Podcast abonnementen – De recente strijd en ontwikkelingen 2021

Introductie en uitleg

podcast abbonementen. Een titatenstrijd.

Voor wie niet dagelijks het podcast-nieuws volgt zal dit nieuws misschien nog niet op de radar zijn gekomen. Apple en Spotify zijn begonnen met podcast abbonementen aanbieden. Momenteel is deze heuze titanenstrijd bezig in de podcast industrie. De twee grootmachten Spotify en Apple hebben in dezezelfde week een (dezelfde) nieuwe features aangekondigd voor hun podcast afdeling. Beide bedrijven waren al langer aan het nadenken over een paywall voor podcasts om daarmee meer omzet te genereren. Zeker met de (nog steeds!) stijgende populariteit van podcasts, zien ze zij hun kans om er maximaal van te profiteren. Hoe zou dat er dan uit gaan zien? Het zou dus betekenen dat sommige podcasts niet meer beluistert kunnen worden zonder daarvoor te betalen doormiddel van een abbonement.

Hoe werkt het systeem voor podcast abbonementen?

Het is een concept dat al op individueel niveau plaatsvond, lang voordat de grote bedrijven er mee kwamen. Zo heb ik een abbonement van Sam Harris, een neuro-psycholoog die diverse onderwerpen aankaart met hooggeleerde gasten. Je betaalt rond een tientje per maand, daarmee krijg ik toegang tot een code, die ik dan weer aan m’n podcast player toe kan voegen.

De code is een privé RSS link, die je dan kunt invoeren in bijvoorbeeld Podcast Addict. Tot op heden is het niet mogelijk om voor Spotify of Apple zo’n privé rss link toe te voegen maar hier lijkt wel verandering in te komen met deze nieuwe ontwikkelingen. Met zulke abbonementen heb je overal toegang tot de podcast

Wel of geen commisie  

Apple zou Apple niet zijn als zij overal een commisie over willen hebben, dat levert hun natuurlijk makkelijk geld op. Zo zouden ze 30% commisie op elke maandelijkse betaling krijgen, zodat jij gebruik mag maken van hun platform en programmas om de abbonementen bij te houden van de podcast. In tegenstelling tot Apple, heeft Spotify aangegeven geen commisie over de abbonementen zullen krijgen. Dit is vooral een tegenreactie geweest jegens Apple maar het is de vraag of Spotify hier over 1,5 jaar nog hetzelfde over denkt. Vaak zie je in de soort situaties dat het nu voornameijk om beeldvorming gaat, ze rollen natuurlijk niet toevallig dezelfde ontwikkelingen in dezelfde week uit..

De voordelen

Het is dus niet zo dat er nu ineens geen gratis podcast/ meer beschikbaar zijn op deze platforms. Het is eerder zo dat de podcast creator door het sluiten van abbonementen een stabiel inkomen kan genereren. Waardoor de podcast creator weer makkelijker in de toekomst kan plannen. Door een maandelijkse betaling van je luisteraars weet je altijd wat er minimaal binnenkomt per maand.
Veel podcasters maken content naast hun full-time/parttime baan, terwijl genoeg mensen graag meer tijd zouden willen spenderen aan content maken en research uitvoeren. Een voordeel van deze nieuwe ontwikkelingen voor de maker is een stabiel financieel vooruitzicht. Dit maakt plannen maken voor de toekomst makkelijker en minder stressvol. Een voordeel voor de luisteraar is dat, met abbonementen, de maker meer geld/tijd over heeft om te investeren in de podcast. Dit zou dus op lange termijn betekenen dat de podcast waar je al jaren plezier aan beleeft, door jouw hulp nog beter (en misschien zelfs langer) wordt.

De nadelen

Podcast abbonementen kunnen ongelijkheid vergroten.

Met zulke podcast abbonementen krijg je hopelijk exclusievere content te horen die het geld waard is. Wat nou als je een veelvraat van informatie bent maar niet welvarend genoeg om je op de content te abboneren? Is het eerlijk om informatie te weerhouden van mensen uit lagere inkomens, daarmee bijdragend aan de groeiende ongelijkheid? Hoewel ik het idee aanmoedig van een stabiel inkomen genereren voor de makers, zou iedereen dezelfde toegang moeten hebben tot relevante informatie. Een podcast over de politiek zou wat mij betreft nooit achter een paywall moeten komen, gezien dit belangrijke informatie is waar iedereen in Nederland recht op zou moeten hebben.

Een oplossing voor de ongelijkheid

De huidige podcast abbonementen zullen dus de content een stuk exclusiever maken, helaas wordt het ook exclusiever voor andere. De luisteraars die hiermee worden uitgesloten komen vaak uit een armer milieu. Laat dat nou net de groep zijn die het meeste baat heeft bij goede informatieverstrekking.
Als het om etische kwesties gaat, kan Sam Harris (Making Sense) dat als een van de betere goed verwoorden. Zijn podcast zit dus achter een paywall maar sluit daarmee nog steeds niemand uit.

Hieronder zijn woorden:

“As you know, both the Waking Up app and the Making Sense podcast are subscription services. However, it has always been my policy that money should never be the reason why someone can’t get access to them. As we collectively respond to this global emergency, please know that if you can no longer afford a subscription to Waking Up or Making Sense, you need only send an email to support@wakingup.com or support@samharris.org, and you’ll receive a free account when your subscription expires.”

Door deze instelling heb ik een abbonement afgesloten, juist omdat hij daar over na heeft gedacht. Hij begrijpt hoe belangrijk de toegang tot goede informatie is. Laat dit hopelijk Spotify en Apple Podcasts inpireren om te vertrouwen op het goede van de mens.

Slotwoord

Al met al een interessante ontwikkeling die zowel veel voordelen als nadelen kent. Wil je meer ontwikkelingen in de podcast industrie te weten komen in 2021? Lees hier. Hopelijk wordt hiermee de content beter, constanter en niet onnodig lang. We blijven het in de gaten houden, mocht je er vragen over hebben kun je ons altijd bereiken via mail, telefoon of Whatsapp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *