Een goed podcast verhaal maken – de essentiële basis.

Bij een podcast verhaal maken komt veel meer kijken dan alleen een gesprek opnemen. We hebben honderden podcasts al voorbij zien komen in ons vak, inmiddels weten we dus aardig goed waar we het over hebben. Alleen al een echt goed gesprek vereist veel voorbereiding, kennis en ervaring. Wat komt er nou allemaal kijken bij een goed podcast verhaal? In dit artikel gaan we in op de basis principes van een goed verhaal.

Het begint met de reden: Waarom zou een luisteraar tijd aan jouw podcast moeten besteden? Een luisteraar gaat ook niet zomaar een kwartier naar een totaal onbekende luisteren zonder te weten wat zij er zelf uit gaan halen. Vervolgens maak je een concept en structuur van de podcast. Dan bepaal je welke gasten je wilt uitnodigen, wat is hun meerwaarde voor de podcast? Tot slot ga je aan de slag met de muziek en editing van de podcast.

Het podcast verhaal maken, wat wil je de luisteraar meegeven?

Als je iets meeneemt van dit artikel, laat het dit dan zijn. Veel te vaak krijgen we bedrijven of particulieren met het idee om een podcast verhaal te maken, zonder een lange termijn visie erop te hebben. We worden namelijk verwend met podcasts, we moeten dus ook meer moeite doen om de aandacht van de luisteraar te houden. Het is niet een gegeven dat mensen vrijwillig naar je blijven luisteren. Neem deze vraag dus zeer serieus als je een goed beluisterde podcast wilt maken.

Wie zijn je luisteraars?

Om te weten wat je de luisteraar wilt meegeven, zul je eerst een demografie moeten maken met wie de ideale luisteraar is. Zijn dat mensen uit de randstand of plattenland? Wat is hun leeftijd? Welke hobbies hebben ze? Wat zijn de podcasts die ze wekelijks luisteren? Welke artiesten luisteren ze? Ga zo maar door. Hoe beter je deze vraag kunt beantwoorden, des te betere keuzes je kunt maken in het podcast verhaal.

Waarom verdien jij hun kostbare tijd?

Het is een pijnlijke vraag naar essentieel om een geweldig verhaal te maken. Ik ben een groot fan van “Europa Draait Door”, ik luister het elke week en stop elke andere podcast als ze een nieuwe publiceren. Ze hebben mijn vertrouwen gewonnen door wekelijks een goede dosis humor maar vooral interessante informatie te geven over evenementen in Europa. Ik houd van Europa, muziek en wil alleen hoge informatie podcasts luisteren. Al deze elementen komen voor in deze podcast, zij verdienen mijn kostbare tijd en het heeft effect. Ze zijn al twee jaar op rij genomineerd voor de podcast awards.

Target Audience

We hebben het hier dus over je ‘Target Audience’, dit moet je definiëren voordat je met iets anders begint. Er zijn genoeg plekken die je hiermee kunnen helpen. Dit is een pdf waar de target audience uitgebreid wordt behandeld. We gaan er verder niet veel dieper op in, er zijn nog andere onderwerpen aan te stippen. Wij willen jouw kostbare tijd ook goed gebruiken!

Podcast structuur maken

Structureer een podcast in minstens drie delen. Er zijn drie podcast basisprincipes die elke aflevering heeft. Een intro, het gesprek waar alle inhoud in zit en een outro. Je kan ervoor kiezen om de podcast op te laten delen in verschillende stuken op basis van het formaat van de podcast maar over het algemeen moet de structuur van de podcast deze drie belangrijke elementen bevatten.

Intro: het intro zal nieuwe luisteraars vertellen wie je bent en waarom ze naar je podcast moeten luisteren. Het belangrijkste is vooral dat het podcast intro vooral vertelt voor welke personen de podcast aan is gericht, dit scheelt in het algoritme zodat de juiste mensen door blijven luisteren. Het kan een podcast verhaal maken of kraken als het niet bij de juiste luisteraars terecht komt.

De belangrijke inhoud: de primaire inhoud van de aflevering kan een gastinterview zijn, een monoloog – of een combinatie van verschillende vormen. Deze inhoud is meestal het langste deel van de podcast.

Outro: Het podcast outro is belangrijker dan menig mens denkt. Denk er dus niet al te makkelijk over, luisteraars vinden het belangrijk om een prettige afsluiting te hebben. Het beste is om een call-to-action te hebben, “ga naar TikTok, Instagram of andere social media om wekelijks op de hoogte te worden gehouden van ons laatste nieuws”.

Een template voor podcast workflow kan hierbij helpen.

podcast uitbesteden aan professionals.

De gasten uitkiezen

Het is makkelijk om te denken welke gast je in je podcast zou willen hebben, de realiteit is alleen dat ze soms onhaalbaar zijn (op het begin). In plaats daarvan is het verstandiger om eerst te kijken naar wat voor soort gast bij je content past en op basis daarvan ze uit te kiezen. Het is ontzettend leuk om bijzondere gasten aan tafel te hebben maar dat betekent nog geen succes. Als je een podcast verhaal gaat maken over architectuur, is het niet logisch om Gerard Joling uit te nodigen om erover te praten. Daarentegen zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten.

Op het begin zal je kleinere architecten uitnodigen maar op den duur klim je op de ladder. Bij het kiezen van een gast voor wanneer je een podcast gesprek wilt houden moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek? Als je deze vraag niet goed kunt beantwoorden is het dus de vraag of het de juiste gesprekspartner is voor jouw podcast.
Voordat je begint de zoeken naar potentiële gasten, is het belangrijk dat de structuur helder is.

Muziek maken bij een podcast verhaal

Een goed verhaal – voornamelijk in podcasts – heeft goede muzikale ondersteuning nodig. Luister maar een podcast zonder instrumentale ondersteuning, het heeft een groot effect op de kwaliteit. Wil je zelf graag alles zelf beslissen zijn er talloze sites om muziek voor te vindenm denk bijvoorbeeld aan:

Deze sites zijn redelijk voor sommige podcasts. Wil je een unieke podcast verhaal maken met een eigen stijl, laat ons meedenken en componeren zodat de podcast een eigen stijl creëert.

We maken als een van de weinige podcast editors van de Benelux originele podcast muziek voor onze klanten. Deze muziek wordt door niemand anders gebruikt en volledig afgesteld op het karakter van het bedrijf.

  • Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij vandaag nog contact op.
  • Wanneer we even kennis hebben gemaakt vragen we waar jullie bedrijf voor staat.
  • Ook vragen we een aantal referenties van wat voor podcastmuziek jullie waarderen.
  • Wij gaan aan de slag en binnen een paar dagen ontvangen jullie 2 of 3 jingles.
  • Een keuze wordt gemaakt en de jingle is vanaf dat moment van jullie!

Podcast teaser maken

De podcast teaser moet een sterk voorbode zijn van de podcast. Een korte indructie met de stijl, emotie en inhoud van de podcast. Het bedrijf moet dus de belangrijkste elementen van de podcast opnemen, zoals intro’s en outros, podcastmuziek en anderen belangrijke componenten van een goed podcast verhaal maken. Het is bijvoorbeeld een idee om een podcast teaser stukken een compilatie laat horen van diverse goede stukken uit het gesprek, de luisteraar weet welke onderwerpen worden behandeld en hoe zij daar mee omgaan. Je wilt ten alle tijden de aandacht van de luisteraar behouden.

Meteen naar de kern, geen tijd voor opvulling.

Een podcaster moet kunnen leveren als zij een podcast teaser maken voor het grote publiek. Je krijg vaak niet meer dan 2 minuten om je verhaal kenbaar te maken dus een teaser is belangrijker dan je op voorhand zou denken. Zorg ervoor dat je er niet te makkelijk doorheen loopt en meteen met alle belangrijke informatie komt. Daavoor is de teaser namelijk niet bedoeld.