast op te zetten bijvoorbeeld. Daarom is het ook mogelijk om podcast opnemen waarbij wij de ruimte opzetten op een door ons uitgekozen locatie. We hebben twee locatie’s die beschikbaar zijn.

Publicatie & podcast marketing organiseren

Een podcast publiceren is prima zelf te doen en bovendien gratis. Als je het in eigen beheer wilt uitbrengen zul je wel een klein beetje theorie moeten leren. Een podcast moet je uploaden op een RSS-feed. Een RSS-feed is een manier waarbij je een eigen “laadje” krijgt op het internet waardoor twee verschillende bedrijven met elkaar kunnen communiceren.

Stel je hebt een podcast gemaakt, dan upload je deze op een distributie platform. Een voorbeeld hiervan is Soundcloud. De RSS code kun je vinden in de metadata van de audiofile. Je kunt ook het distribueren uitbesteden. Dit kost maandelijks een klein bedrag, pas alleen wel goed op dat wanneer je stopt met betalen dat de podcasts online blijven staan.

Meer weten over het publiceren van een podcast? Kijk deze video.