Hoe verbeter je je podcast in minder dan een minuut?

U kunt met diverse effecten de podcast al verbeteren. De meest voorkomende zijn compressie, equalizing en ruisonderdrukking.
Bij het laatste van het bovengenoemde rijtje geef ik in dit stuk wat handige informatie.
Ruisonderdrukking doet precies wat het zegt, het onderdrukt de ruis van de opname. U kunt dit met verschillende programma's doen maar ik hou Audicity even als uitgangspunt.
Bij Audicity vind u in de bovenste balk verschillende opties. Bij effecten vind u een grote gereedschapskist met veel handige manieren om het geheel beter te laten klinken. In deze map vind u het effect ruisonderdrukking. Als u dit effect opent komt er een scherm tevoorschijn waar u meerdere opties krijgt.

Begin eerst met het selecteren van een stuk waar u alleen de ruis hoort, dus geen stem. Hierna selecteert u bij het effect ruisonderdrukking: Ruisprofiel verkrijgen (Get noise profile).

- Ruisonderdrukking (Noise Reduction)
Dit controleert de hoeveelheid volume (dB) dat word gereduceerd bij het gewenste audio bestand. Hou dit zo laag mogelijk want zodra u meer geluid reduceert dan nodig, word uw audio bestand zachter en kwalitatief minder goed.

- Sensitiviteit (Sensitivity)
Dit controleert de hoeveelheid dat Audicity herkend als ruis. Dit gaat van 0 dB tot 24 dB en betekent, hoe hoger de sensitiviteit, hoe meer achtergrond wordt verwijderd. Probeer deze ook niet te hoog te zetten, het kan namelijk zijn dat u hiermee gewenste frequenties weghaalt die uw stem nou juist aangenaam maken.

- Frequentie (Frequenty)
De frequentie is eigenlijk hoeveel audicity moet doorlaten aan verschillende tonen. Bent u bijvoorbeeld muziek aan het bewerken, dan wilt u dit erg laag houden, aangezien er meerdere instrumenten zijn die op verschillende hoogtes geluid produceren. Als u dit hoog zet haalt u mooie tonen weg die een muziekstuk juist mooi maken.
Bij podcasts is dit nou juist het tegenovergestelde. U kent het wel, de geruststellende radio DJ die u in de auto luistert (goed om te onthouden dat dit altijd mooier klinkt dan diegene in realiteit zou doen). Dit komt vooral doordat de frequentie erg hoog is ingesteld en veel frequenties dus worden gefiltert waardoor u alleen maar de prettige tonen van alleen de stem overhoudt. Hou deze dus hoog, zo klinkt u binnenkort als de radio DJ bij u in de auto.

Klik hier voor meer tips.

Als u vragen hebt, kun je altijd een berichtje sturen naar: Vitavoca@vitavoca.com