Een podcast opnemen voor professionals – op locatie of online.

Waar moet je aan denken bij een podcast opnemen? We gaan in dit artikel onder andere de apparatuur, gesprek technieken en het nabewerken van deze bestanden. Eigenlijk dus alles over de voorbereiding, podcast opnemen en het publiceren. Een podcast maken kost veel tijd en moeite maar hopelijk zorgt dit artikel ervoor dat je een overwogen keus kan maken. Wil je meer informatie of gewoon even sparren over je ideeen; ons team is altijd in voor een praatje.

Kiezen voor USB of XLR microfoon?

Wanneer je begint met een podcast heb je podcast apparatuur nodig. Je hebt eigenlijk twee soorten microfoons als podcast appratuur. Een microfoon met USB-aansluiting en een microfoon met XLR-aansluiting. Wil je meer weten over het verschil, bekijk dat dan hier.

Het komt erop neer, begin je een podcast opnemen als hobby, kies dan voor een USB microfoon. Wil je de podcast met meerdere mensen doen en het als een project zien voor de langer termijn, kies dan voor een XLR-aansluiting. Hieronder alle faceten rondom podcast apparatuur. We beginnen met de twee soorten microfoons, vervolgens de interface en tot slot de kabels. 

Podcast apparatuur – de condensator microfoon

Condensator Podcast microfoon wordt voornamelijk in studio’s gebruikt vanwege hun detail en nauwkeurigheid. Deze microfoons zijn ook populair om podcasts mee op te nemen. Om het verschil goed duidelijk te maken is het handig om de techniek erachter te begrijpen. Een condensatormicrofoon heeft aan de binnenkant een lichtgewicht membraan dat is opgehangen aan een vaste plaatje. Wanneer een geluid tegen het plaatje botst (doormiddel van geluidsgolven) veroorzaakt dit een bepaalde druk tegen het diafragma, waardoor het begint te trillen.

Podcast apparatuur – de dynamische microfoon

In tegenstelling tot condensatormicrofoons gebruikt een dynamische microfoon een draadspoel om het signaal dat wordt gegeven aan het diafragma te versterken. Als resultaat is de output van een dynamische microfoon lager dan die van een condensator. Door de lagere output is het mogelijk om hevigere geluiden zoals snares, chrashes, blazers en andere harde geluidsbronnen op te nemen zonder dat de audio overstuur raakt. Ook krijgen ze vooral de geluidsgolven binnen die gericht staat tot ongeveer 30/50 cm afstand bij de podcast opnemen. Bij veel additionele geluiden helpt het om het focuspunt te centreren in de opname zonder dat andere geluidsbronnen het focuspunt verzwakken.

Naast podcasts kun je dynamische microfoons ook goed gebruiken bij live optredens. De reden waarom de dynamische podcast microfoon vrijwel altijd worden gebruikt bij podcast opnemen is dat ze ongelooflijk sterk zijn. De combinatie van een lage output en hun robuuste structuur maakt ze een “go-to” in vrijwel elke live setting. Want hoewel het niet ideaal is om een ​​microfoon te laten vallen, is de kans veel kleiner dat een dynamische microfoon beschadigt als je de microfoon laat vallen dan wanneer je een condensatormicrofoon laat vallen. Uit eigen ervaring kan ik garanderen dat een microfoon zoals een SM58 of SM57 na meerdere klappen tegen de grond geen kwaliteitsverschil was op te merken. Een dynamische microfoon heeft daarbij weinig tot geen onderhoud nodig, en als je er een redelijk niveau van zorg aan geeft zal hij zijn kwaliteit en prestaties een leven lang behouden.

Onze keus voor podcast microfoon: de SM7b

Deze microfoon is in mijn optiek de beste podcast apparatuur voor podcasting. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon. Het prettige bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en wenig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Welke interface kiezen als podcast apparatuur?

De interface is een externe geluidskaart die ervoor zorgt dat je computer het geluid van de podcast kan opnemen.

Je zult eerst moeten bepalen hoeveel gasten je maximaal bij het podcast opnemen gaat hebben in het aankomende jaar. Je kunt namelijk veel geld te veel uitbesteden of juist veel te weinig waardoor je in korte tijd in problemen kunt komen. We gaan hier er even van uit dat je podcasting professioneel wilt aanpakken en dus microfoon wilt met XLR-aansluiting voor podcast apparatuur. Hier zullen we ingaan op drie varianten: Alleen een presentator (jezelf dus), met één gast, met twee gasten en een optie voor +2 gasten.

Integenstelling tot wat je in veel artikelen leest, zijn er maar een aantal interfaces die het geld als podcast apparatuur waarmaken. Er is eigenlijk maar 1 merk die de beloftes waarmaken voor een degelijke prijs: Focusrite Scarlett. 7 jaar geleden kocht ik mijn eerste Focusrite tweedehands, 7 jaar na dato ben ik nog steeds in bezit van dezelfde interface zonder ooit problemen te hebben ervaren.

Een podcast gesprek houden

Een goed podcast gesprek houden begint bij een goede voorbereiding.

Waar sommige podcastinterviewers de fout in gaan, is jezelf te veel verdiepen in het onderwerp dat je wilt bespreken. Hoor ik dat nou goed? Jazeker, te veel voorbereiding kan er juist voor zorgen dat je luisteraars afhaken. Het is makkelijk om te vergeten dat je bij de podcast opnemen het maakt voor de luisteraar. Als de terminologie te ingewikkeld wordt, kunnen je luisteraars het niet meer volgen en stoppen ze met luisteren. Het is dus vooral een kwestie van balanseren.

Je moet genoeg kennis hebben om de goede vragen te stellen in het interview. Wanneer je een lang podcast gesprek moet houden, komt het weleens voor dat je gasten over onderwerpen praten waardoor jouw vragen irrelevant worden. Het is namelijk een beetje genant als je later in het interview dezelfde vraag stelt. Vooral wanneer je gast deze al eerder al beantwoordde. Doormiddel van een kladblod en de vragenlijst bij je op tafel te hebben, zorg je voor een goedlopend gesprek zonder herhaling. De vragen bij het interview blijven zo relevant en laat zien dat je luistert.

Is er überhaupt een structuur nodig?

Wat ik regelmatig hoor is dat bij het opnemen van de podcast, de podcasthost een velletje papier voor zich heeft en het lijstje afgaat zonder actief met het gesprek bezig te zijn. Er is geen “beste manier” om een podcast gesprek te houden. Een luisteraar houdt van enige consistentie maar zal je absoluut niet afrekenen als onderwerpen wat verschillen per gast. Voor de een is het namelijk interessanter om het onderwerp diversiteit vaker te laten terugkomen, waarbij het bij een andere gast beter kan zijn om het onderwerp familie vaker terug kan laten komen. De structuur van een podcast is prettig voor consistentie maar het kan ontzettend succesvol zijn om soms bewust een patroon te doorbreken door wat onverwachts te doen of te vragen. De luisteraar zal perplex staan van jouw manier van een podcast gesprek houden.

Een diamant in de oceaan

Nieuwgierig zijn is misschien het allergrootste voordeel wat je als kan hebben als gespreksvoerder. In het boek Writting Better Lyrics gebruikt Pat Patterson het voorbeeld van een diamant op de bodem van de oceaan. De oceaan is een metafoor voor het brein, wanneer je geweldige teksten wilt schrijven moet je door een oceaan van gedachten voordat je een geweldige tekst hebt. Hoe dieper je gaat, des te zwaarder het wordt om dieper te gaan. Uiteindelijk door veel inspanning (en training) kom je bij “de diamant”. Deze metafoor geldt ook voor een podcast opnemen, er zit namelijk altijd meer achter een verhaal.

Maak een community

Laat ze deel uitmaken van het verhaal, een community zou je het kunnen noemen. Een mooi voorbeeld die dit geweldig doen zijn de gebroeders Hank & John Green. Samen hebben ze meerdere razend populaire Youtube kanalen en hebben veel ervaring met podcast openemen. Ze hebben eenvaste kern genaamd “Nerdfighters”, uit de community “Nerdfighteria”. Zelf volg ik deze broers al jarenlang en je voelt echt de saamhorigheid tussen deze mannen en de volgers. Er moet nog een online community voorbij komen die het beter doet.Geef ruimte om te ademen.

Een podcast bewerken is niet altijd het meest “leuke” werk maar is wel noodzakelijk. Om de podcast tot een niveau te brengen dat het verdient, is er tijd nodig. Voordat ik de tools laat zien die wij gebruiken in ons werk, zal ik eerst wat uit de weg ruimen:Het stappenplan van een podcast bewerken en publiceren.

Het bewerken na het podcast opnemen

Hier een kleine samenvatting van een groter artikel op onze website. Meer weten over het bewerken van de podcast opname, Bekijk ons uitgebreid artikel over podcast bewerken na het opnemen.

  • Een professionele editor kan een goede podcast alleen maar beter maken
  • Een professionele editor kan een slechte podcast niet goed maken
  • Je kan je podcast verbeteren door je eigen podcast bewerken
  • Je kan je podcast verslechteren door je eigen podcast bewerken

In dit artikel probeer ik helder uit te leggen hoe je je eigen podcast moet bewerken. Een gedeelte van dit proces is smaak. Op dit gebied kan ik niet een duidelijk proces geven dus houd daar rekening mee. Het meest belangrijke is, is dat de inhoud altijd belangrijker is dan hoe mooi en strak alles klinkt.

Het ruwe audiobestand bij podcast opnemen

Er van uitgaande dat je de apparatuur beschikbaar hebt, zul je altijd beginnen met de podcast opnemen. We gaan in dit artikel er niet veel op in maar in de toekomst zullen we hier meer aandacht aan besteden. Wil je het beste resultaat krijgen uit microfoon, lees dan dit artikel over het nabijheidseffect (proximity effect).

De audio van het bestand opknippen

Voordat ik met bewerken begin luister ik de hele podcast een keer helemaal door. Dit voelt overbodig maar het zal je verbazen hoe belangrijk het is om het grote plaatje eerst voor je te kunnen zien.

Stappenplan

  • Met een kladblok naast me schrijf ik opvallende dingen op, goed en misschien wat minder.
  • Vervolgens kijk ik naar het audio bestand en haal grote stiltes eruit. Bijvoorbeeld wanneer mensen wat drinken pakken of naar het toilet toe gaan.
  • De audio speelt af en ik luister naar het ritme van de persoon die praat. Sommige podcastgasten zijn natuurlijke sprekers en sommige hebben het wat moeilijker. Wanneer ik hiervoor toestemming krijg, probeer ik de “overbodige” informatie, zoals veel stiltes, stammelingen of herhaalde zinnen weg te halen.
  • In andere gevallen probeer ik zo min mogelijk het ritme van de podcast te bepalen door het te bewerken. Vooral wanneer de podcastgasten natuurlijke sprekers zijn en goed uit hun woorden komen. Ik kan garanderen dat dit zo veel lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Een complete video voor editen in Audacity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *