Podcast live opnemen, beter uitbesteden of zelf doen?

Een podcast live opnemen kan een aardige klus zijn voor een beginnende podcast. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, als je dat niet doet kan het goed fout lopen. Wil je geen problemen bij je eigen livestream, lees hieronder dan alle valkuilen, voordelen en apparaten die je nodig hebt. Wil je na het lezen liever niet zelf aan de knoppen zitten, dan nemen wij het graag van je over.

Welk medium gebruik je bij een live opname?

Er zijn een aantal platformen die je kunt gebruiken bij een podcast live opnemen. YouTube, TikTik of Facebook zijn de meest gebruikte platforms die livestream goed kunnen verwerken. Je kunt het beste focussen op het medium waar voornamelijk jouw publiek zich bevindt. Om uit te vogelen op welk platform je publiek actief is, is het nodig om een goed beeld van je target audience te krijgen. Mocht deze term onduidelijk zijn kun je hier een prachtige uitleg erover vinden. Bij Instagram en Facebook heb je de mogelijkheid om target audience waardes toe te voegen. Zo kun je de leeftijd en de regio aanpassen. Ook kun je pagina’s, artiesten of andere celebrities toevoegen die jouw target audience waarschijnlijk volgt. Als je een moderne barber bent, zal jouw target audience waarschijnlijk veel om baarden en uiterlijk geven. Ze volgen bijvoorbeeld specifieke instagram accounts die daar veel over posten.

video podcast voor bedrijf.
De podcast microfoon SM7B

De audio apparatuur

Deze Shure SM7b is in mijn optiek de beste podcast apparatuur voor podcasting. De SM7b is een dynamische microfoon die soms het karakter geeft van een condensator microfoon. Het prettige bij deze microfoon is dat hij voornamelijk de geluiden direct voor de microfoon pakt en wenig achtergrond geluiden. Zo kun je deze microfoon ook in minder akoestieke ruimtes gebruiken zonder dat het kwaliteitsverschil storend merkbaar wordt.

Je zult eerst moeten bepalen hoeveel gasten je maximaal live wilt inzetten bij een podcast opnemen. Je kunt namelijk veel geld te veel uitbesteden of juist veel te weinig. Daardoor kun je in korte tijd in problemen kunt komen. We gaan hier er even van uit dat je podcasting professioneel wilt aanpakken en dus microfoon wilt met XLR-aansluiting voor podcast apparatuur. Integenstelling tot wat je in veel artikelen leest, zijn er maar een aantal interfaces die het geld als podcast apparatuur waarmaken. Er is eigenlijk één merk die de beloftes waarmaken voor een degelijke prijs: Focusrite Scarlett. 7 jaar geleden kocht ik mijn eerste Focusrite tweedehands, 7 jaar na dato ben ik nog steeds in bezit van dezelfde interface zonder ooit problemen te hebben ervaren.

Het internet

Wanneer je een live podcast gaat opnemen zul je als eerst goed internet nodig hebben. Het maakt niet uit hoe goed je het hele project levert, zodra je slecht internet hebt zul je geen kijkers behouden. Laat je dus niet gekmaken met alle toeters en bellen die je aan een livestream kunt besteden. Wanneer je het beeld en geluid zonder vetraging naar de kijker kunt brengen zul je de kijkers die je hebt in ieder geval niet verliezen door een technische fout.

Hoe doe je dat?

Het enige antwoord is de meest voordehandliggend, een ruimte met goed internet. Plekken die minder goed kunnen zijn bij een podcast live opnemen zijn locaties die veel mensen op het internet hebben zoals een kantoor of een winkelcentrum. Het kan voorkomen dat er op het moment van de opname mensen aan het downloaden zijn of dat ze andere livestreams kijken. Dit kan er voor zorgen dat het internet fluctueert in kwaliteit waardoor er vertraging in de livestream optreed. Wil je meer weten over welke apparatuur wij gebruiken? Lees dan hieronder: 

De camera

De juiste keuze is hier niet, ze hebben allemaal hun kwaliteiten en gebreken. Wij gebruiken driemaal Sony A6100 vanwege de 4K opname optie. Ze zijn relatief goedkoop (voor camera prijzen) en ontzettend functioneel. Koop wel twee of drie keer hetzelfde merk, zo blijft het beeld gelijk met elkaar. Elke camera heeft haar eigen lenzen en het kan zijn dat de verschillende merken andere soort lenzen meegeven bij aanschaf. Dit kan ervoor zorgen dat de beelden niet mooi op elkaar afgesteld zijn.

Een video technicus en de techniek

Bij een podcast live opnemen is een Blackmagic Atem Mini essentieel. Dit apparaat zorgt ervoor dat je meerdere camera posities kunt bedienen in ‘real-time’. Dit zorgt er niet alleen voor dat je live goed kan opnemen maar het scheelt ook ontzettend veel tijd. Gebruik je dit materiaal niet, dan komen er veel extra kosten bij voor post-productie. Als je zelf de podcast live wilt opnemen zul je dit apparaat dus moeten aanschaffen en leren hoe je dit moet gebruiken. Een handleiding kun je hier vinden.

Een podcast live opnemen door ons laten doen.

Als je alles bij elkaar optelt ben je een paar duizend euro kwijt voor het hele pakket. Het kan voordelig zijn om het zelf aan te schaffen, dat kost op het begin een aardige zak met centen, maar daarna kun je het elk moment gebruiken. Zeker als de podcast een langer termijn project is kun je het best zelf aanschaffen. Zijn jullie nog in een oriënterende fase, laat het dan uitbesteden. Niet alleen het geld maar ook de expertise komt kijken voor goede producties. Niet te vergeten de juiste camera focus, lichten opzetten en de juiste ‘flow’ in de camera’s bedienen. Wij kunnen het volledige proces voor je regelen, zodat je alleen bezig hoeft te zijn met goede gesprekken hebben. Ook helpen we graag met de aanschaf van deze producten, dus twijfel niet om ons een berichtje te sturen.