Beste podcast. 7 Voorbeelden professionele aanpak

Elk kwartaal licht ik verschillende podcasts uit die ik op dat moment luister. Bij elke podcast vraag ik mezelf af ‘Neemt deze podcast mijn tijd serieus?’ en ‘Ben ik na het luisteren meer te weten gekomen over een specifiek onderwerp?’

Alleen als beide vragen worden beantwoord met “ja” ben ik bereid er langer naar te luisteren. Wanneer ik opzoek ben naar nieuwe podcasten, vind ik deze vragen essentieel om te bepalen of het het luisteren waard is.

De volgende podcasten staan niet op volgorde aangezien ze uitblinken op verschillende fronten. De podcasten zijn voornamelijk engels georiënteerd, in de toekomst zal ik ook meer nederlandse podcasten behandelen. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Wil je zelf je eigen podcast verbeteren of een nieuwe beginnen, kijk dan naar onze opties.

No Such Thing As A Fish – beste podcast van alle weetjes

Beste Podcast No Such Thing As A Fish

No Such Thing As A Fish is een podcast dat wordt gemaakt door de QI-elves. Voor wie niet bekend is met deze groep: QI is een Brits quizprogramma waar interessante feitjes worden gepresenteerd. De ‘QI elves’ was een terugkomende naam in de show en refereerde naar de groep achter de schermen die elke week nieuwe feiten en weetjes zochten. Sinds een aantal jaar gaat de groep van vier onderzoekers om de tafel om hun bevindingen met elkaar te delen.

De podcast duurt tussen de 45 en 60 minuten en draait er niet om heen. Elke vrijdagmiddag posten ze een nieuwe podcast, waardoor ik al jarenlang plezier aan deze podcast beleef. Je krijgt zoveel informatie in de aflevering dat er geheid weetjes tussen zitten die je interessant vindt. Als je de volgende keer weer in de kroeg staat kun je de nieuwe kennis goed gebruiken om je vrienden te verbluffen.

Ze zijn actief op alle podcastplatforms zoals Apple Podcast, Spotify en Podcast Addict. Wil je meer weten over het podcastprogramma, bezoek hun site met meer informatie.

Making Sense with Sam Harris

Beste Podcast Making Sense met Sam Harris

Als je houdt van zware onderwerpen waarbij je brein gaat kraken, is Making Sense een geweldige keuze.

Sam Harris nodigt elke keer een nieuwe gast uit die verschillende onderwerpen onder de loep nemen. Vaak gaat de gesprekstof over religie, psychologie, spiritualiteit en politiek. Sinds een aantal maanden zit er een paywall achter waardoor je maar 1/3 van het gesprek kan horen. Gelukkig is Harris zich er bewust van dat niet iedereen het breed heeft. Hij geeft daarom aan dat je hoe dan ook de content kan beluisteren als je het geld niet kunt missen. Een mailtje sturen met daarin het verzoek wordt 100% geaccepteerd “no questions asked”. Sam Harris stopt er ontzettend veel moeite in met geweldige gasten, dus als je het geld kunt missen zou ik dat wel aanraden.

De meeste podcasts die ik luister duren rond een uur terwijl deze podcast twee tot soms wel drie uur kan duren. Als je niet bereidt bent om je aandachtig te luisteren naar het gesprek zou ik deze voor nu laten schieten. Ben je dit wel, zul je met deze podcast heel veel plezier beleven.

SciShow Tangents

Beste Podcast SciShow Tangents

Al jaren volg ik de organisatie SciShow. De organisatie wordt gerund door Hank & John Green, twee broers die doormiddel van Youtube ontzettend populair zijn geworden. Ze worden geprezen door miljoenen mensen voor hun bijdrage aan educatie in de online community. SciShow en Crash Course zijn beide kanalen waar ontzettend veel informatie is te vinden over geschiedenis, biologie, psychologie, scheikunde, natuurkunde en nog veel meer. Scishow Tangents afleveringen duren een halfuurtje en wordt er elke week een onderwerp onder de loep genomen. De sfeer is gezellig en zit vol met feiten, al gaat het in tegenstelling tot de vorige podcasts hier een stuk rustiger aan toe.

Philosophize This! – de beste podcast filosofie geschiedenis

Philosophize This!

‘Het verleden vergeten is totaal verkeerd. Als het kan dienen om het bewustzijn van velen te vergroten, moet het opgerakeld worden’. Dit waren de woorden van Herbert Marcuse, een Duits-Amerikaanse filosoof uit de 19e eeuw. Met deze gedachten ben ik begonnen met luisteren van dit soort podcasts. Zoals de titel van de podcast al deed vermoeden, zul je deze podcast geweldig vinden als je van filosofie houdt. Deze podcast liet me inzien hoe filosofen, met ideëen die haaks op elkaar staan, allemaal dichter bij de kern van het leven proberen te komen. Door deze podcast te luisteren besef je pas dat verschillende opvattingen juist bijdragen aan onze progressie. Door de verschillende opvattingen van het “juiste leven” tegen elkaar op te wegen, kun je tot een antwoord komen.

De aflevering zijn een beetje inconsequent maar er zijn al ontzettend veel afleveringen beschikbaar. Je kunt meer informatie vinden op zijn site.

Blowback

Beste Podcast Blowback

Elke keer wanneer Amerika wordt genoemd in internationale conflicten, hoor je dat de reden wel olie zal zijn geweest. Na de opkomst van ISIS ben ik me meer gaan verdiepen in het conflict in het midden-oosten. Amerika is een van de landen die zich hevig heeft gemengd in de problemen in Irak rondom de eeuwwisseling. Amerika’s betrokkenheid in het midden-oosten zit vol met leugens, oorlog, wantrouwen, propaganda en meer. Blowback is een van de beste podcast over de oorlog waarbij ze terugblikken op het conflict in Irak met de kennis van nu. Waar sommige medias stellen dat het conflict in Irak ging om olie, is dat in realiteit een ontzettend klein gedeelte van het complete plaatje. In tien aflevering van een uur nemen twee mannen je door het hele process van het conflict. Als je dacht dat propaganda vooral leeft in niet-westerse landen, zal deze podcast je van gedachten doen veranderen.

TBS – de beste podcast uitleg van TBS-klinieken

TBS

De afgelopen jaren was er veel onrust Nederland door ontsnapte tbs’ers met soms grote gevolgen. Vele zullen zich de moorden van Michael P. en Thijs H. nog goed kunnen herinneren. Ondanks de vele berichtgevingen omtrent tbs-klinieken kon ik nooit een duidelijk beeld schetsen van de werkwijze waarin deze patienten worden behandeld. Het is immers een gebied die vaak compleet wordt afgesloten van de buitenwereld, dus wat gebeurd daar allemaal?

TBS is een podcast waarbij Tom Veldhuijzen een kijkje mag nemen in een tbs-kliniek. Er worden interviews gehouden met patienten, begeleiders, managers en mensen uit de omgeving van de tbs’ers. De podcast ‘TBS’ heeft me een veel beter beeld gegeven van de werkwijze en problemen die zich daar afspelen. Als je nog niet veel weet over dit systeem kan ik je garanderen dat je er veel wijzer uit zal komen als je naar deze podcast gaat luisteren. De podcast is inmiddels gestopt aangezien de tbs-kliniek niet bestemt is om volledig te worden blootgelegd. Wel zorgt Tom Veldhuijzen ervoor dat de luisteraar een completer plaatje van het organisme krijgt, die de afschuwelijke berichtgevingen van de laatste jaren in context plaatst. Als je het mij vraagt, bestaat er geen betere podcast.

Je kunt de podcast luisteren op Spotify of via NPO1 Radio.

The Joe Rogan Experience

The Joe Rogan Experience

The Joe Rogan Experience wordt door vele gezien als een van de beste podcast van de wereld en dit is niet zonder reden. Elke week worden er 2 tot 3 podcasten gepubliceerd met journalisten, comedians, martial art experts, auteurs en nog veel meer. Soms komt het wel eens voor dat er een gast is die je niet interessant vindt. Gelukkig zijn er meerdere gasten per week waardoor je deze gast gewoon kunt overslaan. Elke week zit er minstens wel een gast bij die ik helemaal afluister.

De podcast kan soms wel drie uur duren, vaak komen meerdere onderwerpen aan bod. Omdat er zo veel gepost wordt komt het dus ook vaker voor dat een gast of onderwerp je aandacht niet pakt. Ik kan je aanraden om een podcast te luisteren uit de afgelopen weken met een gast die je interesseert. De podcast is nu alleen nog te vinden op Youtube en Podcast Addict. In de zomer zal Joe Rogan zijn podcast bij Spotify onderbrengen. Wil je meer weten over Spotify´s overname van de Joe Rogan podcast, lees het hier.

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *