De kracht van articulatie bij een podcast.

Naast een goede nabewerking van een podcast, is het ook verstandig om het een en ander voor te bereiden voordat u deze begint op te nemen. Er wordt (naar mijn mening) te weinig aandacht besteedt aan articulatie bij sprekers tijdens een podcast.

Het grote voordeel van een podcast is het gemak dat het mensen brengt, zonder er al te veel aandacht aan te hoeven besteden. Als de spreker binnensmonds praat, haken de meeste mensen al gauw af omdat er onnodige inspanning voor nodig is om het onderwerp te volgen.
Vroeger toen ik nog in het theater stond, werd mij altijd vertelt dat je op het podium alle handelingen en emoties dubbel zo groot moest uitvoeren om het goed te laten overkomen. Als de show later werd terug gekeken bleken al deze ‘veel te overdreven handelingen’ ineens heel normaal vanaf de tribune. Zo kunt u het spreken van een podcast ook zien.

Mensen horen u van een ‘afstand’ en zien geen non-verbale communicatie. Het is dus van belang dat de tekst en toon zo helder mogelijk zijn voor de luisteraar.
Probeert u het maar eens uit. Neem een test-podcast op en geef extra aandacht aan uw articulatie, articuleer zodat het net een beetje oncomfortabel begint te worden. Luister het vervolgens terug en laat het uw partner, collega of vriend horen en vergelijk het met een eerdere podcast. De kans is groot dat deze persoon de opname prefereert met de extra articulatie omdat de woorden makkelijker te identificeren zijn.
Dat het voor u als oncomfortabel aanvoelt, hoeft namelijk niet gelijk te betekenen dat de luisteraar dat ook zo ervaart.
Hieronder zijn een paar oefeningen die de articulatie al kunnen verbeteren. Met 2 minuten voorbereiding kan er al een duidelijk hoorbaar verschil komen, en dat is een voordeel voor iedereen.

  • Oefeningen

Scheveningse schaaldieren scheren gekscherend met scherpe scharen schaamteloos hun schaarse schelpen schoon, waarna schandalige schepen de schelpen beschadigen en de schelvis in de schemer schijfjes schelpen schept een pet met een platte klep is een plattekleppet.
Klappertandend kwam Kees Koukleum kolen kopen. Kijk kijk, kakelde kolenkoopman Kuipers. Kees klappertand! Koud, Kees? Kerel, klaagde Kees. Krakende knieën, klapperende kiezen, kompleet knikkende kuiten. Curieuze kou, knikte Kuipers. Koop kolen knul. Kolen kunnen kou klein krijgen.

Er schreed een snip over ‘t schip, die sneed met zijn bek ‘t spek van ‘t spit. Wie zag er ooit een snip schrijden en met zijn bek ‘t spek van ‘t spit snijden, zoals deze snip deed, die over het dek schreed en met zijn bek ‘t spek van ‘t spit sneed.

Mijn persoonlijke favoriet:

Binnen banden plakken, buiten banden plakken. (Meerdere malen herhalen)