Geschiedenis podcast. Van Winer tot Curry en Rogan

Podcasting is een trend dat het laatste decennia ongelofelijk hard is gegroeid. De geschiedenis van de podcast is daarentegen recent fenomeen waar we pas sinds twee decennia gebruik van maken. Hoe zijn we zover gekomen dat prominente bedrijven zoals Spotify, Apple en Amazon zich mengen in de strijd om de marktleider van podcasts te worden? Ik neem je mee naar de jaren 90, waar de digitale revolutie manifesteerde als een broedplek voor innovatie. Wil je meer weten over de podcast geschiedenis of zelf beginnen met opnemen, kun je ons altijd even contacteren of onze prijzenlijst bekijken.

David Winer

Geschiedenis Podcast

David Winer, een Amerikaanse software ontwikkelaar, codeerde een programma waarbij informatie van andere websites werden gesynchroniseerd op 1 plek. De gebruiker kon hiermee zelf bepalen waar ze van op de hoogte wilde blijven. De RSS feed zorgde voor een compacte samenstelling van deze voorkeuren. De world wide web was destijds een nieuw platform waar veel nieuwe content werd geschreven. De samenstelling van updates van verschillende sites was dus een prettige functie voor de consument.

RSS Feed

De RSS feed staat voor Really Simple Syndication en begon met alleen tekstberichten die je hierop kon lezen. Al snel kwamen er nieuwe functie in de feed. De mogelijkheid om fotos en videos toe te voegen aan je eigen RSS feed kwam al gauw tot stand. De RSS feed is inmiddels een ouder medium en is nu minder in gebruik omdat er nu efficientere systemen zijn om alles up te daten. Zonder de RSS feed is er geen geschiedenis van de podcast.

Audioblogging begon in de 80s en doormiddel van de Radio Computing Services konden geluidsopnames digitaal verspreid aan radiostations. Nadat David Winer de software ontwikkelde werden er steeds meer audioblogs opgenomen. Ook werd het verspreiden van de audioblogs steeds makkelijker. De term ‘Podcasting’ werd in een artikel in the Guardian door journalist Ben Hammersley voor het opgebracht.

Geschiedenis Podcast Adam Curry

Ook al bedacht Hammersley de term podcast, de geschiedenis begon met Adam Curry. Adam Curry is een bekende radiomaker en hij populariseerde de term ‘podcasting’ bij het grote publiek. Waarom koos hij voor de term ‘podcasting’? Het woord is opgedeeld in twee stukken ‘pod’ waarmee iPod wordt bedoeld en ‘cast’ wat is afgeleid van broadcasting (uitzenden). Er zijn inmiddels veel nieuwe podcast bedrijven erbij gekomen maar vroeger was Apple de enige marktleider in podcasts.

Adam Curry begreep als een van de eerste celebrities het belang van het internet. Adam Curry werkte in de jaren 90 voor MTV en kocht destijds de domeinnaam ‘www.mtv.com’. Deze had niemand nog in gebruik genomen. Hij wilde op deze manier de ongesproken stem van MTV vertegenwoordigen. Hoewel deze stap werd goedgekeurd door zijn superieuren bij MTV, het moment dat Curry vertrok om zijn eigen webportaalontwerp- en hostingbedrijf te starten (OnRamp Inc) vervolgde MTV hem vervolgens voor de domeinnaam.

Sommige Nederlanders zouden Adam Curry hebben kunnen horen en zien in eind jaren ’90. Samen met Jeroen van Inkel hostte hij een radioshow bij Veronica. Ook werd zijn leven vast gelegd op tv met programma ‘Adam’s Family: een kijkje in het leven van de familie Curry’.

Geschiedenis Podcast Apple en Podcast Ready

Podcasting werd hiermee al gauw een bekend fenomeen in Amerika. Het zou nog een aantal jaren duren voordat de populariteit in Nederland zou stijgen. Wat wel opmerkelijk was, was dat Apple geprobeerd heeft om de term ‘podcasting’ vast te leggen als merknaam. Dit is opvallend want Apple heeft geen deel uitgemaakt bij het onstaan van de term. Ze beargumenteerde dat ‘pod’ was afgeleid van de iPod en hiermee dus het recht hadden op het alleenrecht van de naam.

Podcast Ready, Inc. maakt software en services om de obstakels te verwijderen die de acceptatie van podcasting beperken. Het biedt podcast-abonnees een portal voor het beheer van podcast-programma’s en abonnementen. Zij waren aangeklaagd door Apple om de naam aan te passen. Helaas voor Apple was de term inmiddels al zo’n bekende term dat zij geen aanspraak meer konden maken op het alleenrecht.

Het Apple proces

De samenvatting van dit proces kun je hier lezen.

geschiedenis van de podcast. Podcast Ready & Apple

Sponsoren

Sinds het begin van de 20e eeuw gaan er steeds meer bedrijven samenwerken met podcasts. Als we kijken naar de geschiedenis van radio en de podcast heeft marketing altijd een grote rol gespeeld rondom populaire radioshows. Met de komst van podcasts zie je dat bedrijven vaker overstappen van radio naar podcasts. Bedrijven kunnen namelijk samenwerken met de podcaster, dat zelf ook een merk vertegenwoordigd. De Target Audience (wat is dat?) kun hiermee sneller bereiken door te promoten bij de juiste podcasters. De geschiedenis van radio lijkt daarmee op die van de podcast. Wanneer er meer sponsoren zich bij podcasters aansluiten zal er steeds meer geld in zijn gemoeid. De markt van podcast kan in de aankomende jaren ontzettend hard groeien hierdoor.

Wat de podcast kan bieden in tegenstelling tot radio is informatieverschaffing. Dit maakt het interessanter voor bedrijven zoals Great Courses +, Skillshare en Babbel voor promotie. Deze bedrijven willen gebruikers die op zoek zijn naar nieuwe informatie, waar de hele podcast-community op is gebasseerd. Wanneer de host een product aanbeveelt, raden ze geen twee vergelijkbare producten aan. Hierdoor verzwakken ze de effectiviteit en authenticiteit van de competitie, doordat ze geen concurrentie krijgen.

De geschiedenis van de podcast in China.

In tegenstelling tot Amerika, is de geschiedenis van podcast een stuk anders in China. Dit komt voornamelijk door het verschil in het genereren van omzet. Waarbij Amerika omzet genereerd door sponsoren, maakt de Chinese markt omzet via abbonementen. In 2017 concludeerde de Chinese overheid dat podcasts 7 miljard op hadden gebracht. In het begin waren podcasts gratis en wilde mensen er nog geen geld voor betalen. Chinesen hebben hiermee al een grotere stap gezet in de toekomst van podcasting.

Van geschiedenis naar de toekomst van de podcast.

Nu er inmiddels meer aanzien is gekomen voor podcasts proberen bedrijven zoals Spotify en Apple de markt te veranderen. Eerder waren consumenten niet bereid om geld neer te leggen voor de dienst. Dit is nu aan het veranderen en investeren hevig in exlusieve deals. Spotify heeft bijvoorbeeld recent het exclusieve recht gekocht om Joe Rogan op hun platform te zetten. Door befaamde podcasters op hun platform te zetten proberen ze luisteraars te verleiden om een abbonement af te sluiten. Vooral de Youtube-community hekelt deze ontwikkeling omdat ze hun gratis content hiermee verliezen. Adam Curry is laatst bij een show van Joe Rogan geweest en vertelt o.a. over zijn leven in Amsterdam en het opzetten van zijn eigen podcast.

Samenvatting van de geschiedenis van podcasts.

  • 2004 – Adam Curry en Dave Winer is gecrediteerd voor het uitvinden van het medium.
  • 2005 – Apple iTunes brengt de 4.9 versie uit en ondersteunt podcasts volledig.
  • George Bush wordt de eerste president die zijn wekelijkse toespraak houdt in de vorm van een podcast
  • Podcast is door het New Oxford American Dictionary uitgeroepen tot “woord van het jaar”
  • 2006 – Steve Jobs laat zien hoe je een podcast opneemt met Garageband tijdens een keynote speech
  • 2007 – Ricky Gervais vestigt het wereldrecord voor de meest gedownloade podcast met gemiddeld 250.000 downloads per aflevering in de eerste maand
  • 2009-2011 – De podcast van Andrew Carolla ontvangt 59.574.843 unieke downloads
  • 2013 – Personal Audio klaagt vooraanstaande podcasters aan. Beweert dat ze een patent hebben op podcasting 2013 – Apple kondigt 1 miljard podcastabonnees aan.
  • 2017 – De rechtbank oordeelt tegen Personal Audio. Verklaart dat ze het medium podcasting niet hebben uitgevonden en daarom geen aanspraak kunnen maken op royalty’s.
  • 2019 – 165 miljoen mensen hebben naar een podcast geluisterd, met 90 miljoen Amerikanen die maandelijks luisteren.

Bron: One Fine Play

Sinds een aantal jaar groeit de podcast-community steeds harder. Omdat de geschiedenis van de podcast nog kort geleden is kunnen we het redelijk compact samenvatten. De toekomst van podcast zal daarentegen nog veel interessanter zijn. Hopelijk worden we door de groeiende populariteit van podcasts allemaal een beetje slimmer met de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *