Voor podcast makers en muzikanten is een microfoon van groot belang om de kwaliteit van het audiobestand te bepalen. De meeste mensen in de muzikanten- en podcastwereld hebben weinig kennis van microfoons. Daarom zullen we er hier een aantal doornemen zodat er gebruik van deze kennis gemaakt kan worden bij uw volgende aankoop.
Er zijn diverse soorten microfoons maar als we deze hier allemaal bespreken zal het een erg lange lijst worden.
Hieronder staan twee soorten microfoons die erg veel gebruikt worden.

Beide microfoons hebben een USB-aansluiting óf een XLR-aansluiting (kijk daar goed naar), voor de laatstgenoemde is een interface of mixer nodig om deze te kunnen aansluiten.

Dynamische microfoon

Als u op zoek bent naar iets betrouwbaars en veelzijdig, dan kunt u beginnen met een dynamische microfoon. Dankzij hun bewegende spoel kunnen deze microfoons geluid op een betrouwbare manier opnemen en kunnen dat zelfs bij een hoog geluidsniveau. Zelfs zou u zekunnen gebruiken om luide geluidsbronnen zoals bas- en gitaarversterkers en zelfs drumkits op te nemen zonder u zorgen te maken over ongewenste vervorming of beschadiging. Ten slotte zijn ze niet alleen goed voor een hoge SPL (Sound Pressure Level) maar ook vrij goed werken in stillere instellingen zoals een podcast.

 

 

 

Condensator microfoon

Condensator microfoons kunnen gevoed worden door batterijen in de microfoon of door fantoomvoeding. Deze fantoomvoeding kun je vaak terugvinden op ingangen van verschillende mixers.
Het condensator kapsel laat zich kenmerken door zijn gevoeligheid en is in staat om een gedetailleerde, realistischer geluid te produceren bij vooral hogere frequenties.
Het kleine membraan reageert namelijk al bij de kleinste trilling. Dit laatste is dan ook de reden dat deze vaak in de studio te vinden is en dat een vocalist vaak kiest voor een condensator microfoon, omdat hier dan vooral de nadruk ligt op een gedetailleerde, heldere opname.
Ook worden gitaren, overheads met drums en koperen blaasinstrumenten vaak uit versterkt met een condensator microfoon.
Met deze microfoon dient wel zorgvuldig te worden gegaan omdat, in tegenstelling tot de dynamische microfoons, erg kwetsbaar zijn voor schade.

Vita Voca helpt beginnende en professionele podcasters om een juiste geluidsset aan te schaffen. Benieuwd waar we u mee kunnen helpen?
Mail naar Vitavoca@vitavoca.com of ga naar ons formulier.